Bygga själv

Blogg

En geoteknisk undersökning är omfattande

7 maj 2021

Innan man kan bygga exempelvis vägar eller tunnlar brukar man göra en geoteknisk undersökning av området. Det är en komplicerad sak och det är nödvändigt att göra noggranna mätningar.

Det är många faktorer att beakta när man ska bygga stora anläggningar. Hur är marken beskaffad? Finns det berg undertill och i så fall hur djupt? Man kollar jordlager, tittar på olika sammansättningar av jord och kollar hur det ser ut med grundvatten på området. Man måste göra en grundlig geoteknisk undersökning av marken. Men först måste man få markägarens tillstånd att göra det.

Byggen måste vara stabila

När man bygger ett nytt bostadshus måste marken hålla för ett omfattande tryck utan att sätta sig så att bygget blir skevt eller rasar. En väg eller en bro måste vara hållfast och stadigt förankrad så att det inte blir slukhål i asfalten eller att brofästena ger vika. Det är ingenjörer som är skickliga i att göra olika prover och beräkningar som har ansvar för att göra en geoteknisk undersökning.

Först brukar man också se om det finns tidigare undersökningar som är gjorda på det aktuella markområdet. Man kan få information från olika arkiv och kan då lättare bedöma vilka eventuella risker det skulle medföra att bygga på just det området. De som arbetar med geoteknisk undersökning är mycket rutinerade och välutbildade och håller sig också uppdaterade om lagar och regler och olika mätningsmetoder och analyssätt. Det krävs stora specialkunskaper för att klara av att genomföra en geoteknisk undersökning av marken. Läs mer om geoteknisk undersökning på denna webbsida: geotekniskundersökning.se

Vitt som ett undertak i Stockholm

24 apr 2021

Om du har något i ditt hem som du inte märker av förrän det är något fel på det, så är det ditt undertak. Det är en del av rummet som ofta glöms bort och som ofta är som bäst när det inte märks av.

Av alla hemmets ytor så är undertaket det som mycket sällan används för att skapa ett utropstecken i hemmet. Det är en yta som liksom bara ska vara där och vara vit och oansenlig. Men om du bestämmer dig för att göra något kul med det så finns det en hel värld att roa dig med där ute. Så se gärna till att undersöka området lite mer nästa gång du ska anlita någon för att installera undertak i Stockholm.

Skivor eller tyg

Det kan låta märkligt men många har tyg som undertak i sina hem. Även om det inte syns. Det är ett sätt att få ett undertak helt slätt och utan någon som helst skarv. Men idag är det mycket sällan som den tekniken används. Det är också mycket sällan som någon ber om att få omålad furu i taket i sin villa. Idag är det ofta skivor av något slag, som används för att dölja alla sladdar och rör som löper över taket. Och vitt är helt klart den mest populära färgen som finns för undertak. Så varför inte slå till och göra något galet med ditt undertak? Välj en färg som kvällshimlen eller den sol som varje dag stiger upp.

De ser till att allt går rätt till

23 apr 2021

Vid större byggen, som ett nybygge, krävs det många som arbetar. Alla dessa kommer inte alltid från samma ställe, det kan vara byggare, elektriker osv. De kan behöva hjälp för att inte krocka.

Stockholm är en stad som ständigt är i rörelse. Hela tiden kan man se nya hus växa fram. Glädjen hos dem som kan bygga sina egna hus, dessutom i Stockholm, är stor. Inför ett husbygge kan man behöva hjälp på traven. Det är självklart att man behöver hantverkare, plattsättare och elektriker med flera som gör arbetet. Men för att deras arbete ska funka så felfritt som möjligt kan man även behöva hjälp med totalentreprenad i Stockholm. Med deras hjälp ser de till att allt går så smidigt som möjligt och man slipper krockar i arbetet.

Tar sig an små och stora projekt

Man kan behöva använda sig av en entreprenad även om man inte bygger nytt. Det kan även handla om en renovering som ska göras. Kanske ska golvet bytas? Eller taket läggas nytt? De tar sig an både stora och små projekt, från början till slut är de med och hjälper till. Det är en väl värd investering att använda sig av. Med deras hjälp kan arbetet funka felfritt, och går då så snabbt som möjligt. Det är kul att se förändringar, men man är alltid redo att se slutresultatet. Med experthjälp från alla håll och kanter blir det bättre än förväntat. Vilket samarbete det har varit, helt fantastiskt.

Ditt bästa trägolv

22 apr 2021

Många har funderingar om golv. Som alltid är det en avvägning där storlek på plånbok och personlig smak är viktiga faktorer. En fiskbensparkett håller inte i två år. Den håller livet ut.

Trägolv har en mycket lång tradition i Sverige. Som bekant råder ingen som helst brist på råvara här, utan träd finns det väldigt gott om. Genom århundradena har vi lärt oss att använda dem till många olika ting. Från husbyggen till prydnader och hushållsföremål och möbler – vi tycker om trä.

Av många anledningar är trä också ett bra val när vi ska välja material till våra golv. Det är en naturlig produkt direkt från skogen och den är förnyelsebar. Den kan varieras nästan i det oändliga med olika träslag, mönster och färgningar. Och drottningen av trägolv heter fiskbensparkett.

Varför just fiskbensparkett?

Anledningen till den något udda beteckningen kan härledas till en hyfsat livlig fantasi, men till viss del ser faktiskt mönstret ut som ryggbenet hos en del fiskar. Det är snyggt, det är hållbart och det är ett avancerat hantverk. Fiskbensparkett läggs stav för stav och helheten måste därför planeras noga ända från starten. Att upptäcka i slutänden att allt är snett och vint finns inte på kartan.

Det vanliga vad gäller fiskbensparkett är att de stavar som används är 16 mm tjocka. Vad innebär detta för dig? Jo, att golvet kan slipas och förnyas ett otal gånger. Du måste inte heller kassera golvet om en stav skadas, utan enstaka stavar kan bytas ut.

En fiskbensparkett är det ultimata golvet. Mer om fiskbensparkett hittar du här: läggafiskbensparkett.se

Balkonginglasning ger ett extra rum

22 apr 2021

Du får många fördelar när du väljer en balkonginglasning. Du kan sitta ute och äta när det är lite kyligt, det blir din egen myshörna och du slipper också att det blåser in skräp och smuts där.

Framför allt innebär balkonginglasning att du får ett extra rum, som du kan inreda och möblera som du vill. Du kan känna att du sitter ute, men samtidigt är det ombonat nog för att ha plats för en läsfåtölj eller en mysig matta. Med trevliga möbler kan man lätt få känslan av att bostaden har fått ytterligare ett rum. Kolla först upp med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att det är tillåtet att glasa in balkongen där du bor. Det kanske är flera som vill göra det, och då kan ni få mängdrabatt om ni har tur.

Växter och torkställning på balkongen

Det kan bli som ett extra utrymme för sådant man inte vill ha inomhus. Du kan till exempel få plats med en torkställning för tvätt på din inglasade balkong, eller så kan du ställa ut dina blomkrukor och kryddväxter där.

En inglasad balkong är också idealisk för att bjuda in vänner på, att ha en mysig plats att träffas på, äta och dricka något gott och titta på solnedgången och naturens skiftningar. Har man inte tillgång till en trädgård är en balkong idealisk. Det är mer skyddat att sitta där och man slipper blåst och regn, så den är användbar i alla väder. Du kommer att ha stor glädje av att göra en balkonginglasning. Läs mer om balkonginglasning här: https://www.balkongrutan.se/

Dekorera med plattor

25 mar 2021

Klinker och kakel är utmärkta val både från ett praktiskt och estetiskt perspektiv. Till skillnad från andra material torkas plattor enkelt av, och variationen i färg och form är oändlig.

Klinker och kakel är komponenter i inredningen som verkligen kan lyfta ett hem. Plattor av kakel och klinker passar utmärkt i våtutrymmen, men även i kök och hall, eftersom materialet är lätt att rengöra och motståndskraftigt mot slitage. Med kakel- och klinkerplattor har du dessutom oändliga valmöjligheter vad gäller stil och utformning. Kakel och klinker finns i alla färger du kan tänka dig, och genom varierande strukturer ger plattorna olika intryck vad gäller glans/matthet osv. Vissa plattor är utformade för att skapa ett mönster, vilket är särskilt snyggt på till exempel hallgolv. Du som vill sticka ut från mängden och bryta av från de raka linjerna kan välja kakel eller klinker i andra geometriska former än fyrkanter.

Att tänka på

För dig som vill lägga ett golv av klinker är det viktigt att undersöka underlaget. Resultatet tenderar att bli bäst när klinkerplattor läggs ovanpå betong, eftersom grunden bör vara så jämn och stabil som möjligt. Men du som tänkt lägga klinker ovanpå trä eller en plastmatta behöver inte misströsta, eftersom detta ofta är genomförbart. Undersök bara att golvet inte sviktar, för det fungerar inte. Om golvet klarar svikt-testet blir nästa steg för dig som ska lägga plattor på trägolv att täcka det med spånskiva eller gips, eftersom klinker aldrig läggs direkt på träunderlag. Se även till att välja ut en lämplig fästmassa innan du börjar.

Snickare från Bibeln till TV-program

23 mar 2021

Snickare är ett mycket gammalt yrke som än idag är aktuellt för många byggprojekt. När du behöver hjälp att bygga någonting men har tummen mitt i handen är snickaren bara ett samtal bort.

Vad eller vem tänker du på när du hör ordet “snickare”? Många tänker säkert på populärkulturella referenser som TV-programmen Äntligen hemma, Arga Snickaren eller Bygglov. Andra, mer religiöst präglade människor, kanske låter tankarna fara 2 000 år tillbaka i tiden till när snickaren Josef från Bibeln inte lyckades få med bonusbarnet Jesus i snickarbranschen. Han hade som ni alla vet andra talanger. Men med facit i hand kanske han hade klarat sig längre om han följt Josefs fotspår istället för de fotspår tillhörande den skäggiga gubben som sitter på ett moln och formulerar budord och skapar saker för att han kan. Visst kan snickare göra ett dåligt jobb och få dåliga omdömen på Google. Även TV-programmet Fuskbyggarna har fått en del snickare att sticka svansen mellan benen. Men har du någonsin hört talas om en snickare som bokstavligt talat blivit korsfäst som en konsekvens av ett underkänt bygge?

Vem ska bygga lekstugan?

Det är ingen skam i att ha tummen mitt i handen. Trots alla vackra smörknivar du gjorde i träslöjden och som dina föräldrar tackade ödmjukast för när de för fjärde julen i rad fick dessa i julklapp är du kanske ingen snickare innerst inne. Ska det få lov att hindra dig om du vill ha en lekstuga till barnen? Absolut inte. Ring en snickare redan idag. Mer om snickare på denna hemsida: snickareuppsala.nu

Balkongen som en egen oas

16 mar 2021

Alltför många utnyttjar inte sin balkong. Det är för kallt, det regnar, det är bullrigt och smutsigt. Man går miste om en yta som kunde utnyttjas mycket mer. Att glasa in löser problemet.

I en större stad är bostadsytan ganska ofta begränsad för många. En ganska stor andel av invånarna bor i lägenheter och har begränsad tillgång till utevistelse. Den naturliga kontakt med natur som finns i en villa saknas. Man skulle kunna tro att balkongen utnyttjas flitigt men för många är det inte så.

Sverige är ett fantastiskt land med ett ganska svalt klimat. Möjligheten att faktiskt kunna utnyttja balkongen ordentligt ökar mångfaldigt med en inglasning. En helt annan situation uppstår när man är skyddad från nederbörd och buller. En inglasad balkong ger din bostad både extra yta och skydd.

Från skräputrymme till vardagsrum

En balkong med vikbara glasväggar och ett bra tak låter ljuset flöda. Taket och väggarna hindrar alla sorters nederbörd och gör att det fungerar att ha textilier och bättre möbler där. När glasen är fördragna stängs mycket av buller och smuts ute och gör balkongen till en mer behaglig plats att vistas på.

Om man så önskar går det också bra att installera någon typ av värmekälla. Gör man det går balkongen att använda året om och kan bli din egen oas ovanför trafik och människor. Om du vill beställa en balkonginglasning tar du kontakt med en kompetent firma och ber dem komma och ge dig en offert. Olika balkonger kräver olika lösningar!

Brandskyddsmålning kan rädda liv

27 feb 2021

Genom tillkomsten av skum gör brandskyddsmålning att eld inte sprids lika lätt i en lokal. Målarfärgen kan förhindra att människor kommer till skada, och att lokalerna brinner ner.

Visste du att du kan skydda ditt hem eller kontorslokal från brand genom att välja en viss typ av målarfärg? Brandskyddsmålning innebär att väggar och/eller tak i ett utrymme målas med en viss typ av färg, som hindrar eller försenar spridning av eld när olyckan är framme. Om en eldsvåda bryter ut sväller målarfärgen nämligen till ett skum, som i sin tur hindrar hettan från att spridas vidare till underlaget. På så sätt får räddningspersonal mer tid på sig att släcka branden och undsätta människor som befinner sig på plats. Brandskyddsmålning kan därmed rädda liv, och reducera skador på fastigheten vid en eldsvåda.

Var kan den användas?

Färgen kan användas på alla sorters konstruktioner byggda av trä eller stål. Det gör att den även går att applicera i till exempel tunnlar. Beroende på vilken typ av yta som ska skyddas används olika mängder färg. Om du själv ska måla ett utrymme med brandskyddsfärg är det bra att tänka på att ha god ventilation, och om inte detta är möjligt rekommenderas viss skyddsutrustning. Som fastighetsägare är brandskyddsmålning en mycket bra investering, som kan förhindra att en katastrof inträffar om en eld bryter ut. Du behöver heller inte oroa dig för att göra en förlust stilmässigt, eftersom brandskyddsfärg finns i många olika toner. Det är även viktigt att komplettera med andra typer av åtgärder, som brandtätning, sektionering och brandskyddsprodukter.

Att bygga drömhuset

30 jan 2021

När det är dags att bygga sitt drömhus så är det en hel del planering som behövs inför bygget. Man måste ha ett bygglov och en duktig hantverkare som kan göra drömmen till verklighet.

Är du en av alla de som har en dröm om ett alldeles nytt hus som du byggt själv? Då är det bra om du först och främst hittar din hantverkare som ska genomföra hela projektet. Ett byggprojekt kräver erfarenhet och en god planering för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Det finns flera saker du måste ha i åtanke när det kommer till ett nybygge och det som är viktigt att ta tag i först är att se till att få sitt bygglov. För utan bygglov kommer det inte bli något hus. Så hur får du ett bygglov? Jo du måste lämna in en bygglovsansökan som innehåller en bygglovsritning till din kommun. För att bli godkänd så bör du ta hjälp av en erfaren firma som kan hjälpa dig genom denna process.

Vad innehåller en bygglovsritning?

Bygglovsritningar ska finnas med i bygglovsansökan och det är den som visar på hur huset ska se ut och hur det kommer att passa in på den tilltänkta tomten. När en bygglovsritning ritas upp så tar man hänsyn till planbestämmelser och den detaljplan som finns för den plats som huset ska byggas på. På detta sätt utformar man bygglovsritningen. Om du vill ha en smidig process med bygglovsansökan bör du anlita professionell hjälp med din bygglovsritning

Vad behöver man göra innan man målar?

16 jan 2021

För att få ett bra resultat krävs det att man gör en del förarbete innan man målar på den nya färgen. Detta beror på vad det är för färg eller tapet innan, samt vilket material du ska måla om.

När man ska göra en målning kan det krävas en del förarbete. Detta har målare koll på, de har stor erfarenhet av vad som kan behöva göras. Många tror att det bara är att måla över det gamla, men riktigt så enkelt är det inte. Beroende på vad man utgår ifrån kan det bli både spackel, slipning och att välja vilken grundfärg man ska ha.

Grundfärgen har också en viktig roll. Beroende på vilken kulör den är och vilken färg som ska dit kan man behöva måla mer än två gånger för att få ett bra resultat. Vill man göra detta själv och tidigare inte har gjort målningar kan man hitta bra instruktioner på internet. Har man möjlighet är det att råda att anlita en målare.

Vad ska man tänka på?

Innan man påbörjar målningen bör man veta vilket material det är som ska målas och vilken typ av färg man ska använda för det. Ytan man ska måla ska vara så torr och så ren som möjligt. Anlitar man en målare bör man även veta hur stor ytan är som ska målas. Rätt verktyg för målningen ska väljas ut, det finns en hel del olika att välja mellan. Hur ytan ska förberedas är beroende på dess nuvarande skick. Läs mer om målare på denna webbsida: målaresolna.nu

Viktigt med säkra elinstallationer

8 jan 2021

Elektricitet är en nödvändighet för ett bra boende. Utan fungerande ström får vi problem i vardagen. Kylskåp, spis, tvättmaskin, belysning och mycket annat skulle inte fungera alls.

Att ha säkra och bra elinstallationer är viktigt för att det vardagliga livet ska fungera. Våra behov ändras, vilket gör att elsystemet ibland måste uppdateras. Det kan vara att vi arbetar mycket mer hemifrån och måste ha extra eluttag för datorer eller att vi gör en utbyggnad och måste dra helt ny el. Detta är inget för hemmafixaren utan alla elinstallationer ska enligt lagen utföras av en behörig elektriker. Feldragen el kan orsaka både personskador och bränder och hemförsäkringen gäller inte heller om man drar elen själv.

Låt en elektriker uppdatera elsystemet

Många bränder i hus uppstår ofta på grund av gamla ledningar eller att någon obehörig har utfört elinstallationer, som exempelvis egeninstallerade infällda spottar i taket och liknande. Har man köpt ett gammalt hus kan det därför vara bra att så fort som möjligt låta en elektriker kontrollera husets ledningar och övriga installationer. Elledningar håller dessutom inte hur länge som helst och materialet åldras, men systemet kan också behöva uppdateras. Idag använder vi oss av betydligt fler elektriska apparater än för bara tjugo år sedan, och gamla elsystem är inte dimensionerade för detta. Men man kan även göra en elbesiktning av husets ledningar inför en försäljning så att man har ett besiktningsprotokoll att visa upp. Inte sällan leder detta till ett högre pris för fastigheten eftersom de som köper då vet vad de betalar för. Läs mer om en elektriker på denna hemsida: elektrikeruppsala.nu

Håll fasaden i gott skick

11 dec 2020

Det är viktigt att se över fasaden. Den skyddar bostaden från fukt och annat. Genom att se över den vet du att den är i bra skick samt kan i annat fall reparera skadorna innan de blir för stora.

Börjar fasaden se sliten ut? Plankor som börjar mjukna och se dåliga ut? Då är det verkligen dags att anlita ett företag som kan kolla fasaden åt dig. Fasaden är det viktigt att se över. Den ser till att hålla ditt hem i bra skick. Den ska stå emot olika väder och stormar den kan utsättas för. I vissa fall kan man själv se om det behövs en renovering. Men långt ifrån alltid kan man se det om man inte är utbildad och vet vad man ska kolla efter. Kontakta ett kunnigt företag som kan hjälpa dig med fasaden.

Kostsamma skador om de inte ses över i tid

Har du något fel på fasaden som inte blir åtgärdat kan det bli väldigt kostsamt i längden. Det kan göra att det läcker in vatten och det sprider sig fukt längst väggar och tak. Se över din fasad innan problemet blir för stort och kostnaden rusar iväg.

Det finns sätt du kan hålla nere kostnaden på. När man gör en fasadrenovering har man rätt till ROT-avdrag. Det är ett avdrag på 30% upp till 50 000 kr. Det brukar dras av direkt på fakturan. För att kunna få det måste man anlita ett företag som betalar F-skatt samt äga eller vara delägare till huset. Läs mer om fasadrenovering på denna hemsida: https://www.fasadrenoveringstockholm.net/ 

Rivning ett nödvändigt ont för nostalgiker

10 dec 2020

Att riva en byggnad kan orsaka många känslor. Somliga vill till varje pris se hus och byggnader stå kvar som ett historiskt värde, andra menar att det är nödvändigt att riva för att förnya.

För att någonting ska kunna förnyas, blomstra, moderniseras och uppnå sin potential är det ibland tvunget att göra förändringar. Ganska dramatiska förändringar till och med. Ska du till exempel göra stora logistiska förändringar på ett sjukhus, en skola eller en idrottsanläggning kanske det till och med är nödvändig att riva objektet i fråga innan den nya byggnaden kan börja ta form. Sådana beslut tenderar att riva upp öppna, blödande sår i hjärtat hos många nostalgiker som inte vill se förändring eller en plats eller byggnad de håller kär försvinna. Ett typiskt exempel är de AIK-supportrar som tvingades se den klassiska gamla VM-finalarenan i fotboll, Råsunda, rivas ned till grunden för att ge utrymme åt en ny, modern multiarena vid namn Friends Arena. Somliga menar att det var nödvändigt, andra menar att rivningen var fel beslut.

Säkerheten först

När ett beslut om rivning är taget måste rivningen dock göras ordentligt. Det är ett stort projekt som kräver ett omfattande säkerhetsarbete för att inte skada allmänheten eller omkringliggande byggnader. Det är mycket damm och bråte som far i luften när en byggnad ska rivas och det krävs tunga och stora maskiner som opereras av erfaren personal för att rivningen ska ske så säkert som möjligt. Och en sak är säker, historia fortsätter att skapas på samma plats. Läs mer om rivning på denna sida: https://www.rivningsfirmastockholm.se/ 

Slipa om golven istället för att lägga in nya

9 dec 2020

Många tror att de måste lägga in ett nytt trägolv när det gamla blir repigt och alltför slitet. Men genom att slipa golvet blir det som nytt igen och man sparar dessutom tusentals kronor.

Det är betydligt billigare att slipa ett slitet trägolv istället för att lägga in ett nytt. Dessutom spar man miljön, även om trä är ett miljövänligt material. Alla trägolv går att slipa, men hur många gånger beror naturligtvis på hur tjockt det är. Man kan faktiskt slipa andra golv också, som betong och linoleum. En massiv ekparkett går ofta att slipa mellan fyra till sex gånger, medan en lamellparkett klarar två till fyra slipningar. Man ska slipa bort ett så tunt skikt som möjligt för att golven ska klara av så många slipningar som möjligt.

Skonsam och dammfri slipning

Det kan vara svårt att själv skonsamt slipa golven och man slipar ofta för mycket eller ojämnt. Det får till följd att golvet slits snabbare eftersom ytbehandlingen inte då lägger sig jämnt över golvet. En professionell golvslipningsfirma använder sig istället av moderna maskiner som skonsamt slipar golven samtidigt som de samlar upp dammet. De är så effektiva att man ofta kan få en golvslipning på Kungsholmen gjord på en dag och även få golvet ytbehandlat. Ibland kan golven även behöva lagas och en bräda eller parkettstav kan behöva bytas ut. Detta görs på ett sätt så att man inte kan se någon skillnad mellan det nya träet och det gamla.

← Äldre inlägg