logo-image

Roliga saker du kan snickra med barn

Letar du efter aktiviteter att göra tillsammans med barnen? Med hammare och spik kan man komma långt. Här kommer tips på roliga saker du kan snickra med barn. 

Fågelholk 

Att bygga en folkholk är ett hyfsat enkelt projekt som ger barnen möjlighet att prova på lite olika verktyg och metoder. En fågelholk kan monteras både med hammare och spik eller med hjälp av skruv och skruvdragare om man hellre föredrar det. Plankor behöver sågas till och ingångshålet för dom inneboende fåglarna behöver borras. Den som vill ha en mall att gå efter kan hitta mycket på nätet men för den händige går det minst lika bra att arbeta på fri hand. 

Trädkoja 

Har ni några täta träd som står i sin ensamhet någonstans på tomten? Bra, för i så fall är det en utmärkt plats att bygga en trädkoja på. Detta blir barnens egna projekt men det kommer bli svårt för snickarsugna vuxna att hålla sig därifrån. 

Förse barnen med varsin hammare, en såg, lite spik och gamla brädor som blivit över från något tidigare byggprojekt och se sedan hur barnens fantasi kommer flöda fritt. En trädkoja är något som alla barn borde få möjligheten att bygga! Och det kommer som sagt bli en utmaning för föräldrar och andra vuxna att inte vilja delta i snickrandet. 

Kubbspel 

En annan sak som är både rolig och ganska enkel att göra är ett eget kubbspel. För detta behövs bara träbitar av olika grovlek samt en såg och gärna lite färg. Vill man inte låta barnen hantera sågen kan man själv kapa upp kubbarna i lämplig storlek för att sedan låta barnen måla. Varför inte ge en egen färg åt kungen, en åt kubbarna och en åt kastpinnarna? På någon timme har ni tillsammans skapat ett roligt spel som hela familjen har nytta av. 

Får man både plankor och tid över kan man dessutom bygga förvaring till kubbspelet. På så vis får man chansen att även prova på att arbeta med hammare och spik också. 

Gungbräda 

Ett annat snickeriprojekt att involvera barnen i är att bygga en gungbräda. Det finns många olika varianter som går utmärkt att bygga på egen hand och inte heller här behöver man särskilt många verktyg eller material. Bygg en mer avancerad variant som gjuts fast i marken eller en med en stabil ställning i botten. Oavsett kommer det gå att vaska fram uppgifter även för dom små att utföra under arbetets gång. 

Egentligen kan man involvera sina barn i alla typer av snickeriprojekt man håller på med hemma men det gäller såklart att man tänker på säkerheten. Dessutom ska man se till att vara med vid alla moment så att inget går snett. Men att däremot hitta på speciella projekt som barnen kan sköta mer eller mindre på egen hand blir både en rolig utmaning och en bra lektion när det kommer till ansvar. När sakerna som byggts sedan kan användas blir det extra roligt eftersom dom själva varit med och skapat dom.

Hitta mer inspiration till snickerier på denna sajt: https://www.snickarenyköping.nu

27 Mar 2020