logo-image

Svetsning för många ändamål

Svetsning är en praktisk kunskap som man lär sig via flera olika yrkesutbildningar. Inom branschen finns många möjligheter till arbete för den som är noggrann och har utfört bra jobb.

Anders gillade inte att plugga. Så när det var dags att välja gymnasium valde han samma som kompisarna, bara för att välja något. Men det visade sig inte vara någon bra idé. Senare hoppade han av och valde en helt annan bana. Av en slump hade han under en informationsträff på Arbetsförmedlingen fattat intresse för svetsning.

Han visste inte varför men anmälde sig till en kurs som började följande vecka. Aldrig hade han trivts så bra i skolan. Visst var det en hel del teori, men stunderna när de fick praktisera vad de lärt sig gjorde att det var värt det.

Jobb med svetsning som fokus

Efter utbildningen blev han direkt anställd hos ett företag som utförde jobb efter kundens beställning. Ibland var han på det egna jobbet, men det hände även att de anställda fick åka ut och jobba runt om i landet. Vissa till och med längre bort.

Han hade lärt sig jobba med olika material, vilket var tur då företaget hade en bred kundkrets. Han tog varje tillfälle i akt att lära sig mer och bli skicklig på sitt yrke. Han arbetade med svart material, syrafast material och rostfritt stål. Det sistnämnda var svårast då det var ett riktigt hårt material. Det krävde stor erfarenhet, och var något som Anders hade bestämt sig för att bli mycket duktig på.

9 Mar 2022