logo-image

Så sparar du på elen

Det är en fröjd att bygga själv, om man kan. Det är ju tyvärr inte alla som kan det. Är man något så när händig, kan man alltid rådfråga om hjälp. Har man någon i sin närhet som är duktig på att bygga och renovera kan man be att få följa med när de bygger och vara deras ”högra hand”, det vill säga hjälpa till och bära, ge rätt redskap och på annat sätt vara behjälplig. På så sätt lär man sig mycket om hur man smäller upp nya väggar, isolerar fönster och väggar. När du väl sedan ska renovera eller bygga hemma, då vet du mer hur du ska lösa olika detaljer som du behöver hemma.

Vad du inte ska göra själv

Även om det är mycket man själv kan göra och renovera, är det vissa saker som man ska avhålla sig från. Rörinstallationer, till exempel. Vet man inte exakt vad man gör, bör man be en fackman göra det. Alla våtutrymmen bör isoleras och installeras av en utbildad VVS-montör.

Elektricitet är en annan sak som man absolut inte ska ge sig på, om man nu inte råkar vara utbildad elektriker själv. Allt som inte sitter fast i väggarna kan man göra själv. Det är en bra tumregel. Därför innebär det alla nya installationer som sitter fast i väggen, ska utföras av en behörig elektriker. Nya vägguttag, är exempel på det. Behöver du dra en sladd utanför väggen kan du bestämma själv hur du gör. Alla andra elledningar och kablar ska en elektriker göra. Det är av respekt för din och de som bor med dig. Elektriciteten är en farlig kraft som kan förstöra och till och med döda. Läs mer här om elektriker i Göteborg.

Vad du kan göra för att spara el

Det är otroligt vad vi slösar på energi. Vi är lite för hemmablinda, men faktum är att var och en av oss, svenskar, lever som om vi hade tillgång till resurser av fyra jordglober per person och år. Tänker man på det och låter det sjunka in, kan man inse att det är ganska ohållbart. Det är inte alla som lever så, som tur är. Det är egentligen alla länder norr om ekvatorn som lever så. Den andra halvan har en mycket lägre levnadsstandard och det är egentligen ohållbart. Det är också lätt att göra som strutsen och gömma huvudet i sanden, vilket inte är någon lösning. Istället kan var och en fundera på hur vi kan slösa mindre energi.

Så sparar du el

i kan alla stänga av maskiner när vi har använt dem. I våra hushåll använder vi alltmer med hjälp av el; diskmaskinen, tvättmaskinen, torktumlare, elvispar, mikrovågsugnar och så vidare. Börjar man rada upp alla maskiner vi använder i vårvardag blir listan lång. Egentligen kan alla fundera på hur det skulle vara om vi inte använde el alls, då kan man hitta lösningar på sådant man inte har tänkt på i första taget. Sedan kan man se vilka maskiner som kan bidra till att spara el. Koka vatten i en vattenkokare är ett sådant exempel. Tina fryst mat i kylskåpet i stället för i mikron. Inte ladda mobilerna längre än vad vi behöver. Stänga av datorer och TV-apparater under natten.

Bor man i ett gammalt hus, med gamla uttag, kan man byta ut dem. Dels för den egna säkerheten, men också för mer effektiv elanvändning. Ber man en elektriker om råd kan man få bra lösningar på sin elsituation.

28 Feb 2018