logo-image

Underhåll dina golv för längre livslängd

Golvet påverkar hur den övriga interiören ser ut. Det spelar inte så stor roll vilka möbler du har eller hur du möblerat; är ditt golv slitet så kommer detta att påverka intrycket negativt. Det som är problematiskt är att många inte inser detta; man är helt enkelt inte medvetna om att golvet spelar denna stora roll i hur boendet ser ut. Golvet - det byter man den dag det är dags att byta. Så resonerar många och om det kan vi säga att det finns betydligt bättre sätt att fräscha upp en slitet golv - till ett bättre pris dessutom.

“ Golvet går ofta att rädda genom en golvslipning. Ett klickgolv går sällan att slipa - det gör att ett sådant ofta är en förlustaffär rent ekonomiskt. Massiva trägolv och parketter är dyrare, men håller längre tack vare att man kan slipa dessa “

Ett golv går nämligen att slipa och just detta är något som vi ska fokusera på här. Att golvet går att slipa är dock - innan vi fortsätter - lite av en sanning med viss modifikation. De flesta golv går att genomföra en golvslipning på; men exempelvis klickgolv gör det inte.

Därför kommer många som lagt sina golv under senare år att stöta på problem då dessa klickgolv A) ofta går sönder och B) alltså inte går att slipa och reparera på samma sätt som exempelvis massiva trägolv eller parkettgolv. Det man vunnit initialt - ett billigare golv - blir således dyrare i längden då man måste byta ut det vid överdrivet slitage. Det om det.

En slipmaskin

Professionell golvslipning i Stockholm är att föredra

Ska du slipa dina golv så är det möjligt att göra så på egen hand. Vi skulle dock rekommendera dig att överväga professionell hjälp då arbetet dels är ganska svårt och att du dels även måste hyra lämpliga maskiner för ändamålet. Anlitar du en professionell firma i Stockholm för golvslipning så får du allt inbakat i priset - ett pris som dessutom går att sänka tack vare rot-avdraget. Rot-avdraget innebär att du drar av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration - detta med ett årligt tak om 50.000 kronor.

Ytbehandlingen är viktigast

Vi skulle säga att det avgörande momentet handlar om vilken typ av ytbehandling som används efter avslutad golvslipning. Tänk här på vilket rum det handlar om samt hur slitaget i detta brukar se ut. I exempelvis hallen så är slitaget betydligt högre än i vardagsrummet och där bör du välja något som är mer motståndskraftigt - lack eller hårdvaxolja - mot både väta och mot annat slitage (skor, klackar, slängda kläder och så vidare).

I vardagsrummet kan du välja exempelvis olja för att ge golvet ett varmare intryck och där fokus kan läggas med på det rent estetiska än på att stå emot slitage. Gå igenom detta med företaget du anlitar för din golvslipning och låt deras råd fälla avgörande.

18 Jan 2018