logo-image

Vanligt med totallösning vid köksrenoveringar

I slutet av 2017 publicerade ett företag som säljer kök i Stockholm ett pressmeddelande med statistik över hur svenskarna köper köksinredning och hur många som väjer att montera dessa själv. Trenden är tydlig – allt fler köper inredning och beställer snickare på samma gång.

Från 2010 har den genomsnittliga tillväxten för byggvaruhus varit 4 % fram till 2018. Piken var 2015 då tillväxten var 12,3 % om man jämför mot 2014. Att många renoverar sina hem är inte oväntat vilket även återspeglas i många inredningsprogram i TV och renoveringsprojekt som visas på internet och annan media.

Den breda renoveringsivern syns även gällande köksrenoveringar då efterfrågan på dessa produkter generellt ökat. Men det är inte bara material och inredning till köksrenoveringen som ökat i efterfrågan. Efterfrågan på snickare som kan genomföra renoveringen av köket har ökat i ännu större takt.

Företaget vittnar om ett trendbrott. För 15 år sedan fick de montera ca hälften av de kök som såldes via deras butik. Idag är siffran upp på närmare 94 %. På 15 år har nästan en fördubbling skett och de absolut flesta vill inte genomföra en köksrenovering på egen hand utan vill ha hjälp.

En annan trend som andra företag vittnar om är att kunderna vill genomföra mer renovering när de ändå är igång. Det kan handla om att trappen ska renoveras, köket ska bytas ut och mattan i vardagsrummet tas bort. Kunderna vill ha allt klart på samma gång och passar gärna på att åka på semester under renoveringstiden för att komma tillbaka till ett nära färdigrenoverat hem.

Vissa regionala och butiksmässiga skillnader

I detta fall var det ett företag i Stockholm som samlat statistik och presenterat detta i ett pressmeddelande. Just denna butik har alltså upplevt en extrem ökning i efterfrågan på snickare. Liknande statistik visar sig från andra hantverksyrken i Stockholm och snickare är även en av de mest underbemannade branscherna vilket tyder på en ovanligt hög efterfrågan.

Skulle underökningen genomförts i ett större sammanhang och nationellt är sannolikheten liten att samma ökning går att se. På mindre orter är människor generellt mer benägna att genomföra vissa hantverk själv eller med hjälp av vänner och släkt. Men även här kan det ses en signifikant skillnad gällande anlitande av hantverkare.

Till viss del kan även efterfrågan på snickare vid köksrenoveringar styras av de olika återförsäljarna. Med paketlösningar kan priset på hantverkarna hållas nere eftersom man tjänar mer tack vare merförsäljning. Hur just detta företag ändrat sin marknadsföring över tid framgick däremot inte i pressmeddelandet.

15 Mar 2018