Bygga själv

Blogg

Förnya ditt gamla golv

26 nov 2020

Är golvet trött och slitet? Vill du ha något nytt men ändå inte göra allt arbete som krävs, och för att inte tala om kostnaden för ett nytt golv? Kolla in golvslipning, det kanske är något för dig.

Med golvslipning slipar du bort gamla sprickor och andra skador golvet har råkat ut för. Man kan renovera alla typer av golv, men olika golv kräver olika renovering. Betonggolv och tjockare trägolv kan slipas. Golvet kan inte vara för tunt just pga att det ska slipas. Man gör oftast slipningen då golvet blivit skadat och fult, man slipar bort den översta ytan och fyller igen den. Man kan även välja att lägga på en golvfärg sedan om man önskar det. En golvslipning får ditt golv att se nytt ut igen.

Behandling för golvet

När man slipat ett golv och dammsugit och gjort rent det ordentligt måste man lägga en ny ytbehandling. Denna behandling är där för att skydda golvet från frukt och smuts. Det finns en mängd olika ytbehandlingar; såpa, olja, lack, färg, mm. Det kan vara svårt att veta vilken man ska välja, och det är lite beroende på vilken typ av rum det är och vad golvet utsätts för. Man behöver inte utföra golvslipningen själv, det bästa är att anlita någon som vet vad de gör.

Då slipper du även köpa in det som krävs. Ska du göra det själv hittar du olika instruktionsvideos på internet. Du kan även få information från bygghandeln om golvslipning i Stockholm.

En borrad brunn ger en god tillgång på vatten

24 nov 2020

Rent kranvatten är en förutsättning för ett bra boende och ska man anlägga en ny brunn måste det ske enligt vissa regler. Annars riskerar man att få otjänligt vatten eller en brunn som sinar.

De flesta tar för givet att de ska ha obegränsad tillgång till rent vatten i kranen. Men så ser det inte ut för alla, och det händer att brunnar sinar eller blir förorenade. Är man ansluten till det kommunala vattennätet är det kommunen som ansvarar för tillgången på vatten och att det håller god kvalitet. Men många husägare måste själva ansvara för sin vattenförsörjning och se till att det finns en brunn med rent vatten på tomten eller i nära anslutning.

Nu för tiden borrar man djupt ner då man anlägger en ny brunn. Detta för att säkerställa vattenförsörjningen för många år framöver och för att inte riskera att brunnen sinar. På senare år har nämligen grundvattnet sjunkit på många platser i landet.

Låt ett certifierat företag borra brunnen

En brunn måste borras efter konstens alla regler och placeras på rätt plats i förhållande till eventuella föroreningskällor som avloppstank med mera. Brunnens storlek är också viktig då den ska kunna förse hela huset med vatten. Ska man borra brunn för dricksvatten ska man vända sig till ett certifierat företag. Det är alltid bra att välja ett företag från trakten eller som tidigare har anlagt brunnar i området, då det är en stor fördel att känna till marken där man borrar.

Anlita en behörig elektriker

16 nov 2020

Det är viktigt att man anlitar en behörig elektriker vid alla slags elinstallationer, stora som små. Detta då det är avgörande att elsäkerheten upprätthålls för att undvika olyckor.

En professionell elektriker åtar sig både stora som små uppdrag, och man ska inte tveka att anlita en elektriker för små elarbeten. En elektriker drar självfallet ledningar i nya hus men kan även installera fler vägguttag i köket, fixa utebelysning, besiktiga jordfelsbrytare och mycket mer.

Vill man ha hjälp av en elektriker för att dra ny el i ett hus kan det vara bra om man själv först ritar en enkel skiss över huset och sedan ritar in elektriska apparater, uttag och belysning. Skissen underlättar sedan i kommunikationen med elektrikern och man förstår varandra lättare. Många gånger undviker man även missar och slipper då kostsamma kompletteringar.

Planera elen noga

En professionell elektriker hjälper självfallet också till med planeringen av elen och kommer inte sällan även med tips och lösningar som man själv kanske inte har tänkt på eller rentav glömt. En sådan typisk sak kan vara var man exempelvis ska ladda mobiltelefonen eller ha datorn.

En elektriker kan även hjälpa till med ljussättning så att man får både en varierad, vacker och praktiskt belysning. Ett hem blir ofta bäst med både allmänljus, riktad belysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Idag är det heller inte ovanligt med smarta hem och olika uppkopplingar som underlättar vår vardag. Och även dessa installationer kan en elektriker hjälp till med.

ROT-avdrag vid elinstallationer

Ska man dra ny el i ett helt hus bör man vända sig till ett par olika elektriker och be om en offert. Genom att exempelvis söka på elektriker i Stockholm får man upp flera hemsidor där man enkelt kan fylla i en förfrågan och be om ett kostnadsförslag. Självfallet kan man även nyttja ROT-avdraget vid elinstallationer i hemmet. På de olika hemsidorna kan man ofta även läsa kundrecensioner men man kan även be om referenser vilket ofta är det bästa.

Precis som med alla hantverkare är det viktigt att man skriver ett ordentlig kontrakt innan arbetet påbörjas där allt som ska göras finns med tillsammans med ett slutpris. Det bör även stå när arbetet ska vara klart för slutbesiktning och vad som händer om det inte är det. En försenad dragning av el i ett nytt hus kan innebära att man inte kan flytta in och kanske på så vis får ökade kostnader och andra problem.

Hur man väljer rätt golv

15 nov 2020

Bara för att en möbel eller klädesplagg är vackert så innebär det inte att det är bekvämt. Samma gäller för golven som man väljer till hemmet. De ska vara sköna att gå på under många år framöver.

Ytskikten i ett hem väljs oftast på grund av sitt utseende. Det kan vara att man vill förmedla någon känsla av hemtrevnad, modernitet, lyx eller annat. Men egentligen borde man börja i en helt annan ände. För hur vackert ett golv än är så kommer man vara missnöjd om man får ont i fötterna av att gå på det. Eller om det är så pass känsligt att det blir repor så fort vinden blåser. För att inte tala om golv som minsta lilla dammkorn syns på. Så att man dagligen får dra fram dammsugare och svabb. Att välja rätt golv för rätt användningsområde och städlust är därför nummer ett vid ett golvval. Där skönheten egentligen kommer ganska långt ner på listan. Till och med under funktion, kostnad och hållbarhet.

Som ren magi

Det finns också en annan variabel som kommer före golvets utseende och det är föränderlighet. För om man väljer ett golv som är slipningsbart så har man i längden också skaffat sig ett golv som kommer överleva alla andra golv, utom klinker, med hästlängd. Men man har även skaffat sig ett golv som är oerhört mycket billigare och enklare att förändra. Det är nämligen bara att anlita en golvslipning i Stockholm och sedan välja en annan behandling. Vips så kommer släkt och vänner tro att man lagt många gånger mer i pengar och arbete för att lägga ett helt nytt golv.

Mjukt eller lättstädat

Vill man ha ett golv som är mjukt och lättstädat så är det svårt att uppnå. För enklast att rengöra är klinkergolvet som ju är rejält hårt. Men det går att hitta trägolv som har svikt och mjukhet men som samtidigt har en yta som är enkel att rengöra. Det handlar egentligen om vad man väljer att ha under golvet, vilket golv man väljer samt vilken ytbehandling som man använder sig av. Icke att förglömma är också att man ska använda sig av rätt städverktyg och rengöringsmedel för den behandling som man valt. Har man till exempel ett såpat golv så är det viktigt att man använder sig av en golvsåpa vid rengöring. Och att man inte har en dammsugare som repar golvets yta.

För alla större byggnadsprojekt på höjden

19 okt 2020

Renovera eller byta tak, måla om huset, bygga till eller bygga om; när man jobbar på sitt hus och behöver komma upp i höjd behöver man också en ställning som gör det bekvämt och säkert att arbeta.

Ett exempel: Taket läcker, det är gammalt och nu ska det bytas. Det betyder att takteglet ska ner, ett nytt undertak ska läggas, nya träreglar ska upp och sist ska takpannorna på plats igen. Om man är en husägare som är relativt händig kanske man klarar detta själv med hjälp av några vänner. Det man inte klarar är att göra jobbet utan byggställning.

Ligger huset i Uddevalla? Sök online på byggställningar i Uddevalla för att hitta vad du behöver.

Hyr du en byggnadsställning kan du också utnyttja ROT-avdraget. För mindre byggprojekt kan man välja ställningar i aluminium som är lätta att flytta runt. Stålställningar är tyngre men tål också större tyngder. Du kan få byggnadsställningar skräddarsydda efter dina behov.

Byggnadsställningen gör att arbetet säkert och effektivt

Att ha en ställning att arbeta från när man gör jobb på höga höjder är dels en säkerhet, men det gör också att arbetet blir betydligt mer effektivt. Man kan ha allt man behöver inom räckhåll, man kan vara två eller fler som hjälps åt och man når utan att behöva balansera på stegar. Istället för att springa upp och ner och hämta en tegelpanna i taget kan man vara några stycken som hjälps åt att placera ett antal pannor i taget på ställningen.

Att hyra en byggnadsställning är en bra idé vad man än ska göra på ett hus där man inte når från marken. Byta fönster på andra våningen? Ja, det är att rekommendera att ha en ställning till hands. För att inte tala om när man ska måla om huset. Visst vill man att gavelspetsen också ska få samma färg, men ingen är villig att riskera livet på stege så högt upp.

Rätt monterad ställning - viktigt för säkerheten

Det är viktigt att byggnadsställningen är monterad korrekt - det är en säkerhetsfråga. Felaktigt monterade ställningar kan leda till otäcka olyckor. De ställningar man hyr av en firma monteras upp av utbildad personal där man behöver dem. De ser också till att ställningen är rätt dimensionerad för det projekt och den byggnad den ska användas till. Det är en trygghet att veta att det är en stabil konstruktion som man har under sig när man är på höga höjder.

Välja rätt tak till sitt hus

16 sep 2020

Hur går man tillväga om man ska lägga ett nytt tak på huset? Vilka takbeläggningar kan man välja bland och har det med själva taket att göra? Här kommer tips om hur man lägger nytt tak på huset.

Om man ska bygga nytt hus eller renovera taket så är det några saker man bör tänka igenom ordentligt. Först och främst ska man se över vilka takbeläggningar man kan välja med tanke på den taklutning man har. Det finns massor av olika varianter på takbeläggningar men de flesta kräver också rätt lutning. Vissa takbeläggningar behöver ha en ganska skarp lutning för att vattnet ska rinna av. Och andra behöver en mindre lutning för att kunna bli av med regnvattnet från taket. Vind och snömängd spelar också in på valet av takbeläggning. Men vad man ska välja kan man ofta läsa sig till på hemsidan för respektive tillverkare av tak. Eller så kan man få tips och råd om man väljer att anlita exempelvis en takläggare i Stockholm för arbetet. Det går även att få en hel del idéer om man tar en sväng runt i området där man bor.

En stil som passar

Man bör även tänka på vilken typ av hus som taket ska ligga på. Och var i landet som huset finns placerat. I vissa landsdelar är det mer populärt med en speciell takbeläggning. Det i söder så populära halmtaket, eller vasstaket, ser man mycket sällan på hus som finns norr om huvudstaden. Och oftast inte ens så långt upp. Längst i söder finns även en annan typ av takbeklädnad som kallas för skånskt papptak. En beklädnad som består av takpapp där man lodrätt satt lister som också får en beklädnad av takpapp. Gärna också en sort som glänser lite. Men vad man än väljer så är det viktigt att det stämmer överens med stilen på huset som taket ska vara på.

Laga eller lägga nytt

Ska man lappa och laga eller ska man lägga nytt tak? Det är en fråga som har många valmöjligheter. Om taket är så pass dåligt att det börjat läcka in på ett flertal ställen så kan det vara lika bra att byta hela taket. Detsamma gäller om undertaket är ansatt av mögel eller börjat murkna. Men om undertaket är torrt och det bara rör sig om en estetisk anledning så är det annorlunda. Då räcker det med att endast laga det skadade partiet. Läs mer om takläggare på denna hemsida: https://www.stockholmtakläggare.se

Gör morgonrutinen till en dröm

26 aug 2020

Har ditt badrum sett sina bästa dagar? Är det dags att förnya, förbättra och få en högre livskvalitet? Byggregler för våtrum förnyas i princip varje år för att undvika vattenskador och olyckor.

Tänk på hur du varje morgon vaknar, sträcker på dig och kliver upp ur sängen. Troligen rör du dig sedan mot badrummet för de första stegen i morgonrutinen. Blir du lycklig av att kliva in i just ditt badrum? Blir du stolt eller får du kanske ångest? Efter morgonkaffe och frukost återvänder du för att borsta tänder, fixa frisyr och klä på dig. Hur skulle morgonrutinen förändras om du valde att unna dig en komplett badrumsrenovering? Tänk dig hur du vaknar och kliver in i badrummet och känner hur ett leende sprider sig i hela ansiktet. Ett leende som fortplantar sig i hela kroppen och sätter stämningen för hela dagen. Ett leende som gör dig till en glädjespridare som både kunder och andra dras till och hjälper dig göra succé.

Kontrasten fattar beslutet

Känn på känslan av detta leende som sprider sig och gör att hela dagen blir lyckad. I kontrast mot en morgon som börjar med ångest över att saker inte fungerar som de ska i badrummet. Att det stinker avlopp och att kranen står och rinner. Den irritation och stress som uppstår hänger också med dig under resten av dagen. Se hur kontrasten av dessa båda kan hjälpa dig att fatta beslutet om att investera i en badrumsrenovering. Hela ditt liv kan faktisk förbättras genom att du börjar varje dag med ett leende istället för med ångest. Har du tänkt så tidigare? Hur skulle du vilja att dina morgon startade?

Drömmarnas badrum för dig

Hur skulle drömmarnas badrum se ut för dig? Är det som hos Kalle Anka på julafton då han ligger och sover i husvagnen och blir inknuffad till badkaret? Troligtvis inte. Men efter att ha vaknat i din sköna säng och krupit in i morgonrocken tassar du in till ett vackert badrum med mysig belysning från spotlights. Golvet är lagomt varmt tack vare den golvvärme som ligger under ditt vackra klinker. Du har valt ett mjukt sandstensfärgat klinker som blir som en skön sandstrand att kliva in på. Under badrumsrenoveringen unnade du dig enbart det bästa, och därför blir du så stolt, nöjd och lycklig varje morgon när du vaknar. Efter en skön dusch med massagemunstycket och ångor av frisk och uppiggande eucalyptus.

Ett trägolv att glädjas åt

18 aug 2020

Golv kan vara en källa till både glädje och bekymmer. Ett trägolv är fantastiskt, slitstarkt och vackert. Som alla material kräver trä ibland lite omsorg och någon arbetsinsats.

Det blir aldrig snyggare än ett trägolv. Ett gediget golv i trä passar i samtliga av hemmets utrymmen, förutom våtutrymmen. Trä är snyggt och hållbart och snällt att gå på för små och stora fötter. Oftast kan trägolv installeras tillsammans med golvvärme. Mängden träslag och mönster man kan åstadkomma med trä gör att en otrolig variation kan uppnås i utseende. Ett ekgolv ser väldigt annorlunda ut mot ett furugolv. Man kan välja att lägga ett plankgolv, ett skeppsgolv eller tvåstav. Trä ger variation, stil och komfort.

Vad vill du ha ut av ditt golv?

De flesta av oss är intresserade av både utseende och funktion. Med ett riktigt trägolv får du bådadera. Trä är ett hållbart och förnybart material med möjligheter till oändlig variation. I ditt vardagsrum vill du kanske välja ett plankgolv i mörkt trä. Det kommer att ange tonen för hela hemmet - rustikt men ändå elegant, hållbart och skönt att gå på även barfota. Kanske ett elegant valnötsgolv kan vara något för er? Trägolv passar till alla möbler och till alla färger.

Till sovrum kan ek rekommenderas. Ek är en klassiker som aldrig blir omodern. Den honungsgula färgen med toner i ljust brunt är ljuvlig. Välj tvåstav och fundera lite extra över förseglingen. Både olja, lack och vax har sina speciella fördelar och ger ytor av olika hårdhet. Trägolv kräver normalt inte mycket underhåll utöver regelbunden dammsugning. Man kan eventuellt vid behov tork av det med en mycket lätt fuktad trasa.

Oöverträffad hållbarhet

Att välja trägolv är att välja ett hållbart alternativ. Men när golvet promenerats och lekts på ett antal år börjar det naturligtvis att märkas. Repor och märken är golvets åldersrynkor, men då kommer ytterligare en av trägolvets fördelar fram. Det kan slipas till nyskick. Beroende på golvets tjocklek kan skickliga hantverkare gå över det med slipmaskin och sedan återförsegla det. Resultatet blir ett golv som ser ut att vara lagt igår. Ett trägolv läggs bäst av yrkespersoner. Ska golvet exempelvis läggas i mönster krävs vana och skicklighet. Uppföljning med omslipning likaså. Resultatet blir endast riktigt bra för den vana. När du anlitar en golvfirma ska du tänka på ansvarsförsäkring och intresse för service. Ditt trägolv är inget som kan slarvas över, vare sig det ska läggas för första gången eller slipas om.

Anlita skickliga byggare till drömprojektet

5 aug 2020

Är det dags för en ny altan? Kanske en veranda med snickarglädje? Eller ett helt garage? Olika byggprojekt kräver olika slags expertkunskaper och inte sällan många olika hantverkare.

Både små och stora byggprojekt kräver rätt hantverkare för ett lyckat resultat. För att bygga ett garage så behövs både snickare, betongarbetare och elektriker medan en köksrenovering dessutom kräver VVS-tekniker och kanske även en kakelsättare. Det kan vara svårt att själv ha koll på vad som krävs för de olika momenten. Vissa saker i ett byggprojekt - till exempel vid arbete i badrum och tvättstuga - styrs även av regler och lagar och kräver då certifierade hantverkare. Därför kan det vara bra att låta byggföretaget som man anlitar vara med redan i det tidiga planeringsstadiet. De vet vilka hantverkare som behövs för de olika momenten och kan även komma med smarta lösningar och förslag.

Totalentreprenad är nästan alltid billigast

Eftersom en renovering eller ett nybygge innehåller så många olika moment som dessutom kräver olika slags hantverkare är det nästan alltid bäst att anlita en firma som erbjuder totalentreprenad. Detta är dels mer ekonomiskt men man spar även en massa tid och undviker att bygget blir försenat. Vid totalentreprenad så ansvarar byggföretagets projektledare över att arbetet hela tiden flyter på och kallar in de hantverkare som behövs till de olika arbetsuppgifterna i bygget. Fundera lite över ert byggprojekt innan ni kontaktar ett par olika byggfirmor för anbudsförfrågningar. Vad vill ni ska finnas i badrummet om det är en sådan renovering ni ska göra? Dusch, badkar, tvättställ och toalett? Kanske även en tvättmaskin eller förvaring för handdukar och annat? Ska ni renovera köket kanske ni även vill passa på att konstruera ett platsbyggt skafferi som man kan gå in i?

Ställ frågor om offerterna

Se till att allt det som ni vill ha gjort finns med på anbudsförfrågan till de olika byggfirmorna så att deras offerter sedan innehåller samma saker och går att jämföra. Fråga även om de har gjort liknande byggprojekt tidigare och be om referenser. Ett väldigt lågt pris kan vara en indikation på att företaget inte är seriöst eller inte betalar sina anställda en rättvis lön. Kanske använder de sig av billigt byggmaterial som inte är särskilt högkvalitativt? Var inte rädd för att ställa frågor kring priset; det gäller både de med lågt pris och högt pris. På så vis blir det lättare att välja vem ni vill anlita. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.snickarnaisater.se/

När man ska välja kakel till badrummet

29 jul 2020

Att i utgångspunkten veta vad man önskar för känsla i badrummet är viktigt. När man väl satt igång är allt annat i rummet kopplat till färg, mönster och texturer inte helt lätt att ändra.

Planering är alltså a och o i det här fallet. Att sätta sig ner och gå igenom varje liten detalj gör att det blir mindre överraskningar längs vägen som kräver mer tid och mer pengar för att rättas till. Ett råd är att ta kontakt med en firma som specialiserar sig på kakel i badrum. Då det är ett av de känsligaste rummen ifall något går tokigt. Här gäller det att planera dragningar av rör och ledningar noga. Flera saker måste göras av en person som är auktoriserad för att försäkringar ska gälla vid eventuella skador i framtiden. Så hitta ett företag i närheten, kanske via nätet genom att söka på exempelvis kakel i Stockholm. Sedan är det bara att ta reda på vilken firma som lämpar sig bäst för ditt projekt.

Ska man leta badrumskakel på nätet?

Det kan man givetvis göra, men det kanske inte är det bästa alternativet. Det är viktigt att tänka på är att färgens toner kan te sig annorlunda på en webbsida mot för hur det kommer att se ut i ditt rum. Därför kan det vara bättre att besöka ett företag som har sina saker på display. Vissa har som en liten utställningshall för att produkterna och inte minst färgerna ska få komma till sin rätt. En annan fördel med att besöka en butik är att man även får känna på olika texturer. På så sätt kan skapa sig en idé om hur det egna badrummet både kommer att kännas och se ut.

Att skapa sin egen unika oas

Badrummet har kommit att bli en av vår tids viktigaste rum. Där ska man numera inte bara fräscha till sig. Där ska man även relaxa och komma ner i varv med hjälp av en behagligt lugnande atmosfär. Färgerna ska vara speciellt utvalda för att skapa harmoni med varandra samtidigt som de skapar ett varm och ren känsla. Kanske har man en inkaklad jacuzzi att avsluta dagen i tillsammans med någon man tycker om. Att få sitta där i dämpad belysning med något gott att dricka och bara känna hur stressen rinner av kroppen är en lyx som idag är helt möjlig. Numera behöver man inte ha vunnit på lotteri för att förverkliga sina drömmar.

Inredning - en viktig fråga även i stallet

1 jul 2020

Stallinredning kan anpassas utifrån praktiska behov och önskemål om utseende, men måste leva upp till djurskyddslagens bestämmelser, som är utformade för att främja hästens hälsa.

Inredningen i ett häststall består i huvudsak av spiltor och boxar, vilka är de utrymmen där hästar uppehåller sig under vila inomhus. En spilta har formen av ett bås, alltså ett fyrkantigt utrymme med tre väggar, där hästen står med huvudet inåt, bunden via ett grimskaft. Spiltor är vanligast förekommande i ridskolestall, där de ofta används till ryktning, hovvård osv. Faktumet att spiltan är öppen mot stallgången gör det lättare för ryttare och hästskötare att kliva in och ut. En häst får enligt djurskyddslagen endast vistas i spilta totalt 16 timmar per dygn, eftersom djuret inte har samma möjlighet att röra på sig där som i en box. Boxar, å andra sidan, är fyrkantiga utrymmen helt omslutna av väggar, vilket låter hästen vara obunden.

Hästens välmående i första rummet

Jordbruksverket är den myndighet som utformar bestämmelserna för hur ett stall ska byggas. Reglerna är etablerade för att främja hästens hälsa, och numera byggs stall ofta efter ett koncept som kallas aktivstall, där hästarna på olika sätt uppmuntras till rörelse. I nya stall ska till exempel hästarnas utrymmen endast bestå av boxar, inga spiltor får byggas. Tills vidare får spiltor dock utnyttjas i redan existerande stall. Genom konceptet aktivstall tas även större hänsyn till hästars flockdjursbeteende, bland annat på så vis att boxarnas väggar överst består av ett galler, så att hästarna kan se varandra och få kontakt. Utöver spiltor och boxar brukar ett stall även inredas med utrymmen för ridutrustning (sadelkammare) och förvaring av foder.

Färdig design eller specialanpassade varianter

Även om djurskyddslagen sätter ett visst ramverk för hur stall ska utformas, finns många alternativ tillgängliga när man ska inreda byggnaden. De praktiska behoven skiljer sig ofta mellan olika stall, och därför går det antingen att beställa färdiga inredningsset, eller att specialanpassa olika komponenter ner på detaljnivå. Bland annat går det att anpassa boxarnas dörrar och välja mellan enkel slagdörr eller skjutdörr, och olika typer av tvådelade fronter som även möjliggör mockning med maskin. Stallets utseende kan också varieras med hjälp av material och färgval. Enklare varianter på boxfronter brukar bestå av träskivor inramade av galler i silverfärgad metall. För den som vill skapa en mer dekorativ och rustik känsla kan väggarna mellan boxarna exempelvis byggas i tegel, och gallren lackeras i någon vacker färg.

Kostnader du inte får missa när du bygger ett nytt hus

11 jun 2020

Vid alla typer av byggen tenderar det att gå åt mer pengar än vad man från början räknade med. Om man står i startgroparna inför ett husbygge finns det vissa kostnader man inte får missa.

Om man planerar att bygga nytt hus så kan det först och främst vara en bra idé att gå igenom och räkna på alla kostnader. Sedan får man naturligtvis lägga på lite extra, eftersom man alltid hamnar högre än man från början hade räknat med, oavsett vad man ska bygga för något. Men just ett nytt hus är en rejäl kostnad, och man får inte räkna för lågt eller för högt. Man får se till att ta hjälp av någon som kan, så att man inte sätter sig själv i ekonomisk knipa. Det finns vissa kostnader för att bygga nytt hus som många missar när de ska planera vad som ska byggas.

Alla bygglovspliktiga åtgärder behöver någon som är kontrollansvarig

Det är viktigt att veta om vilka olika kostnader som kan dyka upp under arbetets gång, annars kan man lätt känna sig överväldigad. Det kan vara väldigt svårt att planera en exakt budget och tidsåtgång när det gäller husbygge, för det har en tendens att dra iväg åt både det ena och det andra hållet. Men så länge som man är förberedd så ska allting gå bra. En nybyggnadskarta är ett exempel på en sådan kostnad som många inte vet att man kommer att behöva betala för. Sedan är det även kostnad för en kontrollansvarig som ska läggas med i budgeten, för alla byggen behöver en ansvarig som ser till att allting uppfyller kraven.

Ta hjälp av en kunnig person vid planeringen

Om den firma som bygger huset åt er skulle gå i konkurs eller av någon annan anledning inte kommer kunna färdigställa bygget, så behöver man ha ett färdigställandeskydd. Genom att betala för ett sådant så säkerställer man husets bygge. Alltså att det kommer att bli byggt. Det kostar mellan fyra och fem tusen kronor ungefär att få ett sådant utfärdat. Sedan är det även försäkring under arbetets gång, besiktning vid slutet av byggnationen och andra installationer såsom el och fjärrvärme som tillkommer. Det är mycket att hålla reda på när man ska bygga hus, så se till att ta hjälp av någon som vet hur det fungerar, så att ni inte glömmer bort att ta med någon kostnad i er budget.

Spelar vädret någon roll när jag målar om?

1 jun 2020

Många kanske tror det går att måla om huset eller andra föremål när som helst under året, men det finns en hel del saker man behöver ha koll på innan man sätter igång med sitt måleriprojekt.

Vädret påverkar mycket ens förutsättningar när man ska måla, det säger nästan sig självt. Om regnet står som spön i backen och det är kallt, så kommer inte färgen varken fästa ordentligt eller stanna kvar där den ska vara. Om man vill måla utomhus så behöver man först ta reda på väderleksrapporten. Vad kommer det bli för väder där ni bor under den närmaste tiden? Kommer det vara soligt eller i alla fall uppehåll från regn? Det går inte att måla om det regnar eller om det är för kallt, men det behöver heller inte vara strålande sol, faktiskt så är det också en anledning till att inte måla.

Sommarmånaderna - bästa tiden att måla

Många tror nog att det bästa vädret att måla i är blå himmel och strålande sol. Men faktiskt så kan det vara en nackdel att måla när solen bränner på. För att färgen ska torka ordentligt så är en temperatur på mellan tjugo och tjugotre grader idealiskt. Om nätterna inte är fuktiga och kalla så fungerar torktiden bra även då, men om man vet med sig att det kommer bli fuktiga nätter så bör man inte måla och låta det torka då. En tumregel som många målare använder sig av är att man inte bör måla i en månad som har bokstaven R i sig. Alltså är maj, juni, juli och augusti perfekta månader för att måla. Medan det ofta är för kallt och fuktigt i oktober och november för måleri.

Måla inte när solen ligger på

Om man målar när vädret inte är tillräckligt tillfredsställande vad gäller temperatur, luftfuktighet och nederbörd så riskerar man att få ett slutresultat som inte är särskilt tillfredsställande. När man målar om huset exempelvis så vill man gärna att det ska se bra ut i slutändan och vara ordentligt gjort. Så se till att kolla vädret kommande tiden inför målarprojekt, lita inte blint på vilken månad det är. Det kan ju faktiskt regna och vara kallt även i maj. Att måla när solen ligger på som allra mest är heller ingenting att rekommendera, eftersom att torktiden kan påverkas och utstrykningen av färgen inte blir så bra.

Tips och råd om gräsarmering

23 maj 2020

Vill man inte asfaltera sin uppfart utan istället ha den grön och fin som resten av gräsmattan, så finns det något man kan göra åt detta. Alla håller väl med om att gräs är finare än asfalt?

Istället för att ha en tråkig asfalt lagd över till exempel sin uppfart hemma vid huset, så går det faktiskt att ha gräs istället. Detta går att utföra och ha långsiktigt utan att det blir några spår eller slitningar i gräsmattan på grund av tunga bilar. Om det regnar mycket till exempel så kan en gräsmatta bli uppluckrad av nederbörden och att människor går mycket på platsen i fråga, eller på grund av tungt fordon. Men detta går att lösa! Genom att använda sig av gräsarmering så kan tunga fordon och mycket människor passera på gräsmattan utan att den blir förstörd. Hur går då detta till? Hur fungerar det med gräsarmering?

Enkel montering av gräsarmering

Genom att lägga gräsarmering på sin gräsmatta eller där man vill ha den utplacerad, så håller sig de gröna ytorna hållbara och fina trots stor påfrestning. Dessa armeringar för gräset placeras ut i sektioner, små fyrkanter som man steg för steg lägger där man vill att de ska vara. Vill man att avrinning av vatten från nederbörd ska kunna försvinna undan snabbt och effektivt kan man med fördel lägga ett lager med grus innan man placerar ut sektioner med gräsarmering. På det sättet hinner regnet eller annat vatten rinna undan och det blir inte blött och geggigt.

Miljövänligt material med skydd från UV strålar

Gräsarmering är väldigt populärt att använda sig av vid stall och bondgårdar, där marken belastas ofta av både tunga fordon, människor och djur. För att marken inte ska bli upptrampad så lägger man dit gräsarmering för att skydda marken. Denna typ av gräsarmering är gjord av återvunnen plast, det är de flesta gjorda av faktiskt. På så vis minskar man påverkan på vår miljö och man slipper byta ut den efter några år, den är gjord för att kunna sitta i många många år framöver. Materialet som gräsarmeringen är gjord av är uv tåligt och utformat på så vis att den ska kunna klara en väldigt hög belastning varje dag. För att kunna få behålla sin fina gräsmatta grön och hel, gör man rätt i att använda sig av dessa gräsarmeringar. De tillåter er att köra med bilen, dra kärror eller låta hästar gå där.

Hur viktig är en OVK besiktning?

10 maj 2020

Ska det verkligen vara nödvändigt att hålla på och besikta en ventilation år ut och år in? Varför är det av så stor betydelse? Kan man inte installera ett larm istället som reagerar vid fel?

Det finns nog många fastighetsägare som muttrat över allt som behöver göras för att alla myndigheter ska vara nöjda. Men handen på hjärtat ingen vill väl vara orsak till andras ohälsa? Det har gång på gång bevisats hur viktigt det är med en bra ventilation. I nya studier säger man att det till och med är bättre att vara ute bland avgaser än att bara andas luft inne utan ventilation. Det kan ju ge en tankeställare till dig som sitter inne vid datorn och har börjat få underliga symptom. Är det verkligen datorn eller det faktum att inomhusluften har dålig kvalité? Att röra sig vet vi är viktigt. Att andas är livsviktigt. Ju bättre kvalité på luften desto bättre hälsa hos människorna som vistas i din byggnad.

Är dålig ventilation en orsak till ohälsa?

Det är en hel del att ta hänsyn till som fastighetsägare. Det viktigaste är att starta med att se över vilken sorts ventilationssystem som passar bäst till den byggnad som ska förses med god ventilation. Var lokalen ligger och hur närområdet ser ut. Bra att ta reda på om det finns frisk luft utanför knuten eller om lokalerna ligger i ett industriområde eller nära vägar med hög trafik. Risken med en dålig ventilation kan innebära att själva byggnaden utsätts för mögel eller fukt. Båda dessa situationer orsakar oftast många olika sjukdomssymptom hos människan. Det är viktigt att ha bra ventilation men samtidigt ska ventilationen inte orsaka buller eller drag. Drag blir det lätt om du låter fönster vara öppna för att få in den friska luften. Buller kan orsakas av ljud utifrån men också vid dåligt installerad ventilation.

Vad är viktigast vid en besiktning?

Det viktigaste vid en besiktning är att göra ett tydligt protokoll på hur anläggningen fungerar. Direkt efter installationen se till att allt fungerar som det ska och därefter göra återkommande kontroller. Med hjälp av dessa besiktningar får hus- eller fastighetsägaren ett konkret bevis på vad som behöver åtgärdas och fastigheten håller måttet och får längre livslängd. Precis som människorna som kommer vistas där. En fastighet behöver tas om hand med samma omsorg som om du följer upp ett barns utveckling. Ibland behövs det någon som håller lite koll.

← Äldre inlägg