logo-image

Bygga en egen kökssoffa? Inga problem?

På denna sida hittar du mer inspiration inför köksrenoveringen: http://www.köksrenoveringstockholm.com/.

Du har ett stort, härligt fönster i köket som hela tiden ger dig ett ljusinsläpp och som dessutom ger dig en underbar utsikt. Men, du har ingenstans att sitta vid fönstret och du vill helst ha en snygg kökssoffa.

Lätt att hitta? Inte alls. Snygga kökssoffor växer inte på träd och de befintliga brukar dessutom vara både stora och väldigt dyra. Läge att köpa några stolar att placera framför fönstret istället? Inte alls! Vi tänkte visa hur du ska gå tillväga för att bygga en egen kökssoffa och där du knappast behöver tömma sparkontot för materialet. Det som du kommer att använda är nämligen lastpallar!

Sätt igång med att bygga din kökssoffa

 Vi visar – steg för steg – hur du ska göra för att bygga en unik, billig och extremt snygg kökssoffa.

  1. Börja med att såga isär lastpallen. Tänk att en bit ska fungera som ett ryggstöd medan den andra delen kommer att vara sittplats.
  2. Fyra ben behövs; här använder du lämpligen regel och kapar fram bitar av lagom höjd (efter exempelvis höjden på det fönster vi hypotetiskt nämnde i början av texten).
  3. Fäst dessa med trälim i varsitt hörn; stabilisera genom att använda vinkeljärn.
  4. För att staga upp benens yttersida så rekommenderas att du använder hålplattor som du skruvar fast.
  5. Sätt ryggen på plats – förstärk med vinkeljärn.
  6. Eventuella ojämnheter spacklar du bort.
  7. Slipa soffan med sandpapper och se till att torka – sopa! – bort allt slipdamm efteråt.
  8. Kvistlacka soffan – detta för att slippa ”blödningen” från kvistarna.
  9. Måla soffan i den färg du föredrar!
  10. Din kökssoffa är klar och du kan sätta dig ned och njuta av utsikten på ett skönt sätt. Komplettera med filtar, sittkuddar och vanliga kuddar och du har en oas i köket som du aldrig vill lämna!

På överkanten av ryggen på soffan så kommer det att finnas ett hålrum (det är sidan av lastpallen vi menar här). Detta hål kan du lätt slippa genom att kapa till en bräda i en täckande storlek och där du fäster denna med hjälp av mindre gångjärn som du sätter på baksidan. Vips så har du en yta att ställa blommor på och du har även – tack vare gångjärnen – en chans till lite extra förvaring.

byggvaruhus