logo-image

Spelar vädret någon roll när jag målar om?

Många kanske tror det går att måla om huset eller andra föremål när som helst under året, men det finns en hel del saker man behöver ha koll på innan man sätter igång med sitt måleriprojekt.

Vädret påverkar mycket ens förutsättningar när man ska måla, det säger nästan sig självt. Om regnet står som spön i backen och det är kallt, så kommer inte färgen varken fästa ordentligt eller stanna kvar där den ska vara. Om man vill måla utomhus så behöver man först ta reda på väderleksrapporten. Vad kommer det bli för väder där ni bor under den närmaste tiden? Kommer det vara soligt eller i alla fall uppehåll från regn? Det går inte att måla om det regnar eller om det är för kallt, men det behöver heller inte vara strålande sol, faktiskt så är det också en anledning till att inte måla.

Sommarmånaderna - bästa tiden att måla

Många tror nog att det bästa vädret att måla i är blå himmel och strålande sol. Men faktiskt så kan det vara en nackdel att måla när solen bränner på. För att färgen ska torka ordentligt så är en temperatur på mellan tjugo och tjugotre grader idealiskt. Om nätterna inte är fuktiga och kalla så fungerar torktiden bra även då, men om man vet med sig att det kommer bli fuktiga nätter så bör man inte måla och låta det torka då. En tumregel som många målare använder sig av är att man inte bör måla i en månad som har bokstaven R i sig. Alltså är maj, juni, juli och augusti perfekta månader för att måla. Medan det ofta är för kallt och fuktigt i oktober och november för måleri.

Måla inte när solen ligger på

Om man målar när vädret inte är tillräckligt tillfredsställande vad gäller temperatur, luftfuktighet och nederbörd så riskerar man att få ett slutresultat som inte är särskilt tillfredsställande. När man målar om huset exempelvis så vill man gärna att det ska se bra ut i slutändan och vara ordentligt gjort. Så se till att kolla vädret kommande tiden inför målarprojekt, lita inte blint på vilken månad det är. Det kan ju faktiskt regna och vara kallt även i maj. Att måla när solen ligger på som allra mest är heller ingenting att rekommendera, eftersom att torktiden kan påverkas och utstrykningen av färgen inte blir så bra.

1 Jun 2020