logo-image

Blogg

Du kan hitta takplåt till bra priser

7 jul 2021

Takplåt brukar kosta allt från 74kr/m2 och uppåt. Men med en takläggares hjälp kan du hitta takplåt av bra kvalité till rimligt pris. De vet hur en bra takplåt ska se ut och kan sedan montera den.

Hänger det vattendroppar eller har du hittat fuktiga fläckar när du tittar upp i taket? Då är det hög tid att byta takplåt. Det är inte säkert att du behöver byta ut hela taket. Om du låter en takläggare inspektera taket så får du veta exakt hur många kvadratmeter plåt du behöver och om du även behöver byta ut någon takstol eller annan del av taket som kan ha påverkats. På så vis köper du inte onödigt mycket takplåt. För att få bra priser på takplåt kan du köpa den genom din takläggare. En regelbunden inspektion av taket är något som sedan kommer att försäkra husets hälsa så att det dröjer tills du behöver köpa ny takplåt igen. Men hur letar du då dig fram till en bra takplåt om du ändå vill köpa själv?

7 saker att tänka på när du väljer takplåt

  • Takets färg påverkar hela husets intryck.
  • Välj en takplåt som inte lever om så mycket när det regnar.
  • Välj ett plåttak som inte värmer upp huset för mycket.
  • Se till att plåten är behandlad mot rost.
  • Välj en pålitlig leverantör.
  • En kunnig kundtjänst som kan hjälpa dig att välja rätt takplåt är ett plus.
  • Ta hjälp av en takläggare för säker och korrekt montering.

Ett viktigt moment inom trafiksäkerheten

17 jun 2021

Visst är det kul med lite mer udda arbetsuppgifter? Det finns många servitörer och bilmekaniker, men det är inte många som kan lämna fram ett visitkort där det står att de är linjemålare.

Idag är det mycket som du kanske tar för givet. Som att det ska finnas värme i ditt hem, att posten kommer i brevlådan och att det finns noga markerade linjer som visar hur du ska agera i trafiken. Men tänk om man en dag skulle sluta med linjemarkering, hur skulle det då gå? Vad är det egentligen som man använder linjerna till? Du vet säkert att linjer på vägarna visar var du ska hålla ditt fordon, var du kan cykla och var du kan gå. Men troligen är det mycket som du bara tar för givet. Som att en heldragen linje tvärs över vägen betyder stopplikt och att pilar i en korsning visar var du får svänga och var du får köra rakt fram.

Information för föraren

Som förare kan du läsa ut mycket information endast genom att tyda all linjemålning som finns på vägarna. Du kan i vissa fall se hastighetsbegränsningen på vägen och med strecken kan du få fram samma information i vissa spann. Med streck, pilar, trekanter, bokstäver och siffror kan du faktiskt komma mycket långt, även om du hoppar över att titta på alla de vägskyltar som finns. Det är viktig information för att du och dina medtrafikanter ska få en så säker färd som är möjligt för er. Läs mer om linjemålning på denna sida: linjemålning.com

Hur ser en takläggares vardag ut?

13 jun 2021

Takläggare är ett yrke som inte bara består av att balansera hundratals meter upp och lägga tak. Det är ett varierat yrke som dessutom ställer krav på ett öga för design och sociala kontakter.

En takläggare är lite av en multikonstnär som inte bara är händig, utan ska kunna se till det estetiska. Av logiska skäl kan en takläggare inte vara höjdrädd, utan måste kunna våga sig upp på rejäla höjder. Trots allt är det inte bra om du måste försöka lirka ner personen som ska fixa ditt tak likt en katt som klättrat för högt upp i ett träd. Bra takläggare blir du inte över natten. Det är därför som takläggare går lärlingstid och får lära sig skråets hemligheter av erfarna hantverkare. Vad som lärs ut är kanske lite av yrkeshemligheter men rätt tak och avancerade beräkningar är en del av yrket. För fel tak till fel lutning kan leda till skador på fastigheter.

Takläggaren är viktig för husägare

Vackra tak är som smycken på hus och som dessutom skyddar huset mot väder. Det går inte att komma ifrån att ett vackert tak höjer värdet på villan. För det sista en köpare vill är att investera i ett helt nytt tak i samband med köpet. Takläggaren lägger inte bara nya tak utan ser till att förlänga livet på befintliga tak. Vid takinspektioner bedömer en takläggare vad som behöver åtgärdas. Därför måste också professionen kunna felsöka och ge förslag på alternativ. Takläggare är lite som husens tandläkare helt enkelt. Mer om takläggning på denna webbsida: takläggaren.se

Allt om stålkonstruktioner

9 jun 2021

Vill du ha hjälp att konstruera något i stål? Vet du om att stål är både lätt och starkt? Vill du veta vad du kan beställa när det gäller konstruktioner i stål? Läs mer här om arbete med stål.

När det gäller stålkonstruktioner brukar det för det mesta vara fråga om större projekt. Då kan det inkludera svetsning och andra arbeten för att konstruktionen ska vara stark och hållbar över längre tid. Ett stort bygge är ju inget som man smäller ihop på en eftermiddag.

Det krävs civilingenjörer och arkitekter för att få ihop en byggnad som är praktiskt fungerande, och i vissa fall även har en arkitektur som är tillfredsställande. Vid ritbordet hittar du en ritare som sköter om programmet för ritningarna via en dator till exempel. Och även någon som ser till att datorn fungerar.

Många bitar för att lägga ett pussel som fastighetsförvaltare

När allt är framtaget är det dags att beställa stålet och få det fraktat till platsen där det ska byggas ihop. Det tar lång tid att färdigställa allt från början till slut. Tänk om det är ett stort varv som behöver dockor till båtarna och kranar att lyfta dem med. Då kan man lätt tala om år när det gäller tillverkningen, och inte minst frakten. Det gäller att vara ute i god tid och planera så det fungerar efter den ursprungliga planen. Det är inte gjort i en handvändning det heller. Många timmar i förhandlingar och möten för att planera både ekonomi och annat. Läs mer om stålkonstruktioner på denna hemsida: stålkonstruktionergöteborg.se/

En elektriker fixar jobbet

9 maj 2021

Det är lätt att ta sig vatten över huvudet när något ska lagas i hemmet. Innan du ger dig i kast med uppgiften är det klokt att läsa på om vilka regler som gäller, exempelvis vid en elinstallation.

Lennart och hans fru Rita hade äntligen köpt sitt drömhus utanför Helsingborg. De hade renoverat lite innan och bestämde sig för att klara det mesta själva. Tillsammans skulle de måla och tapetsera, men när det kom till el föll det på Lennarts lott. Han skulle installera tvättmaskinen, byta strömbrytare mot dimmer och som kronan på verket ordna en utomhusbelysning.

Lennarts erfarenhet av elektrikerjobb var inte särskilt stor, så han beslutade sig för att söka information på internet. Något som visade sig vara en lyckosam idé. Inte så mycket för att han hittade bra instruktioner. Online kunde han nämligen läsa att alla de tre saker som han tänkt göra måste utföras av en elektriker. Fel vid installationen kunde innebära livsfara. Om fastigheten skadades på grund av elfel, skulle försäkringen troligtvis inte täcka.

Elektrikerns tjänster ger trygghet

Är du osäker på vad som gäller är det klokt att ta kontakt med en erfaren elektriker i Helsingborg för tips och bokning av tjänster. Vid köp av ett äldre hus kan det vara en god idé att be en elektriker komma på besök och gå igenom bostadens elinstallationer, för att försäkra dig om att allt är gjort enligt konstens alla regler.

Kanske vill du skaffa solceller och värna om miljön? Det är ännu ett område som många elektriker är behjälpliga med.

En geoteknisk undersökning är omfattande

7 maj 2021

Innan man kan bygga exempelvis vägar eller tunnlar brukar man göra en geoteknisk undersökning av området. Det är en komplicerad sak och det är nödvändigt att göra noggranna mätningar.

Det är många faktorer att beakta när man ska bygga stora anläggningar. Hur är marken beskaffad? Finns det berg undertill och i så fall hur djupt? Man kollar jordlager, tittar på olika sammansättningar av jord och kollar hur det ser ut med grundvatten på området. Man måste göra en grundlig geoteknisk undersökning av marken. Men först måste man få markägarens tillstånd att göra det.

Byggen måste vara stabila

När man bygger ett nytt bostadshus måste marken hålla för ett omfattande tryck utan att sätta sig så att bygget blir skevt eller rasar. En väg eller en bro måste vara hållfast och stadigt förankrad så att det inte blir slukhål i asfalten eller att brofästena ger vika. Det är ingenjörer som är skickliga i att göra olika prover och beräkningar som har ansvar för att göra en geoteknisk undersökning.

Först brukar man också se om det finns tidigare undersökningar som är gjorda på det aktuella markområdet. Man kan få information från olika arkiv och kan då lättare bedöma vilka eventuella risker det skulle medföra att bygga på just det området. De som arbetar med geoteknisk undersökning är mycket rutinerade och välutbildade och håller sig också uppdaterade om lagar och regler och olika mätningsmetoder och analyssätt. Det krävs stora specialkunskaper för att klara av att genomföra en geoteknisk undersökning av marken. Läs mer om geoteknisk undersökning på denna webbsida: geotekniskundersökning.se

Vitt som ett undertak i Stockholm

24 apr 2021

Om du har något i ditt hem som du inte märker av förrän det är något fel på det, så är det ditt undertak. Det är en del av rummet som ofta glöms bort och som ofta är som bäst när det inte märks av.

Av alla hemmets ytor så är undertaket det som mycket sällan används för att skapa ett utropstecken i hemmet. Det är en yta som liksom bara ska vara där och vara vit och oansenlig. Men om du bestämmer dig för att göra något kul med det så finns det en hel värld att roa dig med där ute. Så se gärna till att undersöka området lite mer nästa gång du ska anlita någon för att installera undertak i Stockholm.

Skivor eller tyg

Det kan låta märkligt men många har tyg som undertak i sina hem. Även om det inte syns. Det är ett sätt att få ett undertak helt slätt och utan någon som helst skarv. Men idag är det mycket sällan som den tekniken används. Det är också mycket sällan som någon ber om att få omålad furu i taket i sin villa. Idag är det ofta skivor av något slag, som används för att dölja alla sladdar och rör som löper över taket. Och vitt är helt klart den mest populära färgen som finns för undertak. Så varför inte slå till och göra något galet med ditt undertak? Välj en färg som kvällshimlen eller den sol som varje dag stiger upp.

De ser till att allt går rätt till

23 apr 2021

Vid större byggen, som ett nybygge, krävs det många som arbetar. Alla dessa kommer inte alltid från samma ställe, det kan vara byggare, elektriker osv. De kan behöva hjälp för att inte krocka.

Stockholm är en stad som ständigt är i rörelse. Hela tiden kan man se nya hus växa fram. Glädjen hos dem som kan bygga sina egna hus, dessutom i Stockholm, är stor. Inför ett husbygge kan man behöva hjälp på traven. Det är självklart att man behöver hantverkare, plattsättare och elektriker med flera som gör arbetet. Men för att deras arbete ska funka så felfritt som möjligt kan man även behöva hjälp med totalentreprenad i Stockholm. Med deras hjälp ser de till att allt går så smidigt som möjligt och man slipper krockar i arbetet.

Tar sig an små och stora projekt

Man kan behöva använda sig av en entreprenad även om man inte bygger nytt. Det kan även handla om en renovering som ska göras. Kanske ska golvet bytas? Eller taket läggas nytt? De tar sig an både stora och små projekt, från början till slut är de med och hjälper till. Det är en väl värd investering att använda sig av. Med deras hjälp kan arbetet funka felfritt, och går då så snabbt som möjligt. Det är kul att se förändringar, men man är alltid redo att se slutresultatet. Med experthjälp från alla håll och kanter blir det bättre än förväntat. Vilket samarbete det har varit, helt fantastiskt.

Ditt bästa trägolv

22 apr 2021

Många har funderingar om golv. Som alltid är det en avvägning där storlek på plånbok och personlig smak är viktiga faktorer. En fiskbensparkett håller inte i två år. Den håller livet ut.

Trägolv har en mycket lång tradition i Sverige. Som bekant råder ingen som helst brist på råvara här, utan träd finns det väldigt gott om. Genom århundradena har vi lärt oss att använda dem till många olika ting. Från husbyggen till prydnader och hushållsföremål och möbler – vi tycker om trä.

Av många anledningar är trä också ett bra val när vi ska välja material till våra golv. Det är en naturlig produkt direkt från skogen och den är förnyelsebar. Den kan varieras nästan i det oändliga med olika träslag, mönster och färgningar. Och drottningen av trägolv heter fiskbensparkett.

Varför just fiskbensparkett?

Anledningen till den något udda beteckningen kan härledas till en hyfsat livlig fantasi, men till viss del ser faktiskt mönstret ut som ryggbenet hos en del fiskar. Det är snyggt, det är hållbart och det är ett avancerat hantverk. Fiskbensparkett läggs stav för stav och helheten måste därför planeras noga ända från starten. Att upptäcka i slutänden att allt är snett och vint finns inte på kartan.

Det vanliga vad gäller fiskbensparkett är att de stavar som används är 16 mm tjocka. Vad innebär detta för dig? Jo, att golvet kan slipas och förnyas ett otal gånger. Du måste inte heller kassera golvet om en stav skadas, utan enstaka stavar kan bytas ut.

En fiskbensparkett är det ultimata golvet. Mer om fiskbensparkett hittar du här: läggafiskbensparkett.se

Balkonginglasning ger ett extra rum

22 apr 2021

Du får många fördelar när du väljer en balkonginglasning. Du kan sitta ute och äta när det är lite kyligt, det blir din egen myshörna och du slipper också att det blåser in skräp och smuts där.

Framför allt innebär balkonginglasning att du får ett extra rum, som du kan inreda och möblera som du vill. Du kan känna att du sitter ute, men samtidigt är det ombonat nog för att ha plats för en läsfåtölj eller en mysig matta. Med trevliga möbler kan man lätt få känslan av att bostaden har fått ytterligare ett rum. Kolla först upp med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att det är tillåtet att glasa in balkongen där du bor. Det kanske är flera som vill göra det, och då kan ni få mängdrabatt om ni har tur.

Växter och torkställning på balkongen

Det kan bli som ett extra utrymme för sådant man inte vill ha inomhus. Du kan till exempel få plats med en torkställning för tvätt på din inglasade balkong, eller så kan du ställa ut dina blomkrukor och kryddväxter där.

En inglasad balkong är också idealisk för att bjuda in vänner på, att ha en mysig plats att träffas på, äta och dricka något gott och titta på solnedgången och naturens skiftningar. Har man inte tillgång till en trädgård är en balkong idealisk. Det är mer skyddat att sitta där och man slipper blåst och regn, så den är användbar i alla väder. Du kommer att ha stor glädje av att göra en balkonginglasning. Läs mer om balkonginglasning här: https://www.balkongrutan.se/

Dekorera med plattor

25 mar 2021

Klinker och kakel är utmärkta val både från ett praktiskt och estetiskt perspektiv. Till skillnad från andra material torkas plattor enkelt av, och variationen i färg och form är oändlig.

Klinker och kakel är komponenter i inredningen som verkligen kan lyfta ett hem. Plattor av kakel och klinker passar utmärkt i våtutrymmen, men även i kök och hall, eftersom materialet är lätt att rengöra och motståndskraftigt mot slitage. Med kakel- och klinkerplattor har du dessutom oändliga valmöjligheter vad gäller stil och utformning. Kakel och klinker finns i alla färger du kan tänka dig, och genom varierande strukturer ger plattorna olika intryck vad gäller glans/matthet osv. Vissa plattor är utformade för att skapa ett mönster, vilket är särskilt snyggt på till exempel hallgolv. Du som vill sticka ut från mängden och bryta av från de raka linjerna kan välja kakel eller klinker i andra geometriska former än fyrkanter.

Att tänka på

För dig som vill lägga ett golv av klinker är det viktigt att undersöka underlaget. Resultatet tenderar att bli bäst när klinkerplattor läggs ovanpå betong, eftersom grunden bör vara så jämn och stabil som möjligt. Men du som tänkt lägga klinker ovanpå trä eller en plastmatta behöver inte misströsta, eftersom detta ofta är genomförbart. Undersök bara att golvet inte sviktar, för det fungerar inte. Om golvet klarar svikt-testet blir nästa steg för dig som ska lägga plattor på trägolv att täcka det med spånskiva eller gips, eftersom klinker aldrig läggs direkt på träunderlag. Se även till att välja ut en lämplig fästmassa innan du börjar.

Snickare från Bibeln till TV-program

23 mar 2021

Snickare är ett mycket gammalt yrke som än idag är aktuellt för många byggprojekt. När du behöver hjälp att bygga någonting men har tummen mitt i handen är snickaren bara ett samtal bort.

Vad eller vem tänker du på när du hör ordet “snickare”? Många tänker säkert på populärkulturella referenser som TV-programmen Äntligen hemma, Arga Snickaren eller Bygglov. Andra, mer religiöst präglade människor, kanske låter tankarna fara 2 000 år tillbaka i tiden till när snickaren Josef från Bibeln inte lyckades få med bonusbarnet Jesus i snickarbranschen. Han hade som ni alla vet andra talanger. Men med facit i hand kanske han hade klarat sig längre om han följt Josefs fotspår istället för de fotspår tillhörande den skäggiga gubben som sitter på ett moln och formulerar budord och skapar saker för att han kan. Visst kan snickare göra ett dåligt jobb och få dåliga omdömen på Google. Även TV-programmet Fuskbyggarna har fått en del snickare att sticka svansen mellan benen. Men har du någonsin hört talas om en snickare som bokstavligt talat blivit korsfäst som en konsekvens av ett underkänt bygge?

Vem ska bygga lekstugan?

Det är ingen skam i att ha tummen mitt i handen. Trots alla vackra smörknivar du gjorde i träslöjden och som dina föräldrar tackade ödmjukast för när de för fjärde julen i rad fick dessa i julklapp är du kanske ingen snickare innerst inne. Ska det få lov att hindra dig om du vill ha en lekstuga till barnen? Absolut inte. Ring en snickare redan idag. Mer om snickare på denna hemsida: snickareuppsala.nu

Balkongen som en egen oas

16 mar 2021

Alltför många utnyttjar inte sin balkong. Det är för kallt, det regnar, det är bullrigt och smutsigt. Man går miste om en yta som kunde utnyttjas mycket mer. Att glasa in löser problemet.

I en större stad är bostadsytan ganska ofta begränsad för många. En ganska stor andel av invånarna bor i lägenheter och har begränsad tillgång till utevistelse. Den naturliga kontakt med natur som finns i en villa saknas. Man skulle kunna tro att balkongen utnyttjas flitigt men för många är det inte så.

Sverige är ett fantastiskt land med ett ganska svalt klimat. Möjligheten att faktiskt kunna utnyttja balkongen ordentligt ökar mångfaldigt med en inglasning. En helt annan situation uppstår när man är skyddad från nederbörd och buller. En inglasad balkong ger din bostad både extra yta och skydd.

Från skräputrymme till vardagsrum

En balkong med vikbara glasväggar och ett bra tak låter ljuset flöda. Taket och väggarna hindrar alla sorters nederbörd och gör att det fungerar att ha textilier och bättre möbler där. När glasen är fördragna stängs mycket av buller och smuts ute och gör balkongen till en mer behaglig plats att vistas på.

Om man så önskar går det också bra att installera någon typ av värmekälla. Gör man det går balkongen att använda året om och kan bli din egen oas ovanför trafik och människor. Om du vill beställa en balkonginglasning tar du kontakt med en kompetent firma och ber dem komma och ge dig en offert. Olika balkonger kräver olika lösningar!

Brandskyddsmålning kan rädda liv

27 feb 2021

Genom tillkomsten av skum gör brandskyddsmålning att eld inte sprids lika lätt i en lokal. Målarfärgen kan förhindra att människor kommer till skada, och att lokalerna brinner ner.

Visste du att du kan skydda ditt hem eller kontorslokal från brand genom att välja en viss typ av målarfärg? Brandskyddsmålning innebär att väggar och/eller tak i ett utrymme målas med en viss typ av färg, som hindrar eller försenar spridning av eld när olyckan är framme. Om en eldsvåda bryter ut sväller målarfärgen nämligen till ett skum, som i sin tur hindrar hettan från att spridas vidare till underlaget. På så sätt får räddningspersonal mer tid på sig att släcka branden och undsätta människor som befinner sig på plats. Brandskyddsmålning kan därmed rädda liv, och reducera skador på fastigheten vid en eldsvåda.

Var kan den användas?

Färgen kan användas på alla sorters konstruktioner byggda av trä eller stål. Det gör att den även går att applicera i till exempel tunnlar. Beroende på vilken typ av yta som ska skyddas används olika mängder färg. Om du själv ska måla ett utrymme med brandskyddsfärg är det bra att tänka på att ha god ventilation, och om inte detta är möjligt rekommenderas viss skyddsutrustning. Som fastighetsägare är brandskyddsmålning en mycket bra investering, som kan förhindra att en katastrof inträffar om en eld bryter ut. Du behöver heller inte oroa dig för att göra en förlust stilmässigt, eftersom brandskyddsfärg finns i många olika toner. Det är även viktigt att komplettera med andra typer av åtgärder, som brandtätning, sektionering och brandskyddsprodukter.

Att bygga drömhuset

30 jan 2021

När det är dags att bygga sitt drömhus så är det en hel del planering som behövs inför bygget. Man måste ha ett bygglov och en duktig hantverkare som kan göra drömmen till verklighet.

Är du en av alla de som har en dröm om ett alldeles nytt hus som du byggt själv? Då är det bra om du först och främst hittar din hantverkare som ska genomföra hela projektet. Ett byggprojekt kräver erfarenhet och en god planering för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Det finns flera saker du måste ha i åtanke när det kommer till ett nybygge och det som är viktigt att ta tag i först är att se till att få sitt bygglov. För utan bygglov kommer det inte bli något hus. Så hur får du ett bygglov? Jo du måste lämna in en bygglovsansökan som innehåller en bygglovsritning till din kommun. För att bli godkänd så bör du ta hjälp av en erfaren firma som kan hjälpa dig genom denna process.

Vad innehåller en bygglovsritning?

Bygglovsritningar ska finnas med i bygglovsansökan och det är den som visar på hur huset ska se ut och hur det kommer att passa in på den tilltänkta tomten. När en bygglovsritning ritas upp så tar man hänsyn till planbestämmelser och den detaljplan som finns för den plats som huset ska byggas på. På detta sätt utformar man bygglovsritningen. Om du vill ha en smidig process med bygglovsansökan bör du anlita professionell hjälp med din bygglovsritning

← Äldre inlägg