logo-image

Om konsten att köpa swimmingpool

En swimmingpool har många delar som inte syns och som man inte tänker på. Här följer en enkel beskrivning av några sådana. Poolfirman hjälper dig att välja.

Det är mycket att fundera kring om man vill anlägga en swimmingpool hemma. Först och främst var den ska placeras, vilken form den ska ha och hur stor den ska vara. Vad ska det vara för ytskikt på väggarna? Riktig mosaik är snyggt men dyrt. En billigare variant, som kan fås med mosaiktryck, är så kallad liner som i princip är en plastmatta.

Ska man investera i ett pooltak för att skydda mot skräp och förlänga säsongen? Det är ju i och för sig ett tillval som man kan vänta med för att det inte ska bli alltför dyrt redan första året. Utan tak får man mera arbete med att hålla ren poolen, med lövhåv, poolborste och bottendammsugare.

Vattenrening för swimmingpool

Sen behöver poolen en pump och minst ett inlopp och ett utlopp för att vattnet ska kunna cirkulera. Vattnet behöver också filtreras. Det vanligaste är att man installerar ett sandfilter. Det fylls med finkornig sand som fångar upp partiklar i vattnet. Sandfiltret backspolas med jämna mellanrum för att renas.

Vattnet måste också hållas rent med klor. En saltvattenpool använder en så kallad saltklorinator som reglerar klorhalten. I en traditionell klorinerad pool måste kloret istället tillföras externt. Det finns många fler aspekter att tänka på ifall man vill anlägga pool. Det bästa är att vända sig till ett välrenommerat företag. De guidar dig igenom alla val.

18 Jun 2022