logo-image

Slipa om golven istället för att lägga in nya

Många tror att de måste lägga in ett nytt trägolv när det gamla blir repigt och alltför slitet. Men genom att slipa golvet blir det som nytt igen och man sparar dessutom tusentals kronor.

Det är betydligt billigare att slipa ett slitet trägolv istället för att lägga in ett nytt. Dessutom spar man miljön, även om trä är ett miljövänligt material. Alla trägolv går att slipa, men hur många gånger beror naturligtvis på hur tjockt det är. Man kan faktiskt slipa andra golv också, som betong och linoleum. En massiv ekparkett går ofta att slipa mellan fyra till sex gånger, medan en lamellparkett klarar två till fyra slipningar. Man ska slipa bort ett så tunt skikt som möjligt för att golven ska klara av så många slipningar som möjligt.

Skonsam och dammfri slipning

Det kan vara svårt att själv skonsamt slipa golven och man slipar ofta för mycket eller ojämnt. Det får till följd att golvet slits snabbare eftersom ytbehandlingen inte då lägger sig jämnt över golvet. En professionell golvslipningsfirma använder sig istället av moderna maskiner som skonsamt slipar golven samtidigt som de samlar upp dammet. De är så effektiva att man ofta kan få en golvslipning på Kungsholmen gjord på en dag och även få golvet ytbehandlat. Ibland kan golven även behöva lagas och en bräda eller parkettstav kan behöva bytas ut. Detta görs på ett sätt så att man inte kan se någon skillnad mellan det nya träet och det gamla.

9 Dec 2020