logo-image

Så förlänger du hållbarheten på taket

Det viktigaste på en villa är att fasaden och taket håller mot väder och vind, att fönster är tillräckligt täta. Den största utgiftskostnaden för villaägare brukar vara uppvärmningskostnaderna. Att kunna sänka dem brukar vara det viktigaste som en villaägare kan göra för att leva på ett hållbart sätt. Att se över att fönster är täta och att inomhusvärmen inte sipprar ut är viktigt för den som inte vill slösa alla sina pengar på värme som bara sipprar ut iställer för att hålla villan varm inomhus. Taket kan släppa in fukt eller nederbörd om det inte är tillräckligt tätt. Därför är det viktigt att hålla ett vakande öga över det hur taket är. Här tipsar vi om, hur du kan upptäcka brister på villataket på snabbaste sättet.

1. Fläckar på insidan av yttertaket

Det är bra om du går upp på taket regelbundet, minst en gång per säsong, men om du inte kommer dig upp på taket, är det lika viktigt att du går upp på vinden regelbundet, kanske en gång i månaden under höst- och vintermånaderna. Titta på taket, och se efter om du ser förändringar på taket. Ser du små prickar, som inte försvinner om du rengör taket på vinden, kan du misstänka att du har fått fukt på taket och bör renovera det. har du fått fukt i taket, måste du riva ut det som har skadats av fukten och lägga på nytt material.

2. Lukt som påminner om fuktig jord

Om du kommer upp på vinden och känner en lukt som påminner om fuktig jord, då kan du med rätta misstänka att du har fått en vatten- eller fuktskada på taket. Då är det viktigt att du ser till att riva ut det skadade området och er sätter det med nytt och friskt material. Sedan bör du lägga om, eller se till att renovera om taket.

3. Skarvar på taket är illa gjorda

Du kan även gå upp på taket – glöm inte säkerhetslinan – och syna taket från ovansidan. Då bör du framför allt titta på skarvarna. Ser du någon skarv där som behöver åtgärdas är det mycket viktigt att du först lägger en presenning över skarven, river ut det som har skadats och sedan låter det torka innan du lägger på nytt och fräscht material. En annan sak som du regelbundet bör göra är att måla om det. Tar du kontatk med en byggare som kan tak och ommålningar, får du en ny yta på taket som håller mot väder och vind och som ser till att taket håller tätt i många fler er. Läs mer om takmålning i Stockholm på: http://www.takmålningstockholm.se.

7 Mar 2019