logo-image

Tips för att bygga en bänk med förvaring

I synnerhet i hallen så stöter man som husägare ofta på ett problem som ligger i att man får det stökigare än vad det egentligen är. Med detta menar vi att man kanske har barn som slänger jackor på golvet, som lägger skor lite hipp som happ och där även övriga ytterkläder – mössa, halsduk och vantar – sprids för vinden. Lägger man därtill att man ofta har flertalet jackor, skor och att man är flera stycken i en familj – ja, då förstår de flesta vad vi menar.

Förvaring är ett måste och vi tänkte visa på en smart sådan som dessutom ger en möjlighet att sitta ned. En kombinerad bänk och förvaring som dessutom blir väldigt snygg.

Och: som du kan bygga själv. Vi kommer att visa detta steg för steg – men märk väl: vi kommer inte att ta hänsyn till vilka mått du har i ditt hus. Det fina med att bygga själv är att du på egen hand bestämmer måtten. De vi rör oss med i vår guide är enbart att se som förslag och finns skrivna för att visa hur vi tänker. Med detta sagt – så här kan du bygga en bänk med förvaring.

  • Du behöver: 4 reglar 52 cm långa. 2 reglar 41.5 cm långa. Planhyvlat virke – 21x70 mm: 22 brädor 130 cm. 14 bräder 50 cm. 5 bräder – 125 cm långa (dessa kommer att bli golvet). 2 bräder 45 cm långa. Planhyvlat virke med måtten 21x27 mm: 2 bräder 42 cm långa. 1 bräda – 114 cm.
  1. Börja med att kapa virket med en sticksåg. För att undvika att virket spricker så rekommenderas att du förborrar innan du skruvar fast.
  2. Kortsidans bräder – de 50 cm långa – skruvar du fast kant i kant mot reglarna (52 cm). Det blir sju på varje sida. Första brädan på varje sida ska sticka upp lite ovanför regeln. I slutändan innebär det att en sista bräda kommer att sticka upp ungefär fyra cm ovanför regeln. Återigen: förborra innan för att undvika sprickor.
  3. De 130 cm långa bräderna utgör långsidan och dessa skruvar du fast i kortsidornas reglar.
  4. Skruva fast en 45 cm lång bräda i mitten av varje långsida – detta på bänkens insida. Brädan ska vara i kant nertill.
  5. Skruva fast de 41.5 cm långa reglarna i kortsidans reglar – längst ner och från utsidan. Använd längre skruvar. (det här kommer att bli bänkens botten)
  6. Skruva fast de fem brädor av måtten 126 cm i bottenreglarna.
  7. Locket: ta sju bräder – 130 cm – och två bräder – 42 cm. Skruva fast i de längsmedgående bräderna till hälften på första och sista brädan. Tio cm in på lockets kortsida rekommenderas och en skruv i varje bräda. Här är det viktigt att du lägger bräderna kant i kant. Skruva fast en bräda 114 cm diagonalt mellan bräderna. Mot lockets sista bräda sätter du en bräda på 130 cm och därefter så skruvar du fast ett pianogångjärn – med tillhörande skruvar. Lägg locket på bänken och skruva fast det i den åttonde brädan. Här kommer det att sticka fram ungefär en cm i framkant; något som möjliggör och underlättar för dig att öppna i framtiden.
  8. Måla din bänk i den färg du vill ha.
  9. Klart!

Givetvis kan du om du är osäker fråga en byggfirma som t ex https://projektus.se om råd.

bygga hemma