logo-image

Målare i Uppsala har sina uttryck

De flesta har hört talas om skorstensfejarnas egna språk. Inte lika känt är däremot att även målare i Uppsala har sina uttryck som kan förbrylla lekmannen.

Anita hade hyrt in en målare för att fräscha upp familjens altan. Den hade börjat flagna, vilket inte var särskilt smickrande vare sig för den eller för familjen. Men nu skulle det bli ändring på det och skammen vara ett minne blott. Anita hade städat efter vinterns framfart och altanen var nu redo att tas om hand.

En målare kom för att se altanen och kontrollera vilket grundarbete som behövde göras. De började med att tvätta hela altanen med ett speciellt medel. Sedan sköljdes allt av. De hade valt tiden väl, då det skulle bli varmt en längre tid. Något som var viktigt för att träet skulle torka ordentligt.

Målare bjöds på ett gott skratt

Anita förberedde kaffe när hon hörde en av målarna säga: Vilken björn? Den andra svarade: Den där! Genast började hjärtat att slå trumvirvlar i bröstet. Herregud, finns det flera björnar på hennes tomt! Hon hade inte haft en aning om att de tagit sig in i deras villaområde.

En timme senare ropade en målare hennes namn och blev förundrad över att se henne kliva ut ur städskrubben. Hon såg skräckslagen ut och frågade om björnarna var borta. Först förstod han ingenting, sen började han att skratta. Förklarade att “björn” var målarnas namn på en tygklädd träkloss de använde sig av. Något de skrattade gott åt när kaffet äntligen serverades ute i solen.

15 Jun 2022