logo-image

Så rengör du en markis så att den håller stilen

Markiser kan skapa en härlig atmosfär i många miljöer. På altanen, restaurangens uteservering och även inomhus. Men om man inte tar hand om markisen så hjälper det inte hur snygg din markis är .Delvis gäller det att se till att markisen rullas in när det är skyfall eller blåser riktigt hårt. Dels måste man smörja eller spreja mekanismerna så att allt fungerar som det ska och kontrollera att allt är intakt så att man inte riskerar säkerheten.

Inget särskilt tungt jobb

Att ta hand om en markis är inte ett särskilt arbetskrävande uppdrag. om man gör på rätt sätt ska det inte behövas så mycket mer än några timmar om året. Ingen stor möda med tanke på den sköna känslan man får när man sitter med en drink under markisen på semestern. Oavsett om du bo i Upplands Väsby eller Bräkne-Hoby så kommer dina markiser att utsättas för en hel del när det handlar om väderförhållanden.

Här är några tips om hur man på bästa sätt håller en markis ren och fräsch:

  • Stativet på moderna markiser är ofta tillverkat av olika aluminiumprofiler. Men det kan också ingå andra material i stativet som rostfritt och galvaniserat stål, nylon samt gjutna delar som kan bestå av exempelvis aluminium eller zink. Ibland kan vissa delar även vara täckta av polyester för att skapa större tålighet och längre hållbarhet. Ett markisstatvit rengörs bäst med vatten och neutralt rengöringsmedel. Det kan gå bra med exempelvis såpa eller vanligt handdiskmedel.
  • Duken är oftast tillverkad av akrylfiberduk i dagens markiser. Ett mycket tåligt dukmaterial som inte bleks och är impregnerat för att stå emot både smuts och väta. Så här gör du för att på bästa sätt få rent din markisduk: spola markisen med ljummet vatten från trädgårdsslangen. Därefter skurar du markisen rent från löv och annan lös smuts med hjälp av en stor tvättsvamp. När du sedan har sköljt bort diskmedlet så är rengörningen klar och din markis är som ny igen! Det går att rulla in en blöt markis, men det är alltid bra att låta den torka inna den ska rullas in, framförallt när vintern är antågande. Har du en markis med kappa så går den att tvättas på samma sätt som ovan, men det bör göras separat. en kappa kan även demonteras och förvaras inomhus på vintern. Smidigt och bra.

Tips om markiser i Upplands Väsby

Några varningar inför markistvätten: man bör inte rengöra med alkaliska tvättmedel eller medel som innehåller syror eller slipmedel. Då kan markisduken ta skada och tvätten gör mer skada än nytta. Högtryckstvätt ska man absolut inte använda, då kan markisen ta skada.

Bor du i norra Stockholm och är i behov av nytt solskydd? Här kan du hitta kvalitativa markiser i Upplands Väsby. 

2 Jul 2017