logo-image

När det är dags att spränga

Sommartider betyder en hel del markbyggen och vägbyggen, åtminstone i Stockholmsområdet. Turister som tänker sig turista i Stockholm under sommarens semestermånader blir förvånade över att inte kunna köra bil på vägarna i Stockholmsområdet, utan får ta omvägar på grund av diverse byggarbeten. Det sprängs, grävs och byggs. Att anlägga vägar är ett ständigt pågående projekt. Det tar aldrig slut, om inte bilismen skulle upphöra, vilket inte lär hända de närmaste århundraden i alla fall. Det innebär i stort att arbeten för alla företag som utför tjänster som grävande, sprängningar och dräneringar har gott om uppdrag och har inte så stor konkurrens om jobben. Hantverkare som utför dessa grävningar och dräneringar har gott om arbeten. Åtminstone i Stockholmstrakten.

Markarbete krävs för anläggning av husgrund

Är det så att du till exempel ska bygga ett sommar- eller ett fritidshus kommer du också att behöva anlita ett företag för markarbete. Man smäller ju inte upp ett hus utan att ha sett till att huset kan vila på en plan grund. Även om du skulle påla huset, bör du gräva ner plintar som du sedan kan gjuta och bygga pålarna och reglar. De allra flesta tomtar behöver grävas, förflytta eller eliminera stora klippor och stenar. Ska huset hålla för många år framåt måste man se till att allt avlägsnas, inga stora stenar ska lämnas kvar under ett hus. Hela jorden rör sig, ständigt, vilket gör att man måste räkna med detta när man lägger en husgrund.

Inte så dyrt att anlita företag för markarbete

Att anlita ett företag för att bearbeta marken innan man lägger husgrunden är inte så dyrt som man skulle kunna tro. Grovt räknat handlar det om cirka 900 kronor per kvadratmeter, och då är allt inräknat; uppackningsmaterial, själva schaktarbetet och maskinerna som krävs till det. Dessutom kan du alltid dra av en tredjdel av arbetskostnaden med ROT-avdraget. Be bara att få det specificerat på fakturan vad själva arbetskostnaden går på så att du kan dra av rätt summa. Byggmaterial och hyra av maskiner samt resor är inte avdragsgilla.

Hitta ett företag för markarbete i Stockholm

Den billigaste husgrunden är en platta som huset kan stå på om det är möjligt med hänsyn till tomtens beskaffenhet. Medan den dyraste husgrunden är den som man måste påla, då antagligen tomten kräver att man bygger huset helt- eller delvis på höjdskillnader på tomten. För att hitta ett företag för ett markarbete i Stockholmstrakten, är det bästa att googla markarbeten Stockholm. Då får du flera förslag på företag som kan hjälpa dig med det arbetet. Ta och jämför företagen och be sedan om offert och referenser. Då får du möjlighet att anlita ett pålitligt företag med rimliga priser. Lycka till!

12 Jun 2018