logo-image

Skorstensrenovering för byggnader i Stockholm

Snart får vi kanske se röken stiga från hustaken i Stockholm igen. Men tänk på att innan en gammal skorsten tas i bruk så kan det behövas skorstensrenovering.

Om du går högt upp i ett hus i centrala Stockholm och tittar ut över takåsarna så är det något som sticker ut. Eller snarare något som sticker upp. Det riktigt kryllar av skorstenar, särskilt i de lite äldre stadsdelarna. De flesta gamla fina flervåningshusen hade ingen centralvärme när de byggdes. Varje lägenhet värmdes upp separat, ofta med hjälp av en eller flera kakelugnar.

När oljan och elen var billig så slutade man att elda med ved. Centralvärme infördes. I bästa fall stod kakelugnarna kvar som ett pittoreskt inslag i lägenhetsinredningen. Man kunde ju alltid skapa lite mysfaktor genom att ha värmeljus och öppen lucka.

Besiktning och skorstensrenovering

Men tiderna förändras. Det är det enda som är säkert. Oljan och elen är inte billig längre. Intresset för att värma med vedeldning har ökat igen. Många vill börja elda i sin kakelugn igen, eller skaffa modernare varianter av kaminer. Men det är långt ifrån alltid som den gamla skorstenen duger att tas i bruk igen.

Att använda sig av en gammal skorsten som inte kontrollerats kan betyda stor risk för brandfara. Den måste därför först besiktigas och provtryckas av en fackman. Denne kan sedan bedöma om det behövs en skorstensrenovering för att skorstenen ska bli brukbar igen. Och tänker man använda en gammal eldstad så gäller samma sak där.

12 Apr 2023