logo-image

Nytt tak ger huset ny karaktär

Att måla om fasaden, fönstren och vindskivorna är nog de första idéer som kommer upp när man funderar på att renovera husets utsida så att det får en ny look. Men att ändra på taket tänker inte många på. Traditionellt rött tegel ser man på de flesta hus, även om det egentligen inte passar ihop med fasadfärgen eller resten av husets stil. Traditionellt sett var detta ett billigt alternativ, men tack vare att nya varianter av takpapp har utvecklats, och även andra varianter av takpannor, har det röda takteglet fått konkurrens. Om taket ändå måste läggas om är det helt rätt tid att fundera på om man kan byta till en annan typ av takbetäckning eller en annan färg. Använd till exempel ett gestaltningsverktyg från någon av de större färgleverantörerna. Där brukar man kunna ladda upp en bild på sitt eget hus och experimentera med olika färger på både fasad och tak.

Takplåt eller tegel i ny färg

Plåttak är ofta ett val för större fastigheter i städer då det håller tätt och generellt sett kräver lite underhåll. Takplåt kan målas i vilken färg som helst och kan därför också vara ett bra alternativ för mindre hus där man vill uppdatera karaktären. Att lägga plåttak kan dock vara lite dyrt då det kräver specialverktyg för att få skarvarna täta och att böja till delarna så att de passar takets alla delar.

Taktegel har andra fördelar gentemot plåt, vilket är anledningen till att många väljer att ha det på sina hus, även om det också handlar lite om tradition. Tegel har fördelen att det inte blir lika varmt som plåt kan bli och isolerar också bättre. Det är lätt att byta ut enstaka tegelpannor om de bli skadade. Taktegel finns idag i många alternativa färger, med eller utan glasyr. Att hitta en färg som passar bättre ihop med fasaden har blivit lättare. Fråga takläggaren du tänker anlita eller gå till fackhandeln och hör efter vilka alternativ som finns.

Papptak – ett flexibelt alternativ

Med modern arkitektur som gärna har platta tak har papptak blivit allt mer populärt. Moderna papptak är mycket slitstarka och lätta att lägga. De passar perfekt för att lägga på plana ytor då de skapar ett vattentätt skikt. Man måste bara skapa en lätt lutning för att leda bort vatten via dräneringsrör. Om man inte gillar utseendet kan man exempelvis täcka taket med ett tunt lager grus vilket ger bättre ljudisolering och ett annat utseende. Materialet ger också möjlighet att skapa takterrasser, vilket kan vara trevligt för att få mer plats ute.

Välj en takläggare som kan sin sak

Eftersom taket är en av de absolut viktigaste delarna i ditt hus bör du anlita någon som verkligen kan takläggning. En bra takläggare följer givetvis gällande lagstiftning och råd för takläggning. Även om det inte finns några strikta krav för tak finns det ändå rekommendationer från olika takläggarorganisationer. Se till att du anlitar ett företag som är pålitligt, ger garantier och har ordentliga försäkringar för sina anställda.

Kom ihåg ROT-avdraget

Statens ROT-avdrag finns till för att ge husägare möjligheten att hålla sina bostäder i gott skick till en lägre kostnad. Du behöver alltså inte lägga ut hela summan för arbetet först och vänta på att få tillbaka pengarna via deklarationen. Så länge du inte överstiger 50000 kronor i ROT-arbeten på ett år kan du avtala direkt med firman du anlitar att detta ska dras av på priset. De rapporterar sedan in detta till Skatteverket. Så blir det lättare för dig att få råd till takläggningen.

17 Mar 2017