logo-image

Trist och matt golv? En golvslipning kan hjälpa!

Om du någon gång har putsat dina fönster så vet du vilken före- och efter- skillnad som finns. Man kanske inte tänker på att fönstren i fråga är väldigt smutsiga – men då man väl har putsat dessa då får bostaden ett rejält lyft; solen kommer in, man får en helt ny lyster och bostaden känns betydligt fräschare. Fönstren finns där, men man tänker inte på att de behöver tvättas och putsas med jämna mellanrum. En annan del av bostaden som har samma effekt – och blir lika bortglömd som fönstren – handlar om golven.

Tänker man efter så är det inte så konstigt att ett golv drabbas av slitage. Dels så har vi alla tunga möbler som står på det, dels så går vi på golvet och dels så kan repor uppstå från exempelvis flyttade stolar eller från då barnen leker. Allt detta gör golvet fulare och det gör att damm och smuts fastnar lättare och syns mer. Har du ett hem där du aldrig möts av den där wow-känslan man vill ha – trots nya möbler, trots fina vitvaror och trots en väldigt genomtänkt inredning – ja, då är det också ganska troligt att dina golv inte är i det skick du egentligen skulle vilja.

Åtgärden? Många tar här till en väl drastisk metod som innebär att man byter ut golvet i fråga; man river ut det gamla golvet och ersätter det med ett helt nytt. Det här ger naturligtvis effekt – men det är ändå inte det vi rekommenderar i första hand. För; ett slitet golv är inte lika med ett uttjänat sådant. Nej, det går att reparera, förfina och få snyggt igen – detta genom en golvslipning. Skulle du äga en bostad om 30 kvm i Stockholm och vilja genomföra en golvslipning så skulle du få följande punker på köpet. Punkter som vi anser vara väldigt talande till varför du snarare ska sikta på en golvslipning än att byta dina golv helt (förutsatt att det är genomförbart, ibland är golven så nötta att det inte finns några alternativ).

  • En golvslipning är avsevärt mycket billigare än att byta golven. I exempelvis Stockholm så har du desssutom fler företag att välja på; en konkurrens som du kan vända till din egen fördel och pressa priset nedåt genom att begära in flera offerter för din stundande golvslipning.
  • Ett snabbt jobb. Dina 30 kvm skulle ta ungefär ett dygn att slipa och lackera.
  • Ett snyggare golv. Ett äldre trägolv blir vackrare av en golvslipning än vad ett helt nytt golv är. Fördelen du har är att ditt golv redan har ”gåtts in” och att det finns en patinering som tar flertalet år innan ett nytt golv får. Dessutom så hjälper du till att bevara något för kommande generationer.
30 Oct 2017