logo-image

Så gör du om du får stopp i avlopp

När man är husägare är det många saker som man är ansvarig för att göra själv. Allt faller tillbaka på dig som husägare. Ibland kanske man skulle kunna känna att det var lättare om man var hyresgäst, då var det bara att ringa hyresvärden, så kom han eller hon och rättade till problemet. Som husägare får du själv dra på dig blåstället och vara beredd att ingripa, gå upp på taket, byta alla säkringar, måla om huset och ordna upp avlopp som har korkat igen.

Den som har ordnat med avlopp några gånger, vet att det inte är alltid som det ordnar upp sig, trots att man rensar avlopp då och då. I stället borde man gå in med en kamera för att kunna se med egna ögon vad det är som åstadkommer stoppet i avloppet. Bor man i Stockholm finns det flera möjligheter att anlita ett VVS-företag som kan utföra rörinspektioner i Stockholm.

Så går en rörinspektion till

Har du upprepade stopp i dina avlopp är det viktigt att se efter så att det inte är något rör som har ett permanent fel. Är det något som permanent stoppar flödet i dina rör är det viktigt att ta reda på vilket fel det är med rören så att man kan åtgärda det på rätt sätt. Anlitar man ett VVS-företag kan de komma med en liten kamera som kan ta bilder och sänder dem till en dator. Då kan du själv se hur rören ser ut inuti och fatta beslut om vad du vill göra med dem.

Åtgärder som du kan göra med dåliga rör

Vad du bör göra med dina rör, är lite olika alternativ. Här tar vi upp tre olika scenarier som du kan välja:

1. Byta ut rör

Man kan byta ut rör som helt enkelt är uttjänta. Har du gamla rör, och du ser att det inte är någon idé att fortsätta använda de rör som du har, bör du byta ut dem. Detta alternativ kan vara ganska kostsamt, eftersom det innebär att du måste dra ut allt och lägga nya rör.

2. Göra en relining

Ett alternativ till om du ser att du har gamla rör, men att de inte har hål, kan vara att göra en relining, vilket innebär att du sprutar in plast och härdas och lägger sig som en hinna över rören inuti och skyddar rören. Ett annan metod som relining är att lägga plaströr inuti de gamla rören. Då gör det ingenting om rören även skulle vara defekta då du lägger nya rör men som går igenom de rör som redan finns.

3. Göra en stamspolning

Om du ser att du har jättefina rör som egentligen ska fungera, kan du spola dem med hett vatten. Det innebär att du sköljer igenom rören och ser till att de rensas på skräp och annat som kan fastna i rören.

28 Aug 2018