logo-image

Blogg

RSS

Håltagning som yrke i Örebro

25 May 2023

Ett av de mer ovanliga yrken som finns i Örebro är att arbeta med håltagning. Det är en viktig åtgärd som borgar för att andra yrkesgrupper kan jobba.

Hus byggs idag av en mängd olika slags material. Det kan exempelvis vara hus av stockar, träplankor, metall och plast. Eller stenhus i form av betong, lecablock eller tegel. Men vilket material huset än är i så finns det vissa delar som alltid är desamma.

Det handlar om att ha dörrar, fönster och rördragningar till el, ventilation, vatten och avlopp. Men om det rör sig om ett hus i ett stenmaterial så är det också lite mer avancerat när det gäller att ta hål för alla dessa funktioner. Det är där som håltagningen kommer in i ekvationen. Det är yrkespersoner som skapar alla de hål som behövs för att funktionerna ska kunna installeras.

Med håltagning som uppdrag

Den som har håltagning som yrke i Örebro har en hel del att tänka på. Det är ett yrke som kräver mycket stor precision och kunskapen att kunna läsa ritningar. Men samtidigt behöver företag inom området personal som är stark och ganska tuff. För det är ett tungt och farligt område att jobba inom.

Ändå är det ett yrke som lockar på många sätt. Det är en varierande arbetsvecka där uppdragen skiftar kraftigt. Och även ett yrke där du får träffa på många olika människor och se olika platser och lokaler. Samtidigt som du får röra på dig och använda både hjärna och kropp. Klicka här om du vill läsa mer om håltagning: håltagningörebro.se

En rivning i Västerås kan vara bättre för dig än att bygga en bro

25 May 2023

Att bygga en bro i Västerås är en fin metafor. Men rivning i Västerås kan också vara en fin metafor, fast av helt andra anledningar. Fundera över det en stund.

Det talas gärna om att “bygga broar” i samhället. Metaforiskt menar man förstås att skapa förståelse och samhörighet mellan grupper eller individer. Det är ju vackert. Bilden av en bro som binder samman vägar och stadsdelar är fin. Ett riktigt brobygge kan dessutom vara ett häftigt projekt.

Men det talas mer sällan om att riva broar. Ibland kanske du är mer sugen på en rivning i Västerås än att bygga fler broar i Västerås, både verkliga och tankemässiga. Du kanske är trött på att vara alldeles för samarbetsvillig och sympatisk för ditt eget bästa. Du kanske bara vill riva broar en stund.

Kom byggande eller rivning först?

Att riva en verklig bro kan ju vara en smart strategi om man till exempel inte vill att någon ska komma över en flod. Det är en metod som har tillämpats lika länge som det har funnits broar, vilket är väldigt länge. En rivning kan i de fallen spara både liv och värdefulla resurser.

Att riva en metaforisk bro kan vara en smart strategi om du vill vara ifred en stund. Det har tillämpats så länge det har funnits fler än en människa, vilket är ännu längre tid än vad det har funnits broar. Vad kom då först: bron eller rivningen? Vem vet?

Hitta rätt firma att hjälpa dig hos https://www.rivningvästerås.se.

Få snabb och pålitlig hjälp med dina ömtåliga fönster

24 May 2023

Har du någonsin stött på problem med dina fönster? Även om de är konstruerade för att vara tåliga och robusta, kan olyckor hända och när de gör det är det viktigt att få snabb hjälp. Moderna fönster är inte bara tåliga utan också mycket fördelaktiga för inomhusklimatet. Men har du någonsin funderat på att byta ut dina fönster?

Fönster är en oumbärlig del av våra moderna hem. De tillåter ljus och utsikt in i våra fastigheter och bidrar till en behaglig atmosfär. Men om ett fönster går sönder, kan det orsaka många problem. Det kan göra ditt hus kallt under vintermånaderna eller utsätta dig för irriterande mygg och andra insekter under sommaren. Dessutom kan det öka risken för inbrott och skapa en känsla av otrygghet.

Därför är det viktigt att ha tillgång till snabb hjälp när du behöver det som mest. En glasmästare kan hjälpa dig med allt från att reparera en krossad ruta till att byta ut gamla fönster och ramar. Men vilka är de vanligaste problemen som kan uppstå med fönster?

Vanliga problem med fönster

Som tur är händer det inte ofta att vi får rutor som gått sönder. Men när det väl händer kan det orsaka panik och kräva en snabb lösning. Äldre fönster kan också ha problem med att hålla värme och kyla på rätt sida av rutan, vilket kan öka dina elkostnader. Därför kan det vara fördelaktigt att byta ut dina fönster mot nyare modeller med högre kvalitet.

En annan fördel med nya fönster är att de kan öka mängden ljus och utsikt du får från ditt hem, utan att du behöver oroa dig för att förlora värme. Men för att uppnå dessa fördelar är det viktigt att hitta en pålitlig glasmästare som kan hjälpa dig.

Att hitta en pålitlig glasmästare

När du behöver hjälp med dina ömtåliga fönster är det viktigt att hitta en glasmästare som du kan lita på. En erfaren glasmästare med rätt utrustning och rätt inställning kan ge dig den snabba hjälp du behöver när något går fel.

En bra glasmästare kan också hjälpa dig att förverkliga dina drömmar om snygga inredningsdetaljer i ditt hem genom att erbjuda en mängd olika glaslösningar.

Projektledning i Göteborg – inget för den late

24 May 2023

Projektledning för byggen i Göteborg kräver sin man eller kvinna. Hen har tusen saker att hålla reda på. Men så är man säker på att det blir bra också.

Projektledning är inget för den som föredrar att göra en sak i taget. Nej, för att framgångsrikt syssla med detta måste man kunna hålla riktigt många bollar i luften samtidigt. Hela tiden får man följa upp och trycka på de som verkar sacka efter. Man behöver alltså ha en tämligen påstridig personlighet.

Ett exempel är firmor och deras anställda som arbetar med byggprojektledning i Göteborg. De samordnar olika entreprenörer och ser till att alla håller tidsplanen och gör det som avtalats. Och detta gäller alla aspekter av ett byggprojekt: ekonomi, miljö, kvalitet, arbetsmiljö och inte minst själva produktionen.

Ett öga för projektledning

Byggprojektledaren blir snabbt byggherrens högra hand. Denne granskar alla typer av dokument och ser till att allt uppfyller kraven. Hen ser till att tidsplaner och betalningsplaner följs, sköter kontakter med myndigheter och andra intressenter och säkerställer att inget faller mellan stolarna. Hen ser också till att det hålls byggmöten tillräckligt ofta och att det upprättas protokoll under dessa, så att det finns underlag för uppföljning.

Utöver detta finns det tusen och en saker som projektledaren håller under sitt paraply. Så många att det inte går att räkna upp alla här. Just att ha ett öga för och fånga upp sådana saker är något som projektledaren måste vara bra på. Det och allt annat. Om någon förtjänar epitetet tusenkonstnär så är det en byggprojektledare.

Arkitekter i Åre - Hjälp med nybyggnad och ombyggnad

23 May 2023

Att bygga en ny byggnad eller göra om en befintlig kräver mycket tid och kunskap inom byggteknik. Det är lätt att känna sig överväldigad av allt som behöver göras och det är här en arkitekt i Åre kan hjälpa till.

Nybyggnad

När det kommer till nybyggnation är det viktigt att tänka på både funktionalitet och design. En arkitekt kan hjälpa till med att skapa en plan för att uppfylla båda dessa behov. Genom att ta hänsyn till dina önskemål och behov kan en arkitekt skapa en unik och funktionell byggnad som passar just dig.

Förutom att rita ritningar kan en arkitekt hjälpa till med att hitta de bästa lösningarna för byggnadens tekniska aspekter. Detta inkluderar allt från elektricitet och rördragning till ventilation och uppvärmning. Genom att ha en arkitekt med dig genom hela processen kan du vara säker på att allt kommer att fungera som det ska.

Ombyggnad

När det gäller ombyggnation är det lätt att tro att man kan göra allt själv. Men det är viktigt att tänka på att befintliga byggnader har sina begränsningar och att man inte kan göra vad som helst utan att ta hänsyn till bärande konstruktioner och andra tekniska aspekter.

En arkitekt kan hjälpa till med att skapa en plan för att omvandla din befintliga byggnad till något nytt och spännande. Genom att utnyttja befintliga utrymmen på ett smart sätt och lägga till nya element kan du få en helt ny byggnad utan att behöva börja från grunden.

En annan fördel med att anlita en arkitekt för en ombyggnation är att de kan ge dig nya perspektiv och idéer som du kanske inte hade tänkt på tidigare. Genom att se saker ur ett annat perspektiv kan du få en unik och spännande design som du kanske inte hade tänkt på tidigare.

Fasadmålning Stockholm - tips och råd

18 May 2023

Funderar du på att genomföra en fasadmålning i Stockholm? Att måla fasaden är ett större projekt än att exempelvis måla om en vägg på insidan av bostaden. Det är mer krävande rent fysiskt och det handlar även om att du måste förbereda och planera på ett tydligare sätt.

Det går att lyckas med en fasadmålning i Stockholm och genom detta också få ett hus som drar ögonen till sig som en följd av skönheten, men som dels också ger det underliggande materialet ett kraftfullt skydd mot all typ av väder och vind. Här nedan tänkte vi rada upp några tips och råd kring en fasadmålning i Stockholm och genom detta underlätta för dig i samband med att du ska måla din fasad.

  • Planera. Vilka typ av verktyg kommer du att behöva och vilken utrustning kommer att underlätta jobbet? Gällande det senare så bör du definitivt hyra en ställning och se till att öka din mobilitet runt huset. Rådet är att du gör detta på ett tidigt stadium. Fler än du har säkerligen tänkt sig att måla om fasaden i sommar.
  • Välj rätt färg. Fel färg kommer att synas nästan direkt i form av att den flagnar och faller av från träet. Rådfråga personalen i färgaffären eller kontakta en målare som kan guida dig rätt. Billig färg kommer att synas på fel sätt.
  • Grundjobbet måste skötas. Lika viktigt som grundarbetet är vid en interiörmålning är det även vid en fasadmålning. Du måste slipa och förbereda den yta som ska målas. Passa även på att byta ut alla brädor som är skadade och exempelvis angripna av fukt.
  • Överväg professionell hjälp. Det kommer att ta tid att genomföra en fasadmålning i Stockholm. Du måste fråga dig själv om du har den tiden? Att lägga semestern på att måla om innebär att du inte får chansen att vila ut och hitta ny energi. Och: du kan aldrig stressa dig genom en fasadmålning. Det kommer att synas i form av en avsevärt mycket kortare livslängd på arbetet. Att anlita en målare innebär att du får ett perfekt och hållbart resultat. Dessutom kan du använda Rot-avdraget och dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet också.

Läs mer om fasadmålning på https://www.fasadmålarenstockholm.se.

Trapphusrenovering - stora fördelar

16 May 2023

Att som BRF eller fastighetsägare göra vissa investeringar är en nödvändighet och detta sett ur flera olika perspektiv. Dels så handlar det om en del av underhållet som i sin tur skapar bättre ekonomiska förutsättningar och en möjlighet att planera sin ekonomi på ett bättre sätt genom att man slipper akuta skador.

Dels så handlar det även om att skapa trivsel för de boende och genom detta också få en bättre grannsämja. Ett ypperligt exempel på det senare handlar om att genomföra en trapphusrenovering och investera i både trivsel, ökad säkerhet, bättre funktionalitet och - givetvis - en förhöjd estetik.

Att genomföra en trapphusrenovering kan vara absolut nödvändigt sett till det dagliga slitage ett trapphus utsätts för. Det handlar om att alla ytskikt blir fulare, det kan handla om att säkerheten äventyras genom att trappräcken och trappsteg blir utnötta och det kan handla om att man också ser att exempelvis el och installationer - som definitivt är en färskvara - inte längre håller måttet.

Välj en nischad, erfaren firma för projektet

En trapphusrenovering kan vara både mer omfattande eller lite mindre sett till projektets storlek. Vissa väljer att måla om och fräscha upp de olika ytskikten: man målar väggar och tak och man slipar exempelvis upp golven. Andra väljer mer heltäckande lösningar där man dels renoverar hela trapphuset och dels också byter ut till exempelvis fastighetsboxar, nya passersystem, säkerhetsdörrar och byter ut all el samt belysning i syfte att spara pengar

Oavsett dock om det handlar om en mindre renovering eller en större sådan så finns en gemensam nämnare och något att tänka på: att välja rätt utförare. Rådet är att ni inför en trapphusrenovering ser till att välja ett specialiserat företag som har kapacitet att erbjuda totalentreprenad och sköta alla detaljer som inkluderas i er trapphusrenovering. Stork Housing är ett exempel på ett företag som nischat sig mot detta område och som erbjuder heltäckande lösningar för sina kunder. Bor ni i Stockholm, Malmö eller Göteborg så kan ni med fördel välja det företaget för er trapphusrenovering.

Smart att kontakta en golvbutik i Stockholm

13 May 2023

Den som letat efter ett passande golv under lång tid riskerar att misströsta. Att ta kontakt med en välsorterad golvbutik i Stockholm kan vara till stor hjälp.

Det kan ta riktigt lång tid att hitta ett golv man gillar. Oavsett om man har siktet inställt på en snygg parkett eller ett praktiskt klinkergolv kan jakten efter golvet vara kämpig och tålamodsprövande. Inte sällan låter människor slitna och fungerande golv ligga kvar i hemmet då de helt enkelt inte hittat ett annat golv de gillar.

Att ta kontakt med en riktigt välsorterad golvbutik i Stockholm kan vara lösningen på golvjakten. Många golvbutiker i huvudstaden hänger med i de senaste trenderna och vågar sticka ut hakan genom sitt sortiment av golv. Inte sällan kan den inredningsintresserade hitta riktiga guldkorn till golv i Stockholm.

En modern och verkligt hållbar golvbutik

Alla är självklart inte ute efter det sista skriket när det kommer till golv. Bor man i ett sekelskifteshus där man värnat om originaldetaljerna kanske man istället letar efter ett golv som matchar hemmet övriga inredning. En modern golvbutik i Stockholm kan hjälpa till oavsett vilken typ av golv det handlar om.

Nytänkande golvbutiker värnar även om miljön och ser till att golven de säljer är hållbara på alla sätt. Golven ska klara av många års slitage men också vara framställda på ett sätt som skadat planeten så lite som möjligt. Att värna om miljön är en självklarhet för en påläst och uppdaterad golvbutik i Stockholm.

Så väljer du rätt byggkonsult för ditt projekt

11 May 2023

Att välja en erfaren byggkonsult för ditt projekt kan vara en utmaning. Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att hitta en konsult som är lämplig för dina behov. I denna artikel kommer vi att ge dig tips och råd för att välja rätt byggkonsult för ditt projekt.

Definiera dina behov

Det första steget i att välja rätt byggkonsult är att definiera dina behov. Vilken typ av projekt har du? Vilken typ av tjänster behöver du från en konsult? Det är viktigt att du vet vad du behöver innan du börjar söka efter en byggkonsult.

Erfarenhet och kompetens

Erfarenhet och kompetens är två viktiga faktorer att tänka på när du väljer en byggkonsult. Kolla upp konsultens tidigare projekt och se om de har erfarenhet av liknande projekt som ditt. Kolla också upp konsultens utbildning och certifieringar för att se om de har den kompetens som krävs för att genomföra ditt projekt.

Omdömen och referenser

Att kolla upp konsultens omdömen och referenser kan ge dig en bra uppfattning om deras tidigare kundnöjdhet. Be konsulten om referenser från tidigare kunder och kontakta dem för att få en uppfattning om deras erfarenhet av konsulten. Du kan också söka efter omdömen online för att se vad andra kunder har sagt om konsultens arbete.

Kostnad

Kostnaden för en byggkonsult kan variera mycket beroende på projektets omfattning och konsultens erfarenhet och kompetens. Se till att du får en tydlig uppfattning om kostnaderna innan du anställer en konsult. Be om en detaljerad offert och se till att du förstår vad som ingår i priset.

Kommunikation

Att ha god kommunikation med din byggkonsult är viktigt för att säkerställa att projektet genomförs smidigt. Se till att du har en tydlig kommunikationsplan och att konsulten är tillgänglig när du behöver dem. Du vill inte hamna i en situation där du inte kan nå din konsult när du behöver dem som mest.

Platsbyggd garderob i Stockholm - Anpassad efter din egen smak

8 May 2023

En garderob är en oumbärlig del av varje hem, men ibland kan det vara svårt att hitta en garderob som verkligen passar ens personliga smak och behov. Det är där en platsbyggd garderob i hemmet i Stockholm kommer in i bilden. Här är några tips på hur du kan skapa en garderob som passar just dig.

Planera din platsbyggda garderob i Stockholm

När du väljer att bygga en platsbyggd garderob i Stockholm är det viktigt att du börjar med att planera. Det finns många byggvaruhus och möbelvaruhus i Stockholm som har allt du behöver för att komma igång. Det första steget är att bestämma vad du vill ha ut av din garderob vad gäller mått, tillgänglighet och inredning.

Efter detta, skapa din platsbyggda garderob

När du har bestämt vad du vill ha kan du antingen bygga din garderob själv eller anlita en byggfirma som har erfarenhet av att bygga garderober. Att anlita en byggfirma kan vara ett bra alternativ, eftersom de har kunskap om byggmomenten och kan skapa den perfekta garderoben direkt.

Fördelarna med en platsbyggd garderob

Att ha en platsbyggd garderob i hemmet i Stockholm har många fördelar. För det första kan du anpassa garderoben efter dina specifika behov, vilket innebär att du kan få en garderob som passar exakt vad gäller storlek och utseende. För det andra kan du välja din egen stil och smak när det gäller inredningen, vilket gör att garderoben blir en viktig del av ditt hem.

Slipa altan - sommarens projekt?

7 May 2023

Dags att slipa altan? Att genomföra en altanslipning är något som - tvärtemot vad många tror - är en viktig del av underhållet och som sker i syfte att ge altanen en längre livslängd, en skönare yta att gå på och samtidigt också en snyggare, varmare finish. Det senare som en följd av att du oljar in altanen efter att du slipat den.

Många tänker sig att det räcker med att olja in en altan för att den ska bli motståndskraftig mot regn och starkt solsken. Sant är att olja kommer att behövas och att det kommer att utgöra det yttersta skyddet mot den underliggande materialet. Men, lika sant är också att träet - trots oljan - kommer att spricka och med detta också ge exempelvis stickor i fötterna. Genom att slipa altan så slipper man allt detta och man får en yta som blir lika jämn, mjuk och behaglig som när den lades ut.

Slipa altan - steg för steg

Hur ska man då lyckas med en altanslipning? Vi radar upp några tips, men innan dess så tänkte vi även ge ett råd i att överväga professionell hjälp. Att betala för en altanslipning kan definitivt vara en investering. Det handlar om ett jobb som dels är svårt, som dels tar tid och som dels också kommer att innebära att du köper/hyr en massa utrustning och olika slipmaskiner för att lyckas.

Saknar du kunskapen och tiden som krävs så är det bättre att anlita en golvslipare och se om denne kan hjälpa dig. Det kostar inte så mycket. Med det sagt, här följer några snabba tips om att slipa altan:

  • Rengör ytan. Se till att altanen är tömd på alla möbler och att den är rengjord innan du påbörjar slipningen.
  • Använd rätt slipmaskin. Beroende på hur stor altan du har så kommer också valet av slipmaskin att vara viktigt. En större altan kan slipas med en golvslip, en mindre sådan kan du använda en mindre handslip för. Se även till att ha en slip för hörn och kanter. Munskydd är ett måste!
  • Börja med grovt - gå vidare med fint. Börja med att slipa av altanen med grövre sandpapper. Slipa alltid i träets riktning och jobba metodiskt utan att stressa. Då ytan är slipad så byter du till ett finare sandpapper och slipar en gång till.
  • Rengör. Se till att torka av ytan och att allt slipdamm försvinner. Du kan även hyra en dammsugare för detta.
  • Olja in. Olja in altanen med den ytbehandling du gillar. Se till att följa de angivna instruktionerna på burken och stryk i tunna lager - annars blir det kladdigt.

Hitta rätt bänkskiva i Göteborg

6 May 2023

Var finns det en bänkskiva att köpa i Göteborg? Hur ska en funktionell bänkskiva vara? Vilken bänkskiva passar i köket? Här kommer några tips inom området.

Även om Göteborg är en stor stad så kan det vara svårt att veta var det går att hitta en bänkskiva till köket. Men idag finns det bänkskivor i en mängd olika butiker, och även på nätet. Och därför går det att få precis den bänkskiva som passar till köket och den egna smaken.

De butiker som saluför bänkskivor brukar vara antingen byggvaruhandel eller större möbelaffärer. Och även om inköpet kommer att ske i en onlinebutik så kan det vara klokt att börja med att titta på bänkskivor i fysiska butiker, för att få en större överblick. Det är också på det viset som det går att lära sig mer om vilka bänkskivor som kan passa för den egna stil man har.

Bänkskiva med montage i Göteborg

En bra bänkskiva ska ha rätt utseende och rätt funktion. Men vilka funktioner kan en bänkskiva ha? Jo, idag finns det bänkskivor som tål hög värme och som inte repas så lätt. Det kan även vara klokt att välja en bänkskiva som inte så lätt får fläckar ifall det ska utföras matlagning med skarpa färgämnen, som exempelvis gurkmeja.

När den rätta bänkskivan har hittats, den som har bra utseende och funktion, så gäller det också att få till rätt passform och montage. Då går det att få hjälp med montaget av en duktig byggfirma.

Vad ingår i en överlåtelsebesiktning Stockholm?

3 May 2023

Vid en överlåtelsebesiktning i Stockholm får man koll på husets skick så att man vet vad det är man köper. Men vad ingår i en besiktning och hur går den till?

En överlåtelsebesiktning är detsamma som en husbesiktning. Det finns ingen lag som säger att man måste göra en överlåtelsebesiktning. Däremot har man som köpare undersökningsplikt av huset, vilken måste ske innan man skriver på köpekontraktet. Men är man ovan är det inte lätt att veta vad man ska titta efter.

Det kan också vara så att man upptäcker fel när man undersöker huset men man förstår inte riktigt innebörden och de kostnader det kan medföra. Därför kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs och göra en överlåtelsebesiktning. Men viktigt är att man väljer en oberoende besiktningsman som har alla de certifikat som krävs.

Så mycket kostar en överlåtelsebesiktning

Hur mycket en överlåtelsebesiktning i Stockholm kostar beror till stor del på hur stort huset är och hur lång tid besiktningen tar. Vid en överlåtelsebesiktning tittar besiktningsmannen först på husets ritningar samt går igenom den information om eventuella renoveringar som säljaren har informerat om. Därefter undersöks alla rum noga, särskilt källare, badrum och andra våtutrymmen. På utsidan undersöks även husets fasad.

Alla observationer antecknas noga i ett undersökningsprotokoll. Detta kan även användas för planering av framtida renoveringar. Det som inte ingår i en vanlig husbesiktning är kontroll av värmesystem, rörledningar, avlopp, el, ventilation, skorsten och liknande. Likaså kontroll av vattenkvalitet, radonmätning och fuktmätning. Men detta är tjänster som går att köpa till.

← Äldre inlägg