logo-image

Kostnader du inte får missa när du bygger ett nytt hus

Vid alla typer av byggen tenderar det att gå åt mer pengar än vad man från början räknade med. Om man står i startgroparna inför ett husbygge finns det vissa kostnader man inte får missa.

Om man planerar att bygga nytt hus så kan det först och främst vara en bra idé att gå igenom och räkna på alla kostnader. Sedan får man naturligtvis lägga på lite extra, eftersom man alltid hamnar högre än man från början hade räknat med, oavsett vad man ska bygga för något. Men just ett nytt hus är en rejäl kostnad, och man får inte räkna för lågt eller för högt. Man får se till att ta hjälp av någon som kan, så att man inte sätter sig själv i ekonomisk knipa. Det finns vissa kostnader för att bygga nytt hus som många missar när de ska planera vad som ska byggas.

Alla bygglovspliktiga åtgärder behöver någon som är kontrollansvarig

Det är viktigt att veta om vilka olika kostnader som kan dyka upp under arbetets gång, annars kan man lätt känna sig överväldigad. Det kan vara väldigt svårt att planera en exakt budget och tidsåtgång när det gäller husbygge, för det har en tendens att dra iväg åt både det ena och det andra hållet. Men så länge som man är förberedd så ska allting gå bra. En nybyggnadskarta är ett exempel på en sådan kostnad som många inte vet att man kommer att behöva betala för. Sedan är det även kostnad för en kontrollansvarig som ska läggas med i budgeten, för alla byggen behöver en ansvarig som ser till att allting uppfyller kraven.

Ta hjälp av en kunnig person vid planeringen

Om den firma som bygger huset åt er skulle gå i konkurs eller av någon annan anledning inte kommer kunna färdigställa bygget, så behöver man ha ett färdigställandeskydd. Genom att betala för ett sådant så säkerställer man husets bygge. Alltså att det kommer att bli byggt. Det kostar mellan fyra och fem tusen kronor ungefär att få ett sådant utfärdat. Sedan är det även försäkring under arbetets gång, besiktning vid slutet av byggnationen och andra installationer såsom el och fjärrvärme som tillkommer. Det är mycket att hålla reda på när man ska bygga hus, så se till att ta hjälp av någon som vet hur det fungerar, så att ni inte glömmer bort att ta med någon kostnad i er budget.

11 Jun 2020