logo-image

Istället för dyra stambyten

Har du gamla rör? Du vet väl om att gamla stammar bör bytas ut efter 50 år ungefär. Om du vet att du bor i ett äldre hus med äldre rör, bör du se vilket år som de renoverades senast. Är det så att det är 30-40 år sedan någon rörmokare senast såg över dem, bör du vara förberedd på att du snart kommer att behöva se över rören och förekomma problemen innan de blir akuta. Så här kan du göra.

1. Googla relining Stockholm

Börja med att googla "relining Stockholm". Det gör du för att få några exempel av Google på rörmokare som har angett att de arbetar med relining i Stockholm. När du fått några sådana kontaktuppgifter till företag, så kan du ta kontakt med någon av dem. Be om offert och referenser innan du bestämmer dig för ett företag. Kontrollera referenserna innan du bestämmer dig. Här måste vi verkligen understryka vikten av att ta referenser, då det finns de som är duktiga men på samma sätt finns det sådana som bara vill fuska. Alla hantverkare är inte bra.

2. Ta kontakt och be dem komma

Sedan tar du kontakt med den som har bäst referenser och offert. Om det är ett seriöst företag, så kommer de så snart de kan. De bör ha med sig en kamera som kan sända bilder och filmer till en dator, så att de (och du) kan se hur det ser ut inuti rören. Då kan man se hur det ser i rören, vilket är helt omöjligt utan en kamera.

3. Göra en relining

Visar det sig att du har rör som inte har några hål, ja då kan du göra en relining som förnyar rören inuti. Det innebär att du gör en ny, felfri yta och utan skarvar som kan åstadkomma fler hål i rören. Du förnyar dina gaml rör och behöver inte byta ut dem.

4. Byta stammar

Har du hål på dina stammar, bör du däremot genast byta ut dem. Det är bättre att ta den högre kostnaden innan en större olycka händer. Skulle du få en vattenläcka på rören, kan du få långtgående skador på huset. Får du in vatten som går genom väggar och tak, till exempel, då kommer det att ta lång tid innan du kan komma till rätta med den skadan. Du måste riva upp allt som är skadat, torka ur det och renovera med helt nytt material.

7 Jan 2019