logo-image

Viktigt med säkra elinstallationer

Elektricitet är en nödvändighet för ett bra boende. Utan fungerande ström får vi problem i vardagen. Kylskåp, spis, tvättmaskin, belysning och mycket annat skulle inte fungera alls.

Att ha säkra och bra elinstallationer är viktigt för att det vardagliga livet ska fungera. Våra behov ändras, vilket gör att elsystemet ibland måste uppdateras. Det kan vara att vi arbetar mycket mer hemifrån och måste ha extra eluttag för datorer eller att vi gör en utbyggnad och måste dra helt ny el. Detta är inget för hemmafixaren utan alla elinstallationer ska enligt lagen utföras av en behörig elektriker. Feldragen el kan orsaka både personskador och bränder och hemförsäkringen gäller inte heller om man drar elen själv.

Låt en elektriker uppdatera elsystemet

Många bränder i hus uppstår ofta på grund av gamla ledningar eller att någon obehörig har utfört elinstallationer, som exempelvis egeninstallerade infällda spottar i taket och liknande. Har man köpt ett gammalt hus kan det därför vara bra att så fort som möjligt låta en elektriker kontrollera husets ledningar och övriga installationer. Elledningar håller dessutom inte hur länge som helst och materialet åldras, men systemet kan också behöva uppdateras. Idag använder vi oss av betydligt fler elektriska apparater än för bara tjugo år sedan, och gamla elsystem är inte dimensionerade för detta. Men man kan även göra en elbesiktning av husets ledningar inför en försäljning så att man har ett besiktningsprotokoll att visa upp. Inte sällan leder detta till ett högre pris för fastigheten eftersom de som köper då vet vad de betalar för. Läs mer om en elektriker på denna hemsida: elektrikeruppsala.nu

8 Jan 2021