logo-image

Rivning ett nödvändigt ont för nostalgiker

Att riva en byggnad kan orsaka många känslor. Somliga vill till varje pris se hus och byggnader stå kvar som ett historiskt värde, andra menar att det är nödvändigt att riva för att förnya.

För att någonting ska kunna förnyas, blomstra, moderniseras och uppnå sin potential är det ibland tvunget att göra förändringar. Ganska dramatiska förändringar till och med. Ska du till exempel göra stora logistiska förändringar på ett sjukhus, en skola eller en idrottsanläggning kanske det till och med är nödvändig att riva objektet i fråga innan den nya byggnaden kan börja ta form. Sådana beslut tenderar att riva upp öppna, blödande sår i hjärtat hos många nostalgiker som inte vill se förändring eller en plats eller byggnad de håller kär försvinna. Ett typiskt exempel är de AIK-supportrar som tvingades se den klassiska gamla VM-finalarenan i fotboll, Råsunda, rivas ned till grunden för att ge utrymme åt en ny, modern multiarena vid namn Friends Arena. Somliga menar att det var nödvändigt, andra menar att rivningen var fel beslut.

Säkerheten först

När ett beslut om rivning är taget måste rivningen dock göras ordentligt. Det är ett stort projekt som kräver ett omfattande säkerhetsarbete för att inte skada allmänheten eller omkringliggande byggnader. Det är mycket damm och bråte som far i luften när en byggnad ska rivas och det krävs tunga och stora maskiner som opereras av erfaren personal för att rivningen ska ske så säkert som möjligt. Och en sak är säker, historia fortsätter att skapas på samma plats. Läs mer om rivning på denna sida: https://www.rivningsfirmastockholm.se/ 

10 Dec 2020