logo-image

Så snickrar du en inbyggd garderob

Fler och fler bor rätt så trångt i våra storstäder. Med det ökade värdet på bostäder i innerstäderna, har en medelsvensson inte råd med spatiösa bostäder längre. Det har gjort att vi mer och mer bor enligt kompakt-living. Bor man så gäller det att inreda på ett smart sätt och utnyttja alla ytorna på bästa sätt, både längs och uppåt väggarna. Därför kommer här ett byggtips på hur du kan bygga en inbyggd garderob i hallen. Eller varför inte i sovrummet?

Det är populärt med inbyggda garderober. På så sätt sparar du utrymme och kan utnyttja lägenhetens olika vrår på bästa sätt. Har du till exempel en vrå som aboslut inte går att utnyttja till något, då kan en inbyggd garderob vara bästa lösningen. Du kan förvara vad som helst i den. Klä dörrarna till exempel med speglar, så ger du intryck av en större bostad. Behöver du förvara saker, som är stora och skrymmande, läs då här för mer information.

Detta behöver du:

Du behöver till exempel 8 millimeter tjock vägg- eller takpanel som du klär en mdf-stomme med. Vi säger att du vill ha mdf-skivor som är 16 millimeter. Då behöver du en skiva som är 400 x 1768 millimeter. Två som är 400 x 1784 millimeter, en som är 280 x 1768 millimeter, och en som är 400 x 1800 millimeter, en på 1200 x 1800 millimeter och en som är cirka 1200 x 600 millimeter. Sedan behöver du något ett material som du klär garderoben med. Det blir inte snyggt att ha garderoben i skivor. Antingen tar du träpaneler och klär den med det, eller laminat. För att klä garderoben med en gavel, ett bakstycke och golvet går åt 3,6 kvadratmeter av det material som du vill klä den med. Dessutom behöver du trälim, träplugg, skruv, montagelim, svart bets, krokar och skohyllor.

Så här gör du:

Låt byggvaruhuset såga till mdf-skivorna. Mät upp storleken på din garderob på golvet. Spika upp reglar där du vill att garderoben ska stå. Sätt ihop skivorna med lim, träplugg och skruvar. Inredningen bör ligga plant under monteringen – golvet passar bra. Markera var du vill ha träpluggarna och borra. Sätt ihop delarna först i ett hörn och sedan i det andra. Borra i pallen där du vill ha skruvarna bredvid plugg­arna och dra i skruvarna. Tänk på att borra tillräckligt djupt, så att inte mdf-skivorna spricker. 

Montera sedan mellanväggen och därefter taket. Lägg på bakstycken, limma och skruva fast dem. Var noggrann med att borra där du vill skruva i skruvarna. Res upp skåpet. När limmet har torkat kan du betsa eller måla hela inredningen förutom på de ytor du vill klä med panel eller skivor. När färgen har torkat kan du sedan såga till den panel eller skivor som du har valt att klä garderoben med och limma fast dem. När limmet har torkat kan du skruva upp krokar i skåpets tak och montera skohyllorna. Sedan är det bara att spika fast panelen på garderoben, eller skivorna. Till sist grundmålar du den. När den har torkat, målar du sedan i valfri färg två gånger. Låt torka emellan. Klart.

28 Jan 2018