logo-image

Kan jag lackera köksluckor på egen hand?

Kan jag lacka köksluckor i Stockholm på egen hand och i och med det ytterligare strypa kostnaderna i samband med en köksrenovering? Att fler väljer att renovera i sina kök är en naturlig följd av att köket idag är ett rum för alla. Renoveringar kostar emellertid pengar, men kan även skapa en stor förändring med relativt enkla ekonomiska medel. Att lackera sina köksluckor är ett exempel på detta – frågan är om man kan/bör gör det själv?

Att förändra ett kök behöver inte handla om en total make-over där man river ut det gamla och ersätter detta med ett nytt. Ett sådant projekt tar tid och det kostar, framförallt, pengar. Oavsett om du väljer ett lite billigare kök och lite mindre exklusiva vitvaror så kan du räkna med att ett köksbyte kostar över 100.000 kronor och då med rot-avdraget inkluderat i summan. Det är stora pengar och det är inte alla som har råd.

Då finns istället andra alternativ som kan skapa en stor förändring. Ett säkert kort är att måla om på väggarna. Det kostar inte särskilt mycket, det går att göra på egen hand och effekten av arbete blir häpnadsväckande. Kompletterar man detta med att måla om köksluckorna så blir effekten än mer påtaglig: där handlar det om illusionen om ett helt nytt kök.

Ta hjälp om du ska lacka köksluckorna

När du vill lacka om köksluckorna i Stockholm

Man ska göra en skillnad på att lackera köksluckor och på att måla dem. Det senare är fullt möjligt att göra på egen hand. Det förra kräver speciella verktyg och kunskap om hur man hanterar dessa. Dessutom så behöver man även gott om yta i samband med en lackering. Resultatet blir ofta bättre, men det kostar också pengar.

En lackering av köksluckor bör utföras av proffs för att få bästa resultat. Kostnaden varierar och beror på vilken lackeringsfirma du anlitar. Räkna emellertid med att en lucka kostar ungefär från 400 kronor och uppåt i pris. Rådet är att kontakta så många företag som möjligt och se över vilka offerter du får av respektive. Om du känner att det är på tok för dyrt så kan du istället välja att måla dina luckor på egen hand.

Måla dina köksluckor på egen hand

Att måla köksluckor behöver inte innebära att det blir dåligt på något sätt. Tvärtom. Här är det ditt eget kunnande och din egna noggrannhet som ligger till grund för det färdiga resultatet. Detta och, naturligtvis, rätt verktyg och rätt ordningsföljd på projektet.

Vi tänkte gå igenom hur du ska göra, men innan dess så ska vi poängtera följande: ta dig tid att vara noggrann. Som med all målning så kan man inte påskynda processen. Var extra koncentrerad då det kommer till förarbetet. Även om det kanske är det tråkigaste steget så är det avgörande för det färdiga resultatet. Med det sagt: så här gör du:

  1. Förbered – Börja med att skruva av luckorna och var noga med att placera beslagen där du kan hitta dem efter att målningen är avslutad. Se till att täcka köksbänkar, stommar, golv och kakel så att det inte skvätter färg på dessa ytor.
  2. Målarsoda – Dags att tvätta luckorna. Anledningen till detta är att färg inte fäster så bra på smutsiga ytor. I och med att ett kök används för matlagning och där fett och matos yr omkring så behöver köksluckorna lite extra omsorg. Målarsoda är bra att använda. Tvätta med en svamp och låt det torka.
  3. Slipa – Använd lite fint sandpapper och rugga upp luckorna lite. Det gör att färgen fäster bättre. Skulle det finnas sprickor och skador så behöver du förmoldigen spackla igen dessa. Gör det och slipa fram en jämn yta då spacklet härdat. Skaka av och torka bort slipdammet. Efter det är det dags att måla.
  4. Grundfärg – Måla luckorna med grundfärg. Använd en roller på de stora ytorna och finmåla med en mindre pensel där det är svårare att komma åt. Låt torka!
  5. Måla –Måla luckorna i den färg och finish du valt. Använd mycket färg - det ger ett jämnare lager och en finare yta. Många gör fel och snålar, det ger nästan alltid ett sämre resultat. Räkna med att måla åtminstone två - gärna tre! - varv innan du hänger tillbaka luckorna igen.

Vi ska även komma med ett litet bonustips. Vill man verkligen förändra intrycket av ett kök så kan man med fördel även passa på att byta handtagen till köksluckorna. Läder är ett material som skapar harmoni och som ger ett varmt intryck. Idag säljs sådana handtag – för ett bra pris – på exempelvis IKEA. Dem kedjan har även andra, fina handtag i ett större urval. Kolla gärna igenom det sortimentet för att ytterligare nå nya höjder i ditt kök!

26 Sep 2019