Takläggare eller byta tak på egen hand?
Oavsett vilket typ av hus du bor i så finns det två stycken områden som tar mer stryk än andra och som av den anledningen måste ses över lite noggrannare än vad man kanske gör vid andra delar av huset. Det första är grunden och här handlar det om att dels vatten från grunden tränger i och nöter på denna; något som i sin tur gör att du kan tvingas till en dränering. Ett projekt som kostar ganska mycket, men som sett till effekten är absolut nödvändigt.
Kort sagt; börjar det läcka in vatten så uppkommer också en uppenbar risk för fukt-, vatten- och mögelskador och dessa kan samtliga göra att ditt hus blir obeboeligt. En dränering och ett säkerställande av husets grund är alltså något som du måste ha i beräkningen att du kan tvingas till och här bör du således försöka avsätta pengar för detta.
Område nummer två på ditt hus handlar om taket och det tar – liksom grunden – emot angrepp från naturen. I Sverige så regnar det, det snöar, det blåser och vi har solsken – alla element som ditt tak är det största skyddet mot och det gör att det slits mer än andra områden. Det som kan hjälpa dig här är att efter varje vinter kontakta en takläggare för en översikt av hur ditt tak klarat sig och där denne korrigerar de eventuella problem som dykt upp. Ibland – inte ofta, utan kanske var trettionde år – så kan det dock vara läge att helt byta tak och här finns det några alternativ att välja bland.
Nummer ett gäller huruvida du på egen hand ska byta taket eller om du ska anlita en professionell takläggare för detta. Vi säger här att du har ett vanligt hus i Stockholm, med sadeltak och där tegelpannor ligger som skydd, och står inför att byta taket och där du således funderar på att göra detta på egen hand och därmed spara pengar.
Det är också något som du får göra – du behöver ingen takläggare för huset i Stockholm; men däremot så ska du alltid se till om du verkligen klarar det. Att byta ett tak är inte så svårt som man kanske kan tro – men det kräver vana och det är viktigt att allt blir rätt. Ett bra jobb kan spara dig mycket pengar då ett tätt och välisolerat tak håller varm luft inne och stänger ute kall sådan – en ekvation som leder till en billigare energiräkning och som även, naturligtvis, gör att din inomhusmiljö blir bättre och behagligare.
Frågan om hur du ska göra det på egen hand och spara pengar eller kontakta en takläggare i Stockholm för ändamålet tycker vi här att du ska avgöras av en detalj. Rot-avdraget.
Anlita en takläggare i Stockholm med rot-avdraget
Att det i dagsläget är möjligt att använda rot-avdraget för tjänster som rör renoveringar, tillbyggnader och nybyggnationer är något som du verkligen ska försöka dra nytta av. Särskilt sett till det faktum att rot-avdraget efter årsskiftet kommer att sänkas från nuvarande 50- till 30% och detta kommer i allra högsta grad påverka priset för din takläggare i Stockholm. 30% är fortfarande mycket pengar i slutändan, men det skiljer trots allt många sköna tusenlappar vid ett takbyte om du gör det innan nyårsklockorna klämtar.
Kort sagt här; vi tycker – oavsett hur procentsatsen ser ut – att du ska använda en professionell takläggare vid ditt byta av tak i Stockholm och för att förklara detta närmare så tänkte vi rada upp några viktiga anledningar till detta.
- Som sagt, du kommer att genom ett bättre tak få ett energisnålare hus i Stockholm och av den anledningen så ska du också se kostnaden för en takläggare som en investering. Ett bra lagt tak – beroende på material – kan ligga i upp till femtio år och med tanke på den summa som du kan spara i ren energi så är valet av en professionell takläggare en självklarhet.
- Säkerhet. Man ska aldrig underskatta faran som ligger i att vistas på hög höjd och speciellt om man saknar vana. Det är – kort sagt – en sak att snickra på marknivå och en helt annan att befinna sig på hög höjd. Ett fall från ett tak är helt enkelt farligt – oavsett hur högt ditt hus i Stockholm är. En takläggare har alla säkerhetsanordningar, han har vanan och han kan därigenom göra jobbet snabbare och betydligt säkrare.
Där hade vi två stycken argument till varför du ska överväga professionell hjälp och dessa i kombination med Rot-avdraget tycker vi talar sitt tydliga språk. Det är heller inte kostnaden för en takläggare som kommer att utgöra lejonparten av dina utgifter.
Låt din takläggare guida dig till rätt material
Nej, istället så handlar det mesta om vilket material du väljer. I och med att du på sitt tak hade tegel så kanske det blir det naturliga valet även vid ett byte till ett nytt tak. Tegel har också den överlägset bästa livslängden och dessutom en väldigt stolt historia. Använder man tegelpannor så har man också använt sig av ett material som användes redan under medeltiden. Tegel är dessutom miljövänligt, och det är alltid värt att ha i åtanke i dessa tider. Vilka andra material kan du då välja mellan till ditt hus i Stockholm?
Jo, om vi kort nedan radar upp några vanliga material så kanske bilden blir lite större och där du inser att tegel inte per definition behöver vara den enda lösningen. Naturligtvis här – konsultera med din takläggare i Stockholm innan och dra nytta av hans erfarenheter och rekommendationer.
- Plåttak. Förut var plåttak lyxigt och endast exkluderat till personer med lite större plånböcker. Idag är plåt billigt, lätt att jobba med och väldigt snyggt dessutom.
- Papp har haft ett väldigt dåligt rykte, ett rykte som dock inte stämmer längre. Dagens papptak skiljer sig markant mot den förra generationens och många takläggare brukar aktivt rekommendera denna lösning. Det klart billigaste materialet!
- Påminner om papptaket, men är lite dyrare och detta på grund av att det är mer anpassat efter vårt nordiska klimat.
Läs mer om takläggning här.
Andra inlägg
- Optimera lagerförvaringen med hyllställ för bättre ytanvändning
- Att gjuta betong för hållbara konstruktioner
- Slipa betonggolv med finess i Stockholm
- Hållbara och vackra bänkskivor i Göteborg
- Stor efterfrågan på bergvärme i Stockholm
- Att hyra rätt maskin för projekt i Göteborg
- IMD - Individuell mätning och debitering ger en hållbar framtid
- Geoteknisk undersökning – att bygga på fast grund
- Skyddande färg genom pulverlackering
- Elektriker är en yrkesgrupp med förankring i tradition och innovation i Rättvik