logo-image

Låt en rörmokare och en behörig elektriker medverka vid renovering

Det finns två saker som man som husägare vid renoveringar bör undvika. Två saker där den ena kan skada dig - och andra - för livet och till och med döda dig. Elektricitet ska man ha respekt för och det är faktiskt så att det är olagligt att hålla på med olika installationer. Där måste man ta hjälp av en behörig elektriker.

Det här gäller även så kallade “lätta” jobb som blivit ack så populära under senare år. Du kanske vill ha golvvärme i badrummet och du har utförliga instruktioner kring hur denna ska installeras. Dessa instruktioner ska du spara och därefter visa för den elektriker du anlitar: du ska inte installera den på egen hand.

Detsamma gäller taket. Numera så väljer många att sätta spotlights i många rum. Det är en snygg lösning som skänker lyx och som dessutom inte medför det som en vanlig lampa gör - nämligen att dels synas och vara i fokus och dels också vara skrymmande. Spotlights å sin sida integreras i taket och är är en snygg lösning oavsett om det är träpanel eller något annat material som utgör själva taket.

Det farliga? Ja, det är att många väljer att installera dessa själva. Man tänker att det handlar om att sätta in en lampa och ser därför inget behov av en elektriker. I vissa fall kan det till och med handla om okunskap från en snickare som erbjuder sig att sköta jobbet. Vad som sker är att spottarna sätts för tätt inpå - eller mitt i - reglarna och då de ofta saknar isolering så blir brandrisken extremt hög. Många bränder ser tyvärr sin början just på detta sätt. Där hade vi farorna med elektricitet och således det ena området där du som privatperson ska - måste! - ta hjälp.

Anledningar till varför en rörmokare ska anlitas

Det andra området handlar om vatten och det kommer inte med några måsten; men däremot så bör man alltid anlita en rörmokare , Varför? Vi ger några punkter som argument till detta.

  • Vattenskador: Tvärtemot vad många tror så sker de flesta svenska vattenskador i köket. De flesta gissar på badrummet och visst förekommer sådana även där - men inte alls i samma omfattning. I badrummet har man fuktskydd och fuktspärrar; det har man inte i köket. En diskmaskin som du installerar på ett felaktigt sätt kan börja läcka och då går det fort. Detsamma gäller kranar, ledningar och rör. Det ser kanske bar ut för stunden och du kan till och med vara väldigt nöjd med ditt jobb; men om något händer - ja, då är det också nästan en garanti för en vattenskada. Särskilt om du inte är i hemmet. Därför ska en rörmokare närvara.
  • Kostnaden: Om du installerar en diskmaskin i köket i Stockholm utan någon hjälp av en rörmokare och scenariot ovan äger rum - vem betalar? Du kanske tar för givet att din hemförsäkring täcker kostnaden, men det är det knappast troligt att den gör. En obekväm överraskning för många som alltså får betala skadorna ur egen ficka. Och: vad händer om du bor i ett bostadshus i Stockholm och vattenskadan drabbar tredje part? Det blir extremt kostsamt. I Sverige så räknar man med att det kostar närmare 5 miljarder varje år för att laga vattenskador. Bidra inte till den potten, anlitar du en rörmokare så minimerar du också riskerna.
  • Kostnaden, del 2: Det är inte speciellt dyrt att anlita en rörmokare för enkla arbeten som att installera exempelvis en diskmaskin. Dessutom så kan du använda dig av ditt rot-avdrag och därmed dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett årligt tak om 50.000 kronor att förhålla dig till.

Lästips: Stopp i toaletten  - tips för att lösa upp stopp i toan

22 May 2018