Bygga själv

Blogg

Dekorera med plattor

25 mar 2021

Klinker och kakel är utmärkta val både från ett praktiskt och estetiskt perspektiv. Till skillnad från andra material torkas plattor enkelt av, och variationen i färg och form är oändlig.

Klinker och kakel är komponenter i inredningen som verkligen kan lyfta ett hem. Plattor av kakel och klinker passar utmärkt i våtutrymmen, men även i kök och hall, eftersom materialet är lätt att rengöra och motståndskraftigt mot slitage. Med kakel- och klinkerplattor har du dessutom oändliga valmöjligheter vad gäller stil och utformning. Kakel och klinker finns i alla färger du kan tänka dig, och genom varierande strukturer ger plattorna olika intryck vad gäller glans/matthet osv. Vissa plattor är utformade för att skapa ett mönster, vilket är särskilt snyggt på till exempel hallgolv. Du som vill sticka ut från mängden och bryta av från de raka linjerna kan välja kakel eller klinker i andra geometriska former än fyrkanter.

Att tänka på

För dig som vill lägga ett golv av klinker är det viktigt att undersöka underlaget. Resultatet tenderar att bli bäst när klinkerplattor läggs ovanpå betong, eftersom grunden bör vara så jämn och stabil som möjligt. Men du som tänkt lägga klinker ovanpå trä eller en plastmatta behöver inte misströsta, eftersom detta ofta är genomförbart. Undersök bara att golvet inte sviktar, för det fungerar inte. Om golvet klarar svikt-testet blir nästa steg för dig som ska lägga plattor på trägolv att täcka det med spånskiva eller gips, eftersom klinker aldrig läggs direkt på träunderlag. Se även till att välja ut en lämplig fästmassa innan du börjar.

Snickare från Bibeln till TV-program

23 mar 2021

Snickare är ett mycket gammalt yrke som än idag är aktuellt för många byggprojekt. När du behöver hjälp att bygga någonting men har tummen mitt i handen är snickaren bara ett samtal bort.

Vad eller vem tänker du på när du hör ordet “snickare”? Många tänker säkert på populärkulturella referenser som TV-programmen Äntligen hemma, Arga Snickaren eller Bygglov. Andra, mer religiöst präglade människor, kanske låter tankarna fara 2 000 år tillbaka i tiden till när snickaren Josef från Bibeln inte lyckades få med bonusbarnet Jesus i snickarbranschen. Han hade som ni alla vet andra talanger. Men med facit i hand kanske han hade klarat sig längre om han följt Josefs fotspår istället för de fotspår tillhörande den skäggiga gubben som sitter på ett moln och formulerar budord och skapar saker för att han kan. Visst kan snickare göra ett dåligt jobb och få dåliga omdömen på Google. Även TV-programmet Fuskbyggarna har fått en del snickare att sticka svansen mellan benen. Men har du någonsin hört talas om en snickare som bokstavligt talat blivit korsfäst som en konsekvens av ett underkänt bygge?

Vem ska bygga lekstugan?

Det är ingen skam i att ha tummen mitt i handen. Trots alla vackra smörknivar du gjorde i träslöjden och som dina föräldrar tackade ödmjukast för när de för fjärde julen i rad fick dessa i julklapp är du kanske ingen snickare innerst inne. Ska det få lov att hindra dig om du vill ha en lekstuga till barnen? Absolut inte. Ring en snickare redan idag. Mer om snickare på denna hemsida: snickareuppsala.nu

Balkongen som en egen oas

16 mar 2021

Alltför många utnyttjar inte sin balkong. Det är för kallt, det regnar, det är bullrigt och smutsigt. Man går miste om en yta som kunde utnyttjas mycket mer. Att glasa in löser problemet.

I en större stad är bostadsytan ganska ofta begränsad för många. En ganska stor andel av invånarna bor i lägenheter och har begränsad tillgång till utevistelse. Den naturliga kontakt med natur som finns i en villa saknas. Man skulle kunna tro att balkongen utnyttjas flitigt men för många är det inte så.

Sverige är ett fantastiskt land med ett ganska svalt klimat. Möjligheten att faktiskt kunna utnyttja balkongen ordentligt ökar mångfaldigt med en inglasning. En helt annan situation uppstår när man är skyddad från nederbörd och buller. En inglasad balkong ger din bostad både extra yta och skydd.

Från skräputrymme till vardagsrum

En balkong med vikbara glasväggar och ett bra tak låter ljuset flöda. Taket och väggarna hindrar alla sorters nederbörd och gör att det fungerar att ha textilier och bättre möbler där. När glasen är fördragna stängs mycket av buller och smuts ute och gör balkongen till en mer behaglig plats att vistas på.

Om man så önskar går det också bra att installera någon typ av värmekälla. Gör man det går balkongen att använda året om och kan bli din egen oas ovanför trafik och människor. Om du vill beställa en balkonginglasning tar du kontakt med en kompetent firma och ber dem komma och ge dig en offert. Olika balkonger kräver olika lösningar!

Brandskyddsmålning kan rädda liv

27 feb 2021

Genom tillkomsten av skum gör brandskyddsmålning att eld inte sprids lika lätt i en lokal. Målarfärgen kan förhindra att människor kommer till skada, och att lokalerna brinner ner.

Visste du att du kan skydda ditt hem eller kontorslokal från brand genom att välja en viss typ av målarfärg? Brandskyddsmålning innebär att väggar och/eller tak i ett utrymme målas med en viss typ av färg, som hindrar eller försenar spridning av eld när olyckan är framme. Om en eldsvåda bryter ut sväller målarfärgen nämligen till ett skum, som i sin tur hindrar hettan från att spridas vidare till underlaget. På så sätt får räddningspersonal mer tid på sig att släcka branden och undsätta människor som befinner sig på plats. Brandskyddsmålning kan därmed rädda liv, och reducera skador på fastigheten vid en eldsvåda.

Var kan den användas?

Färgen kan användas på alla sorters konstruktioner byggda av trä eller stål. Det gör att den även går att applicera i till exempel tunnlar. Beroende på vilken typ av yta som ska skyddas används olika mängder färg. Om du själv ska måla ett utrymme med brandskyddsfärg är det bra att tänka på att ha god ventilation, och om inte detta är möjligt rekommenderas viss skyddsutrustning. Som fastighetsägare är brandskyddsmålning en mycket bra investering, som kan förhindra att en katastrof inträffar om en eld bryter ut. Du behöver heller inte oroa dig för att göra en förlust stilmässigt, eftersom brandskyddsfärg finns i många olika toner. Det är även viktigt att komplettera med andra typer av åtgärder, som brandtätning, sektionering och brandskyddsprodukter.

Att bygga drömhuset

30 jan 2021

När det är dags att bygga sitt drömhus så är det en hel del planering som behövs inför bygget. Man måste ha ett bygglov och en duktig hantverkare som kan göra drömmen till verklighet.

Är du en av alla de som har en dröm om ett alldeles nytt hus som du byggt själv? Då är det bra om du först och främst hittar din hantverkare som ska genomföra hela projektet. Ett byggprojekt kräver erfarenhet och en god planering för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Det finns flera saker du måste ha i åtanke när det kommer till ett nybygge och det som är viktigt att ta tag i först är att se till att få sitt bygglov. För utan bygglov kommer det inte bli något hus. Så hur får du ett bygglov? Jo du måste lämna in en bygglovsansökan som innehåller en bygglovsritning till din kommun. För att bli godkänd så bör du ta hjälp av en erfaren firma som kan hjälpa dig genom denna process.

Vad innehåller en bygglovsritning?

Bygglovsritningar ska finnas med i bygglovsansökan och det är den som visar på hur huset ska se ut och hur det kommer att passa in på den tilltänkta tomten. När en bygglovsritning ritas upp så tar man hänsyn till planbestämmelser och den detaljplan som finns för den plats som huset ska byggas på. På detta sätt utformar man bygglovsritningen. Om du vill ha en smidig process med bygglovsansökan bör du anlita professionell hjälp med din bygglovsritning

Vad behöver man göra innan man målar?

16 jan 2021

För att få ett bra resultat krävs det att man gör en del förarbete innan man målar på den nya färgen. Detta beror på vad det är för färg eller tapet innan, samt vilket material du ska måla om.

När man ska göra en målning kan det krävas en del förarbete. Detta har målare koll på, de har stor erfarenhet av vad som kan behöva göras. Många tror att det bara är att måla över det gamla, men riktigt så enkelt är det inte. Beroende på vad man utgår ifrån kan det bli både spackel, slipning och att välja vilken grundfärg man ska ha.

Grundfärgen har också en viktig roll. Beroende på vilken kulör den är och vilken färg som ska dit kan man behöva måla mer än två gånger för att få ett bra resultat. Vill man göra detta själv och tidigare inte har gjort målningar kan man hitta bra instruktioner på internet. Har man möjlighet är det att råda att anlita en målare.

Vad ska man tänka på?

Innan man påbörjar målningen bör man veta vilket material det är som ska målas och vilken typ av färg man ska använda för det. Ytan man ska måla ska vara så torr och så ren som möjligt. Anlitar man en målare bör man även veta hur stor ytan är som ska målas. Rätt verktyg för målningen ska väljas ut, det finns en hel del olika att välja mellan. Hur ytan ska förberedas är beroende på dess nuvarande skick. Läs mer om målare på denna webbsida: målaresolna.nu

Viktigt med säkra elinstallationer

8 jan 2021

Elektricitet är en nödvändighet för ett bra boende. Utan fungerande ström får vi problem i vardagen. Kylskåp, spis, tvättmaskin, belysning och mycket annat skulle inte fungera alls.

Att ha säkra och bra elinstallationer är viktigt för att det vardagliga livet ska fungera. Våra behov ändras, vilket gör att elsystemet ibland måste uppdateras. Det kan vara att vi arbetar mycket mer hemifrån och måste ha extra eluttag för datorer eller att vi gör en utbyggnad och måste dra helt ny el. Detta är inget för hemmafixaren utan alla elinstallationer ska enligt lagen utföras av en behörig elektriker. Feldragen el kan orsaka både personskador och bränder och hemförsäkringen gäller inte heller om man drar elen själv.

Låt en elektriker uppdatera elsystemet

Många bränder i hus uppstår ofta på grund av gamla ledningar eller att någon obehörig har utfört elinstallationer, som exempelvis egeninstallerade infällda spottar i taket och liknande. Har man köpt ett gammalt hus kan det därför vara bra att så fort som möjligt låta en elektriker kontrollera husets ledningar och övriga installationer. Elledningar håller dessutom inte hur länge som helst och materialet åldras, men systemet kan också behöva uppdateras. Idag använder vi oss av betydligt fler elektriska apparater än för bara tjugo år sedan, och gamla elsystem är inte dimensionerade för detta. Men man kan även göra en elbesiktning av husets ledningar inför en försäljning så att man har ett besiktningsprotokoll att visa upp. Inte sällan leder detta till ett högre pris för fastigheten eftersom de som köper då vet vad de betalar för. Läs mer om en elektriker på denna hemsida: elektrikeruppsala.nu

Håll fasaden i gott skick

11 dec 2020

Det är viktigt att se över fasaden. Den skyddar bostaden från fukt och annat. Genom att se över den vet du att den är i bra skick samt kan i annat fall reparera skadorna innan de blir för stora.

Börjar fasaden se sliten ut? Plankor som börjar mjukna och se dåliga ut? Då är det verkligen dags att anlita ett företag som kan kolla fasaden åt dig. Fasaden är det viktigt att se över. Den ser till att hålla ditt hem i bra skick. Den ska stå emot olika väder och stormar den kan utsättas för. I vissa fall kan man själv se om det behövs en renovering. Men långt ifrån alltid kan man se det om man inte är utbildad och vet vad man ska kolla efter. Kontakta ett kunnigt företag som kan hjälpa dig med fasaden.

Kostsamma skador om de inte ses över i tid

Har du något fel på fasaden som inte blir åtgärdat kan det bli väldigt kostsamt i längden. Det kan göra att det läcker in vatten och det sprider sig fukt längst väggar och tak. Se över din fasad innan problemet blir för stort och kostnaden rusar iväg.

Det finns sätt du kan hålla nere kostnaden på. När man gör en fasadrenovering har man rätt till ROT-avdrag. Det är ett avdrag på 30% upp till 50 000 kr. Det brukar dras av direkt på fakturan. För att kunna få det måste man anlita ett företag som betalar F-skatt samt äga eller vara delägare till huset. Läs mer om fasadrenovering på denna hemsida: https://www.fasadrenoveringstockholm.net/ 

Rivning ett nödvändigt ont för nostalgiker

10 dec 2020

Att riva en byggnad kan orsaka många känslor. Somliga vill till varje pris se hus och byggnader stå kvar som ett historiskt värde, andra menar att det är nödvändigt att riva för att förnya.

För att någonting ska kunna förnyas, blomstra, moderniseras och uppnå sin potential är det ibland tvunget att göra förändringar. Ganska dramatiska förändringar till och med. Ska du till exempel göra stora logistiska förändringar på ett sjukhus, en skola eller en idrottsanläggning kanske det till och med är nödvändig att riva objektet i fråga innan den nya byggnaden kan börja ta form. Sådana beslut tenderar att riva upp öppna, blödande sår i hjärtat hos många nostalgiker som inte vill se förändring eller en plats eller byggnad de håller kär försvinna. Ett typiskt exempel är de AIK-supportrar som tvingades se den klassiska gamla VM-finalarenan i fotboll, Råsunda, rivas ned till grunden för att ge utrymme åt en ny, modern multiarena vid namn Friends Arena. Somliga menar att det var nödvändigt, andra menar att rivningen var fel beslut.

Säkerheten först

När ett beslut om rivning är taget måste rivningen dock göras ordentligt. Det är ett stort projekt som kräver ett omfattande säkerhetsarbete för att inte skada allmänheten eller omkringliggande byggnader. Det är mycket damm och bråte som far i luften när en byggnad ska rivas och det krävs tunga och stora maskiner som opereras av erfaren personal för att rivningen ska ske så säkert som möjligt. Och en sak är säker, historia fortsätter att skapas på samma plats. Läs mer om rivning på denna sida: https://www.rivningsfirmastockholm.se/ 

Slipa om golven istället för att lägga in nya

9 dec 2020

Många tror att de måste lägga in ett nytt trägolv när det gamla blir repigt och alltför slitet. Men genom att slipa golvet blir det som nytt igen och man sparar dessutom tusentals kronor.

Det är betydligt billigare att slipa ett slitet trägolv istället för att lägga in ett nytt. Dessutom spar man miljön, även om trä är ett miljövänligt material. Alla trägolv går att slipa, men hur många gånger beror naturligtvis på hur tjockt det är. Man kan faktiskt slipa andra golv också, som betong och linoleum. En massiv ekparkett går ofta att slipa mellan fyra till sex gånger, medan en lamellparkett klarar två till fyra slipningar. Man ska slipa bort ett så tunt skikt som möjligt för att golven ska klara av så många slipningar som möjligt.

Skonsam och dammfri slipning

Det kan vara svårt att själv skonsamt slipa golven och man slipar ofta för mycket eller ojämnt. Det får till följd att golvet slits snabbare eftersom ytbehandlingen inte då lägger sig jämnt över golvet. En professionell golvslipningsfirma använder sig istället av moderna maskiner som skonsamt slipar golven samtidigt som de samlar upp dammet. De är så effektiva att man ofta kan få en golvslipning på Kungsholmen gjord på en dag och även få golvet ytbehandlat. Ibland kan golven även behöva lagas och en bräda eller parkettstav kan behöva bytas ut. Detta görs på ett sätt så att man inte kan se någon skillnad mellan det nya träet och det gamla.

Anställ en rivningsfirma

7 dec 2020

Renoveringsprojekt i all ära, men vissa bostäder går inte att rädda. Ibland är det bättre att helt enkelt riva ner det gamla och bygga nytt. För att göra det så kan man anställa en rivningsfirma.

När man väl tagit beslutet om en rivning så kan det vara lätt att tro att det bara är att plocka upp närmsta slägga och börja slå ner väggarna. Men riktigt så lätt är det tyvärr inte. Idag så krävs det att man har rivningslov och att rivningsprocessen genomförs på ett säkert, miljövänligt och bra sätt. Om du är i behov av en rivning, vare sig det är väggen mellan ditt vardagsrum och köket eller den gamla fallfärdiga villan på landet, så finns det hjälp att få. Det är viktigt att man genomför rivningen på ett organiserat sätt. Det krävs att man har rätt kunskap för att genomföra en rivning på ett säkert sätt. Det kan vara farligt att riva, speciellt om det är en gammal byggnad som inte är stabil.

Utbildad och erfaren personal

När du anställer en rivningsfirma är du garanterad att personalen som genomför rivningen är utbildad och erfaren. Det är skillnad på att riva ner en stuga på landet och att riva ner ett höghus i centrala Stockholm. Vid stora rivningsarbeten använder man sig av grävmaskiner och andra mindre rivningsrobotar. Om det gäller en lättare rivning, så är det vanligt att man arbetar med handverktyg för att inte skada delar som inte ska rivas. En rivningsfirma går igenom allting som ska göras i förväg och ser till att ledningar och avlopp inte tar skada.

Nya finesser i köket

4 dec 2020

Till slut är det bara att inse. Det gammaldags köket håller inte längre måttet. Det är dags att ge vika och låta det moderna köket ta plats. Låt nya smarta lösningar hitta sin väg in i hemmet.

Även om man älskat det gamla så finns onekligen många fördelar med att byta kök. Många av lådorna i det gamla är oproportionerliga. De är grunda, vilket innebär att man inte får in särskilt mycket i dem. De kärvar och är svåra att öppna och stänga. Knopparna har börjat lossna och går inte att skruva tillbaka. Plötsligt har några på ett mystiskt vis bara försvunnit. Som om något man inte riktigt kan sätta fingret på sakta styr alla mot att ta beslutet att renovera.

Vad kan möjligen vara bättre i dagens kök?

En förbättring är det faktum att man bygger lådor på ett annorlunda sätt. De glider lätt ut på skenor och man behöver bara putta till lite så stängs de igen. Och det där hörnskåpet med kastruller som man svurit över så många gånger. Varenda kastrull som av någon märklig anledning alltid ligger längst in. I nya köket finns en rondell. Då kan man enkelt snurra på hyllorna och plötsligt dyker det som fanns längst in upp mitt framför näsan.

Sedan har vi det nya kylskåpet. Hur coolt är det inte att ha is i dörren? Bara att sätta dit glaset med läsk och trycka till. Bäst av allt; det spelar ingen roll var man bor. Man kan alltid få hjälp av proffs med att byta kök.

Ett badrum enligt byggnormen

29 nov 2020

Vid en badrumsrenovering bör man specificera vad som är viktigast i utförandet. Här kommer tips och råd på hur man utför en badrumsrenovering på ett korrekt sätt som följer byggnormen.

Om man inte är fastighetsägare eller har byggt något nytt så kan det vara obekant vad som är den gällande byggnormen. Men det kan även vara svårt om man är inom området men inte arbetar med det varje dag. För byggnorm är något som med jämna mellanrum ändras. Och därför ska man alltid kontrollera vad som gäller om man har ett projekt som ska utföras.

Men vad är då en byggnorm? Jo, med byggnorm menar man en beskrivning på hur man bygger något på ett sätt som gör att byggnaden blir frisk, säker och hållbar. Det är därför som byggnormen kan skilja sig allt eftersom som man kommer fram till bättre sätt att bygga hus på. Men det finns även olika byggnormer för olika typer av hus. Exempelvis är det skillnad på byggnormen för ett permanenthus, fritidshus och komplementhus. Som exempelvis Attefallshus eller Friggebodar.

Vad ett våtutrymme är

Ett våtutrymme är ett rum där det finns mycket vatten i omlopp. Det är badrum och tvättstuga. Men kök räknas inte in i våtutrymme trots att det enligt många punkter borde det. Däremot är det kanske inte många familjer som vilt kastar omkring vatten i köket så som sker när små barn badar. Eller när man duschar. Men även för kök är det bra om man förekommer eventuella olyckor genom att göra en fuktspärr vid rör och använder sig av uppsamlare under diskmaskinen. En slags bricka som gör att eventuella läckage rinner ut synligt på köksgolvet istället för osynligt bakom maskinen.

Säkerhet och tålighet

För att man ska kunna känna sig trygg i sitt våtutrymme så behöver man först och främst en grund som gör att vatten inte kan tränga in i stommen. Eller färdas till andra rum i huset. Det uppnår man med två saker: fall mot brunn och fuktspärr. Med fall mot brunn menar man att allt vatten som hamnar utanför brunnen ska rinna ner i brunnen av sig självt. Men däremot brukar man inte ha ett fall på hela golvet i badrummet utan endast en bit ifrån brunnen. Fuktspärr innebär att inget vatten kan tränga in i vägg, golv eller tak. Och det uppnås med hjälp av olika skivor och medel som man penslar på. Läs mer om badrumsrenovering på denna sida: badrumsrenoveringbromma.nu 

Förnya ditt gamla golv

26 nov 2020

Är golvet trött och slitet? Vill du ha något nytt men ändå inte göra allt arbete som krävs, och för att inte tala om kostnaden för ett nytt golv? Kolla in golvslipning, det kanske är något för dig.

Med golvslipning slipar du bort gamla sprickor och andra skador golvet har råkat ut för. Man kan renovera alla typer av golv, men olika golv kräver olika renovering. Betonggolv och tjockare trägolv kan slipas. Golvet kan inte vara för tunt just pga att det ska slipas. Man gör oftast slipningen då golvet blivit skadat och fult, man slipar bort den översta ytan och fyller igen den. Man kan även välja att lägga på en golvfärg sedan om man önskar det. En golvslipning får ditt golv att se nytt ut igen.

Behandling för golvet

När man slipat ett golv och dammsugit och gjort rent det ordentligt måste man lägga en ny ytbehandling. Denna behandling är där för att skydda golvet från frukt och smuts. Det finns en mängd olika ytbehandlingar; såpa, olja, lack, färg, mm. Det kan vara svårt att veta vilken man ska välja, och det är lite beroende på vilken typ av rum det är och vad golvet utsätts för. Man behöver inte utföra golvslipningen själv, det bästa är att anlita någon som vet vad de gör.

Då slipper du även köpa in det som krävs. Ska du göra det själv hittar du olika instruktionsvideos på internet. Du kan även få information från bygghandeln om golvslipning i Stockholm.

En borrad brunn ger en god tillgång på vatten

24 nov 2020

Rent kranvatten är en förutsättning för ett bra boende och ska man anlägga en ny brunn måste det ske enligt vissa regler. Annars riskerar man att få otjänligt vatten eller en brunn som sinar.

De flesta tar för givet att de ska ha obegränsad tillgång till rent vatten i kranen. Men så ser det inte ut för alla, och det händer att brunnar sinar eller blir förorenade. Är man ansluten till det kommunala vattennätet är det kommunen som ansvarar för tillgången på vatten och att det håller god kvalitet. Men många husägare måste själva ansvara för sin vattenförsörjning och se till att det finns en brunn med rent vatten på tomten eller i nära anslutning.

Nu för tiden borrar man djupt ner då man anlägger en ny brunn. Detta för att säkerställa vattenförsörjningen för många år framöver och för att inte riskera att brunnen sinar. På senare år har nämligen grundvattnet sjunkit på många platser i landet.

Låt ett certifierat företag borra brunnen

En brunn måste borras efter konstens alla regler och placeras på rätt plats i förhållande till eventuella föroreningskällor som avloppstank med mera. Brunnens storlek är också viktig då den ska kunna förse hela huset med vatten. Ska man borra brunn för dricksvatten ska man vända sig till ett certifierat företag. Det är alltid bra att välja ett företag från trakten eller som tidigare har anlagt brunnar i området, då det är en stor fördel att känna till marken där man borrar.

← Äldre inlägg