logo-image

På medeltiden hade en takläggare i Uppsala levt lite farligt

Det krävs inte vilken takläggare som helst för att byta ut takplåtarna på domkyrkan i Uppsala. Men samma metoder fungerar faktiskt för taket på ditt hus också.

Domkyrkan i Uppsala är ungefär lika hög som den är lång. Det innebär inte att den är mikroskopiskt liten på längden, utan snarare att den jättehög på höjden. Kopparplåtarna på taket är därför inget som man lägger om särskilt ofta men när man väl gör det krävs det viss färdighet.

Om en takläggare i Uppsala kan byta ut taket på Sveriges högsta kyrka är det nog säkert att säga att samma takläggare kan lägga om taket på ditt hus. Även om det är hundra meter högt vinner domkyrkan nämligen med nästan tjugo meter. Dessutom är kopparplåtar inte särskilt lätthanterliga i vinden …

En nutida takläggare har bättre säkerhet än medeltida kyrkobyggare

Man kan undra hur människorna som byggde domkyrkan på medeltiden tog sig upp på taket. Förmodligen klättrade de på byggställningar av trä eller stegar eller kanske båda delar, staplade ovanpå varandra. Det går inte att veta säkert hur det verkligen gick till men det var nog inte högst prioritet på arbetsmiljön.

En takläggare nu för tiden skulle använda moderna verktyg och säkerhetsanordningar för att byta kopparplåtarna på domkyrkans höga torn och detsamma gäller självklart för ditt tak. Även om ditt hus bara är arton meter högt, istället för hundraarton, kan det ju sluta illa om man ramlar på huvudet. Säkerhet och kunskap går hand i hand.

9 Jan 2023