logo-image

Välj rätt bänkskiva till köket

En bänkskiva är en del av köket som verkligen syns. Är den dessutom i ett snyggt material, blir det faktiskt en mycket stor del av helheten. Samtidigt kan en bänkskiva inte bara vara fin att titta på – den behöver även vara praktisk. Bänkskivorna är ofta en del av köket där det skärs, lagas mat på och i allmänhet arbetas på mycket.

De flesta vill alltså åt en bänkskiva som både är vacker och tålig. Många väljer en bänkskiva av trä för detta. Allt fler väljer dock stenskivor, ofta av granit, vilken kan anses vara bra mycket tåligare än en bänkskiva av trä.

Stenskivor

Stenskivor har blivit väldigt moderna de senaste åren. Samtidigt som det är snyggt, är det också praktiskt och hållbart. Stenskivor av granit kan man till exempel ställa en het kastrull på utan att behöva ett underlägg. Det är inte bara värme stenskivor är tåliga mot, det är också mer motståndskraftiga när det gäller slagmärken, märken från knivar och hack.

Stenskivor finns dessutom i otaliga variationer. Bland annat går det att få tag på stenskivor som är rosa, gröna, svarta eller vita. Utöver färgerna behöver man även ta ett beslut kring materialet. Många väljer granit, som är tåligt och praktiskt, samtidigt som det anses vara snyggt av många.

Andra väljer marmor som diskbänk. Marmor är dock ett mer poröst material där fula fläckar lättare kan fastna. Det är särskilt känsligt mot sura material. Spiller man vin eller citronsaft behövs det torkas upp omedelbart, annars är risken stor att det blir fula märken som är mycket svåra att få bort.

Vill du läsa mer? Här finns en hel sajt dedikerad till just stenskivor: http://www.stenskivor.biz/.

Bänkskivor av trä

Bänkskivor av trä är även det mycket populärt att se i svenska hem idag. Ofta är de tillverkade av stavar från ett visst träslag. De träslag som används är många. En fördel med bänkskivor av trä är just att de kan varieras väldigt mycket.

En fördel som träskivor har gentemot stenskivor, är att det är enklare att arbeta med. Behöver man göra hål eller anpassa skivan på något sätt, är det ofta ganska enkelt att göra det själv om man är händig har verktyg. Att anpassa en stenskiva, eller göra hål i den, måste däremot nästan alltid utföras av ett proffs. Nackdelar är just tåligheten. Det är förhållandevis känsligt mot fukt och värme, samtidigt som det lätt kan bli märken från knivar och liknande, om man inte är försiktig. 

Bänkskivor i rostfritt

Bänkskivor i rostfritt har varit populärt länge. För ett tag sedan dog trenden ut lite grand – men den är nu på väg tillbaka. Bänkskivor i rostfritt kommer ofta med snygga hoar och anpassas i hög grad efter tycke och smak. Till exempel kan de vara högblanka eller mattpolerade.

En fördel med en bänkskiva i rostfritt är att det är enkelt att hand om. Det är lätt att putsa och rengöra, samtidigt som de tål nästan hur mycket värme och fukt som helst. En nackdel med det är dock att de måste måttanpassas helt rätt från början. Att försöka sig på att göra detta efter att de installerats på är mycket svårt.

30 Apr 2017