logo-image

Prova att bygga en egen badrumsmöbel

Få rum skiljer sig så väsentligt åt från varandra som våra badrum. Vissa hars tora, härliga ytor att jobba med, andra har ett litet badrum där inredningen sätter prov på fantasi och kreativitet. En tredje har ett badrum med badkar, medan den fjärde har dusch. Kort och gott: mått och hur inredningen ser ut är något som skiljer sig markant. Det här ställer till problem för många.

För – hur inreder man om man inte hittar möbler och föremål som passar? Det går inte att stuva in ett stort skåp i ett litet badrum utan att samtidigt göra avkall på någonting annat; i synnerhet den egna komforten och rörligheten. Har du ett djupt skåp så kommer detta obönhörligt att försvåra för dig att gå- och röra dig i rummet, eller hur? Dessutom så är det svårt att hitta badrumsmöbler om passar och om man har turen att göra det – ja, då är det ofta fel färg, fel design eller väldigt dyrt.

Ge upp och låta möbeln i fråga vara; även fast man man inte riktigt trivs med den och i brist på alternativ? Nej, definitivt inte – men däremot är det läge att ta fram verktygslådan och bygga ett eget badrumsskåp. Hur du vill bygga, rent designmässigt, är upp till dig själv. Måtten i ditt badrum kommer onekligen att vara vägvisare och din egen smak kommer att vara domare.

Material som MDF fungerar och är lätt att jobba med. Var dock beredd på att det kräver en finish och där du målar alternativt lackar skåpet då det är klart (tänk på att badrummet är fuktigt och väld en färg med detta i åtanke). Annars är det enkelt: mät hur stort skåp du vill ha, såga fram bitar – en rygg, hyllor, gavlar, tak och botten – och skruva ihop dessa. Om du ska hänga upp ditt skåp på väggen så kan det komma problem dock och detta i form av följande spörsmål: hur fäster man ett skåp då man har kakel på väggarna?

Borra i kakel  - ta helst hjälp

Att borra i kakel för att fästa det skåp du byggt på väggen kan innebära framtida problem. Detta beroende just på den fuktighet som vi nämnde. Du kommer nämligen att bryta det skydd som skyddar de bakomvarande väggarna från fuktskador. Våtrumssilikon är ett måste här! Borra hålet och spruta därefter in silikonet som skydd.

För att undvika att kaklet spricker då? Här är den första delen av borrningen den kritiska delen; du slinter lite och du repar kaklet som en följd. I vissa fall spricker det också. Lösningen? Maskeringstejp. Mät ut vart du ska borra, sätt en liten bit tejp där och gör ett kryss med en blyertspenna på tejpen.

borra i kakel

Dock: vi råder alltid att man tar hjälp om man ska borra i våtrum. Det är svårt att veta om det går något rör eller någon vattenledning bakom och borrar du genom en sådan – ja, då kan det bli stora problem. Här bör du kontakta en snickare. Jobbet tar kanske en halvtimme och kostnaden blir också därefter: väldigt rimlig.

Det viktiga är att du provar att bygga en snygg lösning i form av ett skåp anpassat efter de mått ditt badrum erbjuder. Det är något du definitivt kan göra utan någon professionell hjälp.

Läs mer om att renovera badrum här: http://www.renoverabadrumstockholm.nu/.