logo-image

Planera din tillbyggnad som ett Attefallshus

Många har blivit nyfikna på Attefallshuset och vill veta lite kring vilka regler som gäller för denna byggnation. Primärt så tänker man på ett Attefallshus som lite av en uppgraderad friggebod som man kan bygga på sin tomt utan att ansöka om bygglov. 

Det är sant – men sant är också att man kan bygga det nästan precis till vad man vill och behöver. Är du i behov av ett garage så kan du bygga detta som ett Attefallshus, är du i behov av ett större förråd så är det möjligt och likväl så kan du bygga det som en permanent bostad –  fullt inredd med god förvaring, elektricitet, vatten, avlopp och köksutrustning – och exempelvis hyra ut denna; något som främst sker i större städer som Stockholm där en påtaglig bostadsbrist ofta gör sig påmind. 

Så länge man följer de givna reglerna inom ett Attefallshus så är det egentligen den egna fantasin som sätter begränsningarna. Regler som ser ut som följer: 

  • 25 kvm till ytan och 4 meter mellan mark och taknock. Det är måtten som gäller för ett fristående attefallhus.

 

  • 4.5 meter från tomtgränsen är minimum. Annars krävs ett tillstånd från grannarna.

 

  • Startbesked krävs. Du behöver inget bygglov - men du måste göra en bygganmälan och invänta ett startbesked.

Dessa tre är de viktigaste reglerna för ett fristående attefallshus. Det finns även en annan typ av denna byggnation – en som vi ska titta närmare på här; nämligen den väggfasta. Här har du mindre yta att jobba med då du “endast” får bygga 15 kvm och hålla högsta höjden som ditt befintliga hus. Något som gör att du inte kan agera lika vidlyftigt gällande designen och där ett gott råd är att ta hjälp för att maximera dessa 15 kvm. 

Det går att göra väldigt mycket av den ytan och en skicklig arkitekt kan lyckas med detta. Kort sagt: ska du genomföra en tillbyggnad på ditt hus i Stockholm så är våra råd A) bygg det som ett väggfast Attefallshus (för att slippa byråkratin och kostnaderna för ett bygglov) och B) ta professionell hjälp med planering för att maximera den givna ytan om 15 kvm. Läs mer här om professionell tillbyggnad i Stockholm.

Totalentreprenad är den bästa lösningen 

Det behöver inte kosta så mycket att låta en arkitekt rita en tillbyggnad. I synnerhet inte om denna är bunden till det företag som man anlitar för att sköta själva byggnationen. Det finns flertalet företag i Stockholm som erbjuder denna typ av totalentreprenad och som tar projektet från den inledande planeringen - där du naturligtvis är med och bestämmer genom dina önskemål om vad som behövs - och hela vägen fram till besiktningen. Genom totalentreprenad så slipper du själv göra något och du kan i lugn och ro se hur din tillbyggnad tar form allteftersom. 

Naturligtvis så förutsätter vi här att du vare sig kan bygga eller har den tid som krävs för att på egen hand genomföra din tillbyggnad. Har du kunskap och tid så kan du säkerligen bygga mycket på egen hand och därigenom spara mycket pengar. 

Men, det initiala rådet kvarstår dock oavsett: ta hjälp med ritningen så att de 15 kvm du har till förfogande inom ett väggfast attefallshus verkligen maximeras. Rätt arkitekt kan göra en enorm skillnad. 

24 Jan 2018