logo-image

Lägga golv själv eller anlita golvläggare?

Är det dags för nya golv i lägenheten eller huset? Är du osäker på vilken typ av golv som passar? Oroar du dig över kostnader för golvläggning och undrar om du klarar att lägga golvet själv? Här går vi igenom för- och nackdelar med några vanliga golvtyper, samt vilka golv som lämpar sig för att lägga själv och när det kan vara läge att anlita en expert.

Trägolv passar de flesta hem och stilar, är hållbart och förhållandevis lätt att lägga själv. Bra att tänka på när man väljer trägolv är om det tål att slipas om, något som förlänger golvets livslängd betydligt. Att lägga trägolv själv i ett rum utan alltför många vinklar och vrå klarar den normalhändige utan problem. Något som däremot kan vara svårare för hemmafixaren är att få till golvlister på ett snyggt sätt, så har du ett rum med många vinklar och vrår och är ute efter ett snyggt resultat så rekommenderar vi att du kontaktar en fackman.Linoleummattan och plastmattan var tidigare de vanligaste golvtyperna i svenska hem och har på senare år upplevt en renässans, mycket på grund av den stora variationen i mönster och färger som kommit. Vanligast förr var att en plastmatta imiterade något ”finare material” som exempelvis ekparkett, men dessa mönster har blandats upp med mycket ny spännande design. Gemensamt för linoleum- och plastmattor är att de är slitstarka och lättskötta. Linoleum, som är ett naturmaterial, är dock känsligt för fukt och man ska därför vara sparsam med vatten när man gör rent det.

Linoleummattan är styv, vass i kanterna och kommer på tvåmetersrulle. Det är inte lätt att lägga själv och få ett snyggt resultat, så här rekommenderar vi att du anlitar en golvläggare med erfarenhet av just linoleum. I Stockholm finns flera företag som både säljer och specialiserat sig på att lägga linoleumgolv. Ett alternativ till mattan är dock linoleumplattor, fyrkantiga bitar av linoleum uppklistrade på träpaneler som enkelt klickas ihop, enkelt och roligt att måttanpassa och sätta ihop själv, och kanske till och med kombinera i ett snyggt rutmönster?

Klinker är ett stilfullt alternativ som lämpar sig bra i hall, kök eller badrum. Det är ett hårt och extremt hållbart golv som är lätt att hålla rent. Det kan dock upplevas som kallt att gå på och kombineras därför gärna med golvvärme. För att lägga klinker krävs att du är relativt händig, det är viktigt med noggrannhet och att skära till plattorna kan var svårt. Känner du dig det minsta osäker så ta kontakt med en golvfirma.

Generellt kan sägas att ett professionellt lagt golv av ett material som håller i många år ökar värdet avsevärt på ditt hus eller din lägenhet och det kan absolut vara värt att betala de extra pengarna för hantverkarhjälp. En golvläggare kan även hjälpa dig med val av material, och kan i de flesta fall dessutom erbjuda bättre priser på rekommenderade produkter. I Stockholm finns ett stort utbud av golvläggare som det kan vara värt att kontakta om du är ute efter ett snyggt golv som håller länge!

31 May 2017