Bygga själv

Blogg

När man ska välja kakel till badrummet

29 jul 2020

Att i utgångspunkten veta vad man önskar för känsla i badrummet är viktigt. När man väl satt igång är allt annat i rummet kopplat till färg, mönster och texturer inte helt lätt att ändra.

Planering är alltså a och o i det här fallet. Att sätta sig ner och gå igenom varje liten detalj gör att det blir mindre överraskningar längs vägen som kräver mer tid och mer pengar för att rättas till. Ett råd är att ta kontakt med en firma som specialiserar sig på kakel i badrum. Då det är ett av de känsligaste rummen ifall något går tokigt. Här gäller det att planera dragningar av rör och ledningar noga. Flera saker måste göras av en person som är auktoriserad för att försäkringar ska gälla vid eventuella skador i framtiden. Så hitta ett företag i närheten, kanske via nätet genom att söka på exempelvis kakel i Stockholm. Sedan är det bara att ta reda på vilken firma som lämpar sig bäst för ditt projekt.

Ska man leta badrumskakel på nätet?

Det kan man givetvis göra, men det kanske inte är det bästa alternativet. Det är viktigt att tänka på är att färgens toner kan te sig annorlunda på en webbsida mot för hur det kommer att se ut i ditt rum. Därför kan det vara bättre att besöka ett företag som har sina saker på display. Vissa har som en liten utställningshall för att produkterna och inte minst färgerna ska få komma till sin rätt. En annan fördel med att besöka en butik är att man även får känna på olika texturer. På så sätt kan skapa sig en idé om hur det egna badrummet både kommer att kännas och se ut.

Att skapa sin egen unika oas

Badrummet har kommit att bli en av vår tids viktigaste rum. Där ska man numera inte bara fräscha till sig. Där ska man även relaxa och komma ner i varv med hjälp av en behagligt lugnande atmosfär. Färgerna ska vara speciellt utvalda för att skapa harmoni med varandra samtidigt som de skapar ett varm och ren känsla. Kanske har man en inkaklad jacuzzi att avsluta dagen i tillsammans med någon man tycker om. Att få sitta där i dämpad belysning med något gott att dricka och bara känna hur stressen rinner av kroppen är en lyx som idag är helt möjlig. Numera behöver man inte ha vunnit på lotteri för att förverkliga sina drömmar.

Inredning - en viktig fråga även i stallet

1 jul 2020

Stallinredning kan anpassas utifrån praktiska behov och önskemål om utseende, men måste leva upp till djurskyddslagens bestämmelser, som är utformade för att främja hästens hälsa.

Inredningen i ett häststall består i huvudsak av spiltor och boxar, vilka är de utrymmen där hästar uppehåller sig under vila inomhus. En spilta har formen av ett bås, alltså ett fyrkantigt utrymme med tre väggar, där hästen står med huvudet inåt, bunden via ett grimskaft. Spiltor är vanligast förekommande i ridskolestall, där de ofta används till ryktning, hovvård osv. Faktumet att spiltan är öppen mot stallgången gör det lättare för ryttare och hästskötare att kliva in och ut. En häst får enligt djurskyddslagen endast vistas i spilta totalt 16 timmar per dygn, eftersom djuret inte har samma möjlighet att röra på sig där som i en box. Boxar, å andra sidan, är fyrkantiga utrymmen helt omslutna av väggar, vilket låter hästen vara obunden.

Hästens välmående i första rummet

Jordbruksverket är den myndighet som utformar bestämmelserna för hur ett stall ska byggas. Reglerna är etablerade för att främja hästens hälsa, och numera byggs stall ofta efter ett koncept som kallas aktivstall, där hästarna på olika sätt uppmuntras till rörelse. I nya stall ska till exempel hästarnas utrymmen endast bestå av boxar, inga spiltor får byggas. Tills vidare får spiltor dock utnyttjas i redan existerande stall. Genom konceptet aktivstall tas även större hänsyn till hästars flockdjursbeteende, bland annat på så vis att boxarnas väggar överst består av ett galler, så att hästarna kan se varandra och få kontakt. Utöver spiltor och boxar brukar ett stall även inredas med utrymmen för ridutrustning (sadelkammare) och förvaring av foder.

Färdig design eller specialanpassade varianter

Även om djurskyddslagen sätter ett visst ramverk för hur stall ska utformas, finns många alternativ tillgängliga när man ska inreda byggnaden. De praktiska behoven skiljer sig ofta mellan olika stall, och därför går det antingen att beställa färdiga inredningsset, eller att specialanpassa olika komponenter ner på detaljnivå. Bland annat går det att anpassa boxarnas dörrar och välja mellan enkel slagdörr eller skjutdörr, och olika typer av tvådelade fronter som även möjliggör mockning med maskin. Stallets utseende kan också varieras med hjälp av material och färgval. Enklare varianter på boxfronter brukar bestå av träskivor inramade av galler i silverfärgad metall. För den som vill skapa en mer dekorativ och rustik känsla kan väggarna mellan boxarna exempelvis byggas i tegel, och gallren lackeras i någon vacker färg.

Kostnader du inte får missa när du bygger ett nytt hus

11 jun 2020

Vid alla typer av byggen tenderar det att gå åt mer pengar än vad man från början räknade med. Om man står i startgroparna inför ett husbygge finns det vissa kostnader man inte får missa.

Om man planerar att bygga nytt hus så kan det först och främst vara en bra idé att gå igenom och räkna på alla kostnader. Sedan får man naturligtvis lägga på lite extra, eftersom man alltid hamnar högre än man från början hade räknat med, oavsett vad man ska bygga för något. Men just ett nytt hus är en rejäl kostnad, och man får inte räkna för lågt eller för högt. Man får se till att ta hjälp av någon som kan, så att man inte sätter sig själv i ekonomisk knipa. Det finns vissa kostnader för att bygga nytt hus som många missar när de ska planera vad som ska byggas.

Alla bygglovspliktiga åtgärder behöver någon som är kontrollansvarig

Det är viktigt att veta om vilka olika kostnader som kan dyka upp under arbetets gång, annars kan man lätt känna sig överväldigad. Det kan vara väldigt svårt att planera en exakt budget och tidsåtgång när det gäller husbygge, för det har en tendens att dra iväg åt både det ena och det andra hållet. Men så länge som man är förberedd så ska allting gå bra. En nybyggnadskarta är ett exempel på en sådan kostnad som många inte vet att man kommer att behöva betala för. Sedan är det även kostnad för en kontrollansvarig som ska läggas med i budgeten, för alla byggen behöver en ansvarig som ser till att allting uppfyller kraven.

Ta hjälp av en kunnig person vid planeringen

Om den firma som bygger huset åt er skulle gå i konkurs eller av någon annan anledning inte kommer kunna färdigställa bygget, så behöver man ha ett färdigställandeskydd. Genom att betala för ett sådant så säkerställer man husets bygge. Alltså att det kommer att bli byggt. Det kostar mellan fyra och fem tusen kronor ungefär att få ett sådant utfärdat. Sedan är det även försäkring under arbetets gång, besiktning vid slutet av byggnationen och andra installationer såsom el och fjärrvärme som tillkommer. Det är mycket att hålla reda på när man ska bygga hus, så se till att ta hjälp av någon som vet hur det fungerar, så att ni inte glömmer bort att ta med någon kostnad i er budget.

Spelar vädret någon roll när jag målar om?

1 jun 2020

Många kanske tror det går att måla om huset eller andra föremål när som helst under året, men det finns en hel del saker man behöver ha koll på innan man sätter igång med sitt måleriprojekt.

Vädret påverkar mycket ens förutsättningar när man ska måla, det säger nästan sig självt. Om regnet står som spön i backen och det är kallt, så kommer inte färgen varken fästa ordentligt eller stanna kvar där den ska vara. Om man vill måla utomhus så behöver man först ta reda på väderleksrapporten. Vad kommer det bli för väder där ni bor under den närmaste tiden? Kommer det vara soligt eller i alla fall uppehåll från regn? Det går inte att måla om det regnar eller om det är för kallt, men det behöver heller inte vara strålande sol, faktiskt så är det också en anledning till att inte måla.

Sommarmånaderna - bästa tiden att måla

Många tror nog att det bästa vädret att måla i är blå himmel och strålande sol. Men faktiskt så kan det vara en nackdel att måla när solen bränner på. För att färgen ska torka ordentligt så är en temperatur på mellan tjugo och tjugotre grader idealiskt. Om nätterna inte är fuktiga och kalla så fungerar torktiden bra även då, men om man vet med sig att det kommer bli fuktiga nätter så bör man inte måla och låta det torka då. En tumregel som många målare använder sig av är att man inte bör måla i en månad som har bokstaven R i sig. Alltså är maj, juni, juli och augusti perfekta månader för att måla. Medan det ofta är för kallt och fuktigt i oktober och november för måleri.

Måla inte när solen ligger på

Om man målar när vädret inte är tillräckligt tillfredsställande vad gäller temperatur, luftfuktighet och nederbörd så riskerar man att få ett slutresultat som inte är särskilt tillfredsställande. När man målar om huset exempelvis så vill man gärna att det ska se bra ut i slutändan och vara ordentligt gjort. Så se till att kolla vädret kommande tiden inför målarprojekt, lita inte blint på vilken månad det är. Det kan ju faktiskt regna och vara kallt även i maj. Att måla när solen ligger på som allra mest är heller ingenting att rekommendera, eftersom att torktiden kan påverkas och utstrykningen av färgen inte blir så bra.

Tips och råd om gräsarmering

23 maj 2020

Vill man inte asfaltera sin uppfart utan istället ha den grön och fin som resten av gräsmattan, så finns det något man kan göra åt detta. Alla håller väl med om att gräs är finare än asfalt?

Istället för att ha en tråkig asfalt lagd över till exempel sin uppfart hemma vid huset, så går det faktiskt att ha gräs istället. Detta går att utföra och ha långsiktigt utan att det blir några spår eller slitningar i gräsmattan på grund av tunga bilar. Om det regnar mycket till exempel så kan en gräsmatta bli uppluckrad av nederbörden och att människor går mycket på platsen i fråga, eller på grund av tungt fordon. Men detta går att lösa! Genom att använda sig av gräsarmering så kan tunga fordon och mycket människor passera på gräsmattan utan att den blir förstörd. Hur går då detta till? Hur fungerar det med gräsarmering?

Enkel montering av gräsarmering

Genom att lägga gräsarmering på sin gräsmatta eller där man vill ha den utplacerad, så håller sig de gröna ytorna hållbara och fina trots stor påfrestning. Dessa armeringar för gräset placeras ut i sektioner, små fyrkanter som man steg för steg lägger där man vill att de ska vara. Vill man att avrinning av vatten från nederbörd ska kunna försvinna undan snabbt och effektivt kan man med fördel lägga ett lager med grus innan man placerar ut sektioner med gräsarmering. På det sättet hinner regnet eller annat vatten rinna undan och det blir inte blött och geggigt.

Miljövänligt material med skydd från UV strålar

Gräsarmering är väldigt populärt att använda sig av vid stall och bondgårdar, där marken belastas ofta av både tunga fordon, människor och djur. För att marken inte ska bli upptrampad så lägger man dit gräsarmering för att skydda marken. Denna typ av gräsarmering är gjord av återvunnen plast, det är de flesta gjorda av faktiskt. På så vis minskar man påverkan på vår miljö och man slipper byta ut den efter några år, den är gjord för att kunna sitta i många många år framöver. Materialet som gräsarmeringen är gjord av är uv tåligt och utformat på så vis att den ska kunna klara en väldigt hög belastning varje dag. För att kunna få behålla sin fina gräsmatta grön och hel, gör man rätt i att använda sig av dessa gräsarmeringar. De tillåter er att köra med bilen, dra kärror eller låta hästar gå där.

Hur viktig är en OVK besiktning?

10 maj 2020

Ska det verkligen vara nödvändigt att hålla på och besikta en ventilation år ut och år in? Varför är det av så stor betydelse? Kan man inte installera ett larm istället som reagerar vid fel?

Det finns nog många fastighetsägare som muttrat över allt som behöver göras för att alla myndigheter ska vara nöjda. Men handen på hjärtat ingen vill väl vara orsak till andras ohälsa? Det har gång på gång bevisats hur viktigt det är med en bra ventilation. I nya studier säger man att det till och med är bättre att vara ute bland avgaser än att bara andas luft inne utan ventilation. Det kan ju ge en tankeställare till dig som sitter inne vid datorn och har börjat få underliga symptom. Är det verkligen datorn eller det faktum att inomhusluften har dålig kvalité? Att röra sig vet vi är viktigt. Att andas är livsviktigt. Ju bättre kvalité på luften desto bättre hälsa hos människorna som vistas i din byggnad.

Är dålig ventilation en orsak till ohälsa?

Det är en hel del att ta hänsyn till som fastighetsägare. Det viktigaste är att starta med att se över vilken sorts ventilationssystem som passar bäst till den byggnad som ska förses med god ventilation. Var lokalen ligger och hur närområdet ser ut. Bra att ta reda på om det finns frisk luft utanför knuten eller om lokalerna ligger i ett industriområde eller nära vägar med hög trafik. Risken med en dålig ventilation kan innebära att själva byggnaden utsätts för mögel eller fukt. Båda dessa situationer orsakar oftast många olika sjukdomssymptom hos människan. Det är viktigt att ha bra ventilation men samtidigt ska ventilationen inte orsaka buller eller drag. Drag blir det lätt om du låter fönster vara öppna för att få in den friska luften. Buller kan orsakas av ljud utifrån men också vid dåligt installerad ventilation.

Vad är viktigast vid en besiktning?

Det viktigaste vid en besiktning är att göra ett tydligt protokoll på hur anläggningen fungerar. Direkt efter installationen se till att allt fungerar som det ska och därefter göra återkommande kontroller. Med hjälp av dessa besiktningar får hus- eller fastighetsägaren ett konkret bevis på vad som behöver åtgärdas och fastigheten håller måttet och får längre livslängd. Precis som människorna som kommer vistas där. En fastighet behöver tas om hand med samma omsorg som om du följer upp ett barns utveckling. Ibland behövs det någon som håller lite koll.

Designa ditt eget badrum

28 apr 2020

Vi har alla vår egen idé om hur vårt badrum ska se ut. En del vill ha det funktionellt och enkelt, andra vill skapa en spakänsla med rätt material och rätt färger. Hur vill du ha ditt badrum?

I första hand är det viktigt att i lugn och ro sätta sig ner och göra en skiss på hur man vill att badrummet ska se ut. Här finns massor att fundera på. Vem eller vilka ska använda badrummet och vad finns det för behov?

Mer att tänka på innan man börjar

Ska det vara dusch eller badkar, eller kanske rent av en jacuzzi? Vilka färger och detaljer ska finnas för att skapa precis den känslan man är ute efter? Det är viktigt att man tar god tid på sig så att allt man vill ha kommer med i både designen och budgeten. Just budgeten är också en stor och mycket viktig del när det gäller att planera det nya badrummet. Att läsa på om renovering kan vara en bra investering, både när det kommer till kontakten med företaget som ska renovera samt ge en bra översikt över vad som behövs i form av inredning. Det är lätt att komma ihåg saker som kakel, golv och dusch. Men där finns även de små detaljerna som golvbrunn, typ av kranar och toarullehållare som kan vara lätt att glömma bort. Allt ska vara med i budgeten för att undvika överraskningar.

Kan man anlita vem som helst för att göra jobbet?

Nej, det är ingen bra ide. Så en punkt till på listan att göra innan renoveringen är regler och förordningar. Det är nämligen inte helt enkelt att renovera just badrum. Strikta byggregler måste följas till punkt och pricka annars kan det vara så att din försäkring slutar gälla. Detta är en överraskning man kan vara utan om man skulle ha oturen att få en fuktskada. Läs på ordentligt och se vilka jobb som måste utföras av behöriga entreprenörer. Ett smidigt sätt att renovera badrummet är att ta hjälp av ett företag som har anställda, eller andra kontakter, inom flera olika behörighetsområden. På så sätt så kan du få hjälp med allt från ett och samma företag. Du kan lämna in förfrågan till företaget och begära kostnadsförslag. Väljer du ett företag som tillhandahåller alla tjänster kan du i slutändan få allt på en gemensam faktura vilket i sin tur gör att du får en bättre översikt. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.renoverabadrumuppsala.nu/

Fixa asbestsanering i Stockholm, går det att göra själv?

23 apr 2020

Hur farligt är asbest och när kan man behöva sanera? Får man sanera själv? Går det att hitta asbestsanering i Stockholm? Det en hel del frågor kring asbest som är viktiga att veta och ta hänsyn till.

Asbests användes flitigt vid byggande fram till 1970-talet när man insåg hur farligt det är. Svaret på frågan om det går att göra själv beror på, men man bör också ställa sig frågan om det verkligen är något man vill göra själv. Som privatperson kan du riva asbest själv men det finns en rad råd och rekommendationer som man bör sätta sig in i. Det är viktigt att veta att du måste vara ägare till huset du ska sanera om du ska göra det själv. Är saneringen på ett yrkesmässigt vis måste man ha tillstånd från Arbetsmiljöverket. Dammet från asbests är farligt och ska hanteras mycket försiktigt. Detsamma gäller hanteringen av avfallet. Det bästa är att fixa asbestsaneringen i Stockholm genom att anlita ett företag.

Sanera asbest själv, vad ska man tänka på?

Bestämmer du dig för att ge dig på att sanera själv behöver du vara noggrann och se till att läsa på vad som gäller på Arbetsmiljöverket. Det absolut viktigaste är att undvika att det dammar och att andas in dammet. När man river asbest frigörs stora mängder asbestfibrer och det gäller att ha bra skydd så man inte kommer i kontakt med dammet. Du ska därför ha bra munskydd och även skyddskläder. Avser du nedmontera eternitskivor ska du vattenbegjuta plattorna och helst se till att montera ner dessa så hela som möjligt. Asbest kan finnas i många olika delar av byggnaden. Så är du osäker på om det finns där du planerar riva ska du ta ett prov på materialet och skicka för asbestanalys.

Lagstiftning kring asbest

Även för privatpersoner finns det lagstiftning som påverkar hanteringen. Bland annat har EU lagstiftat kring detta och det finns att läsa i EU:s kemikalielagstiftning. Det är strängt förbjudet att använda asbests eller material som innehåller asbests. Du får heller inte sälja eller överlåta exempelvis eternitskivor. Du får ha eternitskivor på huset men inte sätta upp nya. När det kommer till asbestsanering är det alltid en bra att istället låta ett proffs göra jobbet. Idag är det ungefär 100 personer som dör av asbestrelaterade sjukdomar, så det är helt enkelt inget man ska ge sig på om man är osäker. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.asbestsaneringstockholm.nu/

Alla behöver ett klimatsmart värmesystem

19 apr 2020

Det är mycket att tänka på då vi alla måste börja leva mer klimatsmart för miljön och vår planet. Mat, kläder, transporter, arbete och boende måste ändras så att utsläppen minskar.

Man kan inte längre bara tänka kortfristigt i sina beslut utan måste allt mer planera för framtiden. Köphysteri och slit och släng mentalitet fungerar inte längre. Vi bör alla se om vårt hus inför framtiden inte minst för våra barns skull. En viktig del är hur vi värmer upp våra hem men även hur vi kan se till så att värmen också stannar där och inte försvinner ut genom dåligt isolerade väggar och tak.

Idag är det dyrt med både olja och el vilket inte alltid varit fallet. Men varken eluppvärmda hus eller de som värms med olja är något att sats på för framtiden och vi gör bäst i att uppdatera våra system så fort som möjligt. Idag har vi i stället alternativ som sol- och vindenergi, eldning med pellets, eller olika slags värmepumpar.

Bergvärme är mest energieffektivt

Värmepumpen tar vara på den energi som solen genererar genom att utvinna energi från bergvärme, markvärme, sjövärme och luftvärme. En värmepump är dyr att installera men ger snabbt pengarna tillbaka eftersom den är så effektiv. Vilken slags pump man väljer är beroende på hus, behov, tomt och geografiskt läge. Markvärmepumpar tar värme från jord, berg eller vatten medan luftvärmepumpar hämtar solenergi från luften och och omvandlar den till varmluft eller varmvatten i ett vattenburet system. En bergvärmepump behöver en hel del el för att fungera men är ändå ett klimatvänligt alternativ eftersom den producerar mer värme än den el den förbrukar. Den är dessutom lika effektiv året om eftersom den inte påverkas av vädret.

Luftvärmepumpar är lite enklare att installera

Också jordvärmepumpar tar energi från den värme som lagrats i marken men den kräver en stor tomtyta för att kunna fungera och samla in tillräckligt med energi. En sjövärmepump fungerar på samma sätt som en jordvärmepump men man hämtar i stället värme från sjöbotten. Alla dessa alternativ kräver tillstånd från kommunen innan installation. Det finns även olika luftvärmepumpar som på olika sätt hämtar sin värme från utomhusluften. Vissa av dem passar mer för mindre hus, andra för hus med öppen planlösning och några lämpar sig bäst för hus i södra Sverige där det inte blir så kallt. Fördelen med luftvärmepumpar är att de inte kräver några större ingrepp på tomten. Vi skulle rekommendera denna sida: https://www.värmepumparhaninge.se

Bygga eget hus eller köpa begagnat?

5 apr 2020

Letar ni efter ert nya hem men hittar inget som faller er i smaken? Blir drömhuset aldrig till salu? Har ni tänkt utanför boxen, det vill säga har ni tänkt på ett helt nytt hus - att köpa en tomt?

Att sätta bo och bygga ett hem för sin familj är inte bara något av det största man gör i livet utan också något av det viktigaste och garanterat det dyraste. Ofta surfar vi runt på de välkända bostadssajterna och ser på både nybyggen och begagnade bostäder. Vi springer på visningar och slåss i budgivningar. Frågan är - har du någonsin unnat dig att tänka utanför boxen - vågat att tänka på att bygga något helt eget? Kanske släpps helt nya tomter på en galet vacker plats men du ser inte ens åt det hållet - varför? Har du enbart lyssnat på att det är dyrt att bygga hus i Lund eller att det är ett stort och besvärligt projekt?

Bygg boxen utanför boxen

Våga tänka nytt och kolla genast upp vilka tomter som finns till salu i attraktiva områden. Att bygga ett snyggt hus i lättbetong går troligen lättare än du tror och de finns färdiga typhus att välja mellan - så valet är varken särskilt stort eller svårt. Tänk att få välja allt från start, allt från husets planering till val av inredning, tapeter, kakel/klinker och exteriör färg. Alla borde drömma om att bygga sig ett eget hus. I ert alldeles egna hus kan ni göra de val som passar er som ska bo där. Ni kan vara säkra på att inga överraskningar lurar i förrådets mörka hörn eller att uråldriga kärleksbrev ligger gömda mellan timmerstockarna. Välj känslan av nytt och bara ert!

Även med äldre stil

Även om du söker en viss stil som till exempel är funkis, retro eller liknande, så låt det inte stoppa dig. Det finns nybyggda hus vars stil anpassas för att passa in på platsen och dina önskemål. Väljer du ett företag med totalentreprenad så innebär det att du enbart har kontakt med det företaget, som i sin tur sköter kontakter med alla underleverantörer såsom VVS-firma, målare, snickare, elektriker, markanläggare osv. Nyckelfärdiga hus där det går fort att resa och montera färdiga stommar gör att så fort bygglov och annan förberedelse är klar, kan ni börja bygga. När stommarna är resta är det bara att färdigställa, slutbesiktiga och flytta in - snacka om nyckelfärdigt!

Roliga saker du kan snickra med barn

27 mar 2020

Letar du efter aktiviteter att göra tillsammans med barnen? Med hammare och spik kan man komma långt. Här kommer tips på roliga saker du kan snickra med barn. 

Fågelholk 

Att bygga en folkholk är ett hyfsat enkelt projekt som ger barnen möjlighet att prova på lite olika verktyg och metoder. En fågelholk kan monteras både med hammare och spik eller med hjälp av skruv och skruvdragare om man hellre föredrar det. Plankor behöver sågas till och ingångshålet för dom inneboende fåglarna behöver borras. Den som vill ha en mall att gå efter kan hitta mycket på nätet men för den händige går det minst lika bra att arbeta på fri hand. 

Trädkoja 

Har ni några täta träd som står i sin ensamhet någonstans på tomten? Bra, för i så fall är det en utmärkt plats att bygga en trädkoja på. Detta blir barnens egna projekt men det kommer bli svårt för snickarsugna vuxna att hålla sig därifrån. 

Förse barnen med varsin hammare, en såg, lite spik och gamla brädor som blivit över från något tidigare byggprojekt och se sedan hur barnens fantasi kommer flöda fritt. En trädkoja är något som alla barn borde få möjligheten att bygga! Och det kommer som sagt bli en utmaning för föräldrar och andra vuxna att inte vilja delta i snickrandet. 

Kubbspel 

En annan sak som är både rolig och ganska enkel att göra är ett eget kubbspel. För detta behövs bara träbitar av olika grovlek samt en såg och gärna lite färg. Vill man inte låta barnen hantera sågen kan man själv kapa upp kubbarna i lämplig storlek för att sedan låta barnen måla. Varför inte ge en egen färg åt kungen, en åt kubbarna och en åt kastpinnarna? På någon timme har ni tillsammans skapat ett roligt spel som hela familjen har nytta av. 

Får man både plankor och tid över kan man dessutom bygga förvaring till kubbspelet. På så vis får man chansen att även prova på att arbeta med hammare och spik också. 

Gungbräda 

Ett annat snickeriprojekt att involvera barnen i är att bygga en gungbräda. Det finns många olika varianter som går utmärkt att bygga på egen hand och inte heller här behöver man särskilt många verktyg eller material. Bygg en mer avancerad variant som gjuts fast i marken eller en med en stabil ställning i botten. Oavsett kommer det gå att vaska fram uppgifter även för dom små att utföra under arbetets gång. 

Egentligen kan man involvera sina barn i alla typer av snickeriprojekt man håller på med hemma men det gäller såklart att man tänker på säkerheten. Dessutom ska man se till att vara med vid alla moment så att inget går snett. Men att däremot hitta på speciella projekt som barnen kan sköta mer eller mindre på egen hand blir både en rolig utmaning och en bra lektion när det kommer till ansvar. När sakerna som byggts sedan kan användas blir det extra roligt eftersom dom själva varit med och skapat dom.

Hitta mer inspiration till snickerier på denna sajt: https://www.snickarenyköping.nu

Hälften ska bort!

17 mar 2020

När det är dags att flytta så behöver man ofta genomföra en rejäl rensning bland sina saker på samma gång. Det kan då vara smidigt med en container att ha på uppfarten, att slänga alla saker i.

När man ska flytta och man har bott på ett ställe väldigt länge, så brukar det ofta vara så att man har samlat på en hel del. En del av dessa sakerna kan vara väldigt onödiga saker eller i alla fall saker som man inte behöver längre, då kan det vara bra att rensa lite på samma gång när man ändå är i full gång med att packa sina saker. Man kanske inte alls behöver få med sig så särskilt mycket saker till det nya boendet, hälften av allt man äger kanske inte är någonting att ha och då kan man slänga de grejerna istället för att släpa med dem till nya boendet. En container kan vara bra att skaffa sig, om man har stora saker som man vill göra sig av med, soffor eller andra möbler till exempel.

Conteiner med massor träplankor i

Köpa eller hyra

Man kan antingen köpa sig en container om man tror man kommer ha nytta av den flera gånger i sitt liv, men annars så går det lika bra att hyra en eller låna av någon som man känner. Men om man vill köpa sig en, så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på innan köpet. Vad kommer denna container att användas till? Både nu och i framtiden. Vad finns det för olika containrar och vad behöver man betala för att köpa en? En del företag skräddarsyr din beställning åt dig. Du talar om för dem vad du vill ha och vad du kommer att använda den till, så fixar de en sådan åt dig.

Olika sorters containrar

Om man vill ha en container av ett visst mått och storlek så finns det stora möjligheter för dig som kund att få den exakt så som du vill ha den. Efter dina önskemål så tillverkar de en container som passar just dig och dina behov. Välj ett företag som har stor vana inom området att bygga containrar, så får du expertis och erfarenhet av dessa. De kan även leverera containrar som passar till olika fordon, lastväxlarflak, maskiner av olika slag och kranflak för att bara nämna några. De kommer se till att ni får det ni önskar utav er container. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sidan: https://www.köpacontainer.nu

Hur bygger man ett hus?

28 feb 2020

Hur ska man gå till väga för att bygga ett hus? Om du går i tankarna att bygga ditt eget hus, har du en lärorik, arbetsam och spännande tid framför dig. Du kanske redan har tomten klar och vet på vilken plats som du ska bygga. Då är det bara att skrida till verket och gå vidare, att införskaffa material allt eftersom dert behövs. Men för det första är det viktigt med planeringen; budgeten, ritningar och bygglovet.

När det är gjort, bör man sedan välja ett byggföretag som ska utföra själva arbetet. Antingen kan man ju själv planera arbetet, allt eftersom det fortskrider. Det ger en lekman en chans att få en stor inblick i arbetet och hur det hela går till. Har man aldrig varit en del av den processen förut, kan man alltid anlita projektledare och projektörer som har lett ett sådant arbete många gånger.

Att leda arbetet för eget husbygge

För den som inte har gjort något liknande tidigare, kan det vara svårt att leda ett sådant arbete. Det krävs ju att man vet hur det ska gå till. Det är även viktigt att kunna undvika fallgroparna och inte begå dyra misstag. Är man oerfaren kan det vara lätt hänt nämligen. Och misstagen kan kosta en mycket, beroende på arten av dem. Anlitar man i stället ett erfaret byggföretag för jobbet kan man undvika misstagen. Det kommer även att dyka upp en del problem som man måste lösa. Hur man löser dem, är beroende av att man vet hur de bör lösas på bästa sätt, så att man inte löser dem på sätt som bara leder till nästa och sedan nästa problem. Ibland kan man tro att man löser ett problem, bara för att upptäcka att man istället har skapat ett annat problem som ska lösas.

Omge sig med duktiga proffs

Om man ser till att omge sig med duktiga och professionella bygghantverkare, och kan rådfråga dem regelbundet, så kan man undvika de värsta och största problemen. Det finns så många duktiga hantverkare och byggarbetare, det gäller bara att man kommer i kontakt med dem som är guld värda. Alla som har lett ett större projekt förut vet vikten av goda råd och därför gäller det att skaffa sig sådana duktiga rådgivare. Anlitar man ett byggföretag, kan de antingen ta ansvaret för hela husbygget eller för endast en del av det. Ibland kan man vilja kunna anlita olika hantverkare som utför sin specialitet, eller så vill man lägga över hela ansvaret på ett och samma byggföretag.

Bygga fritidshus- en dröm som blir sann!

20 feb 2020

Att bygga ett fritidshus är för många att bygga sin dröm. Det är inte ”bara” en stuga. Därför är det viktigt att du tar dig tid att tänka igenom dina val. Här får du tipsen du behöver!

Att bygga ett fritidshus är att skapa ett ställe för avkoppling och umgänge. För den som inte har råd med ett hus, vill bo kvar i lägenheten under de kallare månaderna eller bara vill kunna kombinera storstadens puls och utbud med en lugn, enkel livsstil exempelvis på landet, så är ett fritidshus en fantastisk möjlighet.

Vad behöver du veta för att för att förverkliga din dröm.

Det är viktigt att du initialt tar reda på vilka lagar och regler som gäller, vilka alla kostnaderna är i samband med bygget. I stort gäller samma lagar och regler som vid husbygge. Två undantag finns: tillgänglighet och energikrav- således behöver ej fritidshuset vara handikappanpassat eller har något krav på energiprestanda. Eftersom inget energikrav finns blir inte heller kraven på ventilationen så stora. Om fritidshuset ska användas även under kallare månader kan dålig ventilation ge fukt och mögel. Betänk fritidshusets läge, natur- strand eller skog, nära hemmet eller långt borta. När det är gjort kan du köpa tomt. Bygglov behövs för bygge av fritidshus- förutom om det gäller en ”Friggebod” (15 kvm) eller ”Attefallshus” (25 kvm) – här krävs dock att det finns en permanentbostad i nära anslutning på tomten för att bygget ska godkännas som ”Friggebod” eller ”Attefallshus”. Kostnaden för bygglov varierar beroende på storleken på bygget och på vilken kommun det gäller. Är rinnande vatten, avlopp, vattentoalett och elektricitet önskvärt? Billigare alternativ är exempelvis en regnvattenuppsamlare för vattning, tvätt och disk. Vatten att dricka kan du ta med själv. En mulltoa är också ett billigare alternativ än att behöva gräva avlopp. Att dra in elektricitet i fritidshuset kan bli dyrt, billigare alternativ kan vara solceller och gasolkamin/spis/element.

Hur mycket vill du göra själv?

Vill du bygga själv eller bara kliva in i ett färdigt fritidshus? Även om ett lösvirkeshus är det billigaste alternativet så tillkommer en alternativkostnad för den tid du lägger ned på bygget. För el och vissa andra utrymmen som våtutrymmen så behövs en fackman för att försäkringar ska gälla. Ett modulhus är en medelväg mellan att bygga hus från grunden och att köpa ett färdigt fritidshus. Ett nyckelfärdigt hus är snabbast och kanske smidigast, men kostar också mer. Ditt val ska endast utgå från dina preferenser och din budget.

Hur skapar man lantliga badrum?

18 feb 2020

Tänk trämöbler, gammaldags badkar och detaljer i porslin. Här är grundreceptet för dig som undrar hur skapar man lantliga badrum?

Det kan låta konstigt men börja med att tänka på ett utedass. Ett välskött utedass som doftar såpa, träslag och frisk luft. Det är så ett lantligt badrum ska kännas. Naturligt eller i alla fall så nära naturen som möjligt. För dig som vill skapa en lantlig känsla i badrummet är det viktigt att börja med att plocka bort sådant som känns typiskt modernt och lyxigt.

Det lyxiga i den lantliga stilen är det avskalade nakna. Det rena. Så plocka bort metaller som blänker och plastmaterial. Plast må vara hur praktiskt som helst men det ger inte en lantlig känsla. Tvärtom! Det är bättre att använda duschväggar av glas än plastskynken som hänger och prasslar.

Nu är inte heller glasväggar ultimat för dig som vill ha lantligt på toaletten och i badrummet så om du kan hitta duschdraperi som ger en mer textil känsla är det ett bra första steg.

Den som är riktigt hängiven väljer kanske hellre en enkel spetsgardin bara för att hålla vattnet på plats i badrummet. En spetsgardin ger inte optimalt stänkskydd till resten av rummet och är väl transparant för att skydda insynen. Det spelar kanske mindre roll om du bor ensam eller är bra på att låsa toadörren när du duschar. Hur som helst är det ett bra trick för dig som vill ha den där lantkänslan!

Badrums med blommor i

Blommor i badrummet är ett litet steg på vägen.

Kommoder och rena trädetaljer

För möbleringen är det bra att sikta på klassiska inredningsdetaljer. Som träknoppar och handtag i porslin. Du kommer rätt långt med det även om du har hyfsat nya skåp för förvaring. Till och med en enkel ikea-byrå blir rätt om du byter ut handtag av borstat modernt stål till porslinsknoppar.

Allra bäst är det förstås om du kan låta möblerna hjälpa till att bygga den lantliga stilen med hjälp av typiska pjäser som en kommod, en bänk i trä eller lyft in en trasmatta på golvet.

Den lantliga stilen går ofta ut på att ha det avskalat men ändå hemtrevligt ombonat. Det där kan vara en svår balansgång. Men du kommer långt med bara en blinkning åt det lantliga. Återigen - tänk utedass. Det kan räcka med en gammaldags burk såpa, en tvättbräda eller kanske kan du hitta en gammal träkratta på auktion och bygga om till handdukshängare. Det är typiskt lantligt - att återanvända gamla prylar och ge dem en ny funktion.

Om du inte vill ha en trasmatta på golvet i badrummet så skaffa en trave skurdukar, den klassiska modellen med röd kant. Använd en skurduk som matta istället. Den kommer garanterat lyfta in känslan av det rena enkla landet och du kan byta den hur ofta som helst. Skurdukar är rätt tjocka, sköna att stå på och går att tvätta många gånger.

Gröna växter och torkade

En typisk detalj i lantliga badrum brukar vara att låta enkla tvålar, små krus och glasflaskor stå framme i ett eller flera stilében. Glas, både färgat och klart, var ofta ett “fattigmanstrick” för att få lite vackert blänk i de lantliga hemmen.

Titta gärna efter gamla tvålkoppar och medicinflaskor i handeln och på loppis. Fyll sedan flaskor och burkar i glas med små kvistar. Gröna växter som murgröna ger snabbt effekt.

Senaste året har också torkade växter kommit tillbaka och blivit en stark trend. De kan vara ganska dyra i butik men vill du ändå köpa torkat, så kör på sädesslag som veteagn och vips så har du skapat den rätta lantliga känslan i ditt badrum!

På www.badrumsrenoveringigöteborg.se kan du hitta mer inspiration inför badrumsrenoveringen.

← Äldre inlägg