logo-image

Måla dina nysnickrade möbler

Det kan vara vackert att låta en snickrad hylla eller bänk ha kvar sin rena yta, men de flesta brukar ändå vilja måla eller på annat sätt ytbehandla sina nya möbler. Att måla är ju faktiskt också ett sätt att skydda sina möbler och göra dem mer motståndskraftiga mot smuts och fukt. Dessutom ger man möblerna ett proffsigt utseende och får dem att lättare smälta in med rummet och den övriga inredningen.

Att måla möbler är lite annorlunda än att måla en vägg. När man målar en tidigare obehandlad möbel behöver man slipa och grundmåla innan man målar med täckfärg. Dessutom kan det vara krångligt att komma åt att måla överallt, något som underlättas av att ha många olika penslar att välja bland. Många tycker dessutom att en skumgummiroller är ett bra redskap för möbelmålning och gör det lättare att få en jämn yta på möbeln.

Anlita målare om du vill ha ett proffsigt resultat

Vill du att din möbel ska se riktigt proffsig ut ska du också anlita ett proffs. En målare kan anpassa grundarbetet och färgen till din möbel och verkligen få den att skina i precis rätt nyans, något som inte alltid är så lätt när man försöker jämföra färger på dataskärmen eller på små färgprover. Förutom de tekniska aspekterna ägnar sig målare under utbildningen åt att studera färglära, som är en viktig komponent i en målares verktygslåda.

Bra målare i Stockholm

I Stockholm finns många målare som tar sig an både större målarjobb, som fasadmålning, och mindre, som att måla möbler Även om det inte är ett stort och prestigefullt arbete får du av en seriös målare alltid bästa service och ett väl utfört arbete. En professionell målare slarvar inte med någonting utan ytbehandlar din möbel utifrån hur du vill att slutresultatet ska bli, med kvalitet hela vägen från slipning till färdig målning.

Gör din möbel redo för målning

Om du ändå vill måla din obehandlade möbel själv är det som sagt viktigt med förarbetet. Slipa hela möbeln med ett fint slippapper för att rugga upp ytan något. Damma av och rengör sedan möbeln med en lätt fuktad fiberduk. Låt möbeln torka.

Finns det kvistar i möbeln ska du först pensla dessa med kvistlack. Kvistlack kallas även shellack, och det stryks på för att förhindra att kvistarna lyser igenom efter en tid. När lacket torkat slipar du och torkar av igen. Grundmåla sedan med vanlig vit grundfärg och låt torka enligt anvisningarna på burken.

egensnickrad möbel

Måla din möbel

För möbelmålning passar det bäst med en klar lackfärg i den nyans du vill ha. Det finns även speciell snickerifärg som har ungefär samma egenskaper. Lackfärg ger en blank och tålig yta som passar till möbler och ger den rätta glansen. Ju fler strykningar du gör, desto tåligare blir möbeln, men det kan räcka gott med en strykning om du gjort ett ordentligt förarbete och grundmålat.

Alternativ till målarfärg

Ett alternativ till att måla möbeln med vanlig målarfärg kan vara att betsa eller lasera den och sedan lacka den i ett par omgångar. Bets gör träet mörkare och lasering gör det ljusare. I båda fallen lyser träets ådringar igenom, något som kan bli väldigt vackert. För fler idéer på hur du kan ytbehandla dina möbler, kontakta en professionell målare i Stockholm.

För tips och inspiration, besök https://www.målarestockholm.biz.

25 Apr 2019