logo-image

När du behöver en betonggjutning

Om du inte vet hur du ska gjuta, och har gjort det mågna gånger förut, bör du alltid anlita hjälp av proffsen för det momentet. Med tanke på att en grund, eller ännu mer – en konstruktion, är så passa viktiga för ett hus – eller en hel byggnad, är det mycket viktigt att grunden och konstruktionen är rätt byggd och har gjutits på rätt sätt. Blir det fel här, blir resten helt fel. Så när det kommer till att gjuta en betonggrund eller en konstruktion, bör du göra det på det på ett professionellt sätt.

Vad som händer när man gjuter med betong

Betong är flytande lera, som formas exakt så som man bestämmer medan leran är flytande. När den sedan stelnar, är det omöjligt att ändra på den. Det är därför som man använder sig av betong när det kommer till att bygga på ett så säkert och bastant sätt som det bara är möjligt. Betongen formar sig efter den form som den ligger i, så länge den ännu är varm. När den kyls ner, stelnar den alltmer tills den är helt kall och stel. Betongen måste hållas i rörelse, fram tills det är dags att den ska stelna och det ska helst ske i den form som betongen senare ska ha. Ofta bygger man med hela betongplattor, som ett korthus, där varje kort är en betongplatta. Sedan fogas de olika betongplattorna till en hel byggnad.

Man lägger armeringsjärn i betongen för större hållbarhet

För att göra betongen ännu starkare, lägger man järnstänger tätt, tätt inuti betongen, som man kallar för armering. Skulle man utesluta armeringen, faller betongplattan ihop om den utsätts för alltför högt tryck, vilket den ju gör när man bygger på nästa plan med betongplattor. För att det nedersta planet ska hålla för det tunga tryck som det utsätts för när man bygger höga byggnader lägger man ett plattbärlag, inuti betongplattan. Plattbärlaget bildar då en platta spm ksa hålla väggen form. Inuti plattbärlaget bygger man in eldragningar, vattenrör och nätverkskablar i husstommen och försöker på så sätt spara yta, så att de boende kan utnyttja resten av ytorna så effetivt som möjligt.

Anlita de mest erfarna betonggjutarna

Varför inte anlita ett företag som är mycket erfaret när det kommer till betonggjutning. Det krävs nämligen att byggjobbarna vet hur de ska hantera betongen och hur den uppför sig i olika miljöer, som kan se om den stelnar för snabbt, om den är för het och hur man får bort bubblor som kan bildas i betongen. Läs mer om dem här.

8 Nov 2018