logo-image

Kan jag installera bergvärme på egen hand?

Det finns projekt som man kan hugga in på som privatperson och genom detta spara pengar - och få en relativt utvecklande, personlig resa. Att byta tak, att lägga golv, bygga en veranda och så vidare - samtliga exempel på där man kan göra saker på egen hand och utan professionell inblandning. Det finns dock även motsatta exempel och ett sådant handlar om energi och uppvärmning.

Frågan kan komma emellanåt och lyder: kan jag installera bergvärme till mitt hus i Stockholm? Vårt svar är alltid detsamma: nej, det kan du inte göra. Att installera bergvärme är ett stort projekt och handlar mer om att “bara” sätta igång värmepumpen. Du måste dels borra - ibland så djupt som 200 meter - och dels så måste detta borrhåll vara exakt dimensionerat mot förutsättningarna ditt hus har. Därefter så måste din bergvärmepump vara rätt placerat och rätt dimensionerad.

För detta krävs det certifierade fackmän - både inom borrning och för själva installationen. Om inte så kommer du att få en extremt hög kostnad - utan någon återbäring överhuvudtaget.

Rätt installation av bergvärme sparar pengar

Att borra efter - och installera - bergvärme är ett större projekt som bör utföras av fackmän. Det vi ska tipsa om är att man med gott samvete kan söka sig till ett och samma företag som, enligt principen om totalentreprenad, åtar sig allt från borrning till installation och återställning av marken.

Det tjänar man på i längden. Mångas frestas av att välja flera mindre företag i exempelvis stockholm - ett för borrning, ett annat för installation och ett tredje för återställningen. Vår erfarenhet är dock att det valet brukar bli dyrare och, framförallt, ge ett sämre effekt där man sällan når den fulla potentialen av bergvärme.

En bergvärmepump - rätt dimensionerad och korrekt installerad - kan sänka de årliga kostnaderna för uppvärmning och energi med upp till 80%. Det är den procenten man måste sikta på - om inte, ja, då riskerar man också att få en investering som inte lönar sig i längden.

Välj rätt företag i Stockholm

Vi nämnde ovan att många väljer flera mindre företag för alla delar av projektet med att borra- och installera bergvärme. Där bör ma välja ett och samma företag; men faktum är att det heller inte är riskfritt. Av naturliga skäl: Stockholm är en stor stad och det finns en tydlig konkurrens. Det gör att kvaliteten och priserna varierar ganska kraftigt mellan de företag som erbjuder totalentreprenad för bergvärme i Stockholm. Några råd längs vägen:

  1. Ta in flera offerter. Det är givet då du genom detta får en bra bild av vilket pris som är att anse som rimligt. Ett råd är att plocka bort toppen och botten. De billigaste företagen håller ofta sämre kvalitet, de absolut dyraste kan mycket väl försöka lura till sig pengar. Välj företag i mittenskiktet rent prismässigt.
  2. Gå vidare. För att säkra kvalitet finns det egentligen inga genvägar. Där måste du göra jobbet; något som sker genom att du ser över vilka referenser som finns, hur stor vana företaget i fråga har och hur nöjda tidigare kunder är. Ring, ring och åter ring - ju fler referenser ett företag har, desto bättre är det. Du kan även kolla med Skatteverket och med Kronofogden om det finns något att anmärka på där.
  3. Garanti och betalning: Se till att det finns skriftlig garanti på arbetet. Det kan göra skillnad om någonting visar sig bli fel. Se även till att betala i efterhand och inte i förskott. Det senare är tyvärr inte ovanligt då det kommer till olika hantverkstjänster. En privatperson betalar i förskott och i och med detta så “försvinner” företaget från jobbet man åtagit sig.

Här hittar du mer information om bergvärme: http://www.bergvarmestockholm.com.

28 Oct 2018