logo-image

Slipa altan - sommarens projekt?

Dags att slipa altan? Att genomföra en altanslipning är något som - tvärtemot vad många tror - är en viktig del av underhållet och som sker i syfte att ge altanen en längre livslängd, en skönare yta att gå på och samtidigt också en snyggare, varmare finish. Det senare som en följd av att du oljar in altanen efter att du slipat den.

Många tänker sig att det räcker med att olja in en altan för att den ska bli motståndskraftig mot regn och starkt solsken. Sant är att olja kommer att behövas och att det kommer att utgöra det yttersta skyddet mot den underliggande materialet. Men, lika sant är också att träet - trots oljan - kommer att spricka och med detta också ge exempelvis stickor i fötterna. Genom att slipa altan så slipper man allt detta och man får en yta som blir lika jämn, mjuk och behaglig som när den lades ut.

Slipa altan - steg för steg

Hur ska man då lyckas med en altanslipning? Vi radar upp några tips, men innan dess så tänkte vi även ge ett råd i att överväga professionell hjälp. Att betala för en altanslipning kan definitivt vara en investering. Det handlar om ett jobb som dels är svårt, som dels tar tid och som dels också kommer att innebära att du köper/hyr en massa utrustning och olika slipmaskiner för att lyckas.

Saknar du kunskapen och tiden som krävs så är det bättre att anlita en golvslipare och se om denne kan hjälpa dig. Det kostar inte så mycket. Med det sagt, här följer några snabba tips om att slipa altan:

  • Rengör ytan. Se till att altanen är tömd på alla möbler och att den är rengjord innan du påbörjar slipningen.
  • Använd rätt slipmaskin. Beroende på hur stor altan du har så kommer också valet av slipmaskin att vara viktigt. En större altan kan slipas med en golvslip, en mindre sådan kan du använda en mindre handslip för. Se även till att ha en slip för hörn och kanter. Munskydd är ett måste!
  • Börja med grovt - gå vidare med fint. Börja med att slipa av altanen med grövre sandpapper. Slipa alltid i träets riktning och jobba metodiskt utan att stressa. Då ytan är slipad så byter du till ett finare sandpapper och slipar en gång till.
  • Rengör. Se till att torka av ytan och att allt slipdamm försvinner. Du kan även hyra en dammsugare för detta.
  • Olja in. Olja in altanen med den ytbehandling du gillar. Se till att följa de angivna instruktionerna på burken och stryk i tunna lager - annars blir det kladdigt.
7 May 2023