logo-image

Välj vilken målare du vill i Stockholm – men inte vilken färg som helst

Målare i Stockholm har en hel del erfarenhet av vilka fasadfärger som gäller. Du får nämligen inte måla din fastighet i vilken tokigt skrikig nyans som helst.

Det finns vissa regler att förhålla sig till när man ska välja färg på sitt hus. I alla fall om huset befinner sig i stadsmiljö. Om du målar ditt hus i en mycket exceptionell färg kan faktiskt grannarna anmäla dig till kommunen. Det kan sluta med att du tvingas måla om. Trots att du själv älskar din neonfärgade husfasad.

I en större stad som Stockholm kan till och med stadens skönhetsråd ha åsikter om färgen på din fasad. Det gäller särskilt om du är ägare till en större fastighet i innerstaden, som ett hyreshus. Även bostadsrättsföreningar faller in under den kategorin fastighetsägare. Dessutom kan det finnas krav eller önskemål om att fastigheten målas på ett professionellt sätt.

Måla fasad i Stockholm – bra målare, bra resultat

Väljer du att anlita en målare med erfarenhet av att utföra fasadmålning i Stockholm kan du fråga vederbörande om råd kring val av färg. Om du är mycket osäker på ditt färgval kan du även kontakta Stockholms stad direkt. Räkna inte med att få några snabba svar, dock. Tjänstemännen i huvudstaden har generellt en hel del att göra och kan ha svårt att hitta tid till enskilda ärenden.

Självklart kan du även chansa och se. Var dock beredd på att det kan komma surt efter om du vill måla din hyresfastighet på Regeringsgatan starkt lila. Det råder en relativt konservativ konsensus kring färgval i innerstaden, och en chansning kan komma att kosta dig. I alla fall priset för en ommålning – och till och med böter om du vägrar måla om.

9 Apr 2023