logo-image

Hyra en golvslip

Många idag väljer att hyra utrustning för att göra sin golvslipning själv. Å andra sidan är det även många som istället väljer att anlita en firma för det – men har man tiden finns definitivt förutsättningarna att slipa golvet på egen hand. De allra flesta har inte en golvslip ståendes i garaget, utan behöver istället hyra en hos en uthyrare i närheten. Vissa har många uthyrningsfirmor att välja mellan (de som bor i Stockholm och Göteborg t.ex.), medan andra kanske får nöja sig med den aktör som finns i närheten. Nedan följer ett par saker som kan vara bra att känna till för dig som ska hyra utrustning för att göra din golvslipning själv.

Vad behöver du från uthyraren?

De allra flesta som ska slipa ett golv behöver två olika typer av slipmaskiner: en grövre för de stora ytorna, och en lite mindre kantslip för golvets kanter. Förutom själva maskinerna är det bra att även be om att få låna ett hörselskydd. En slipmaskin låter ofta väldigt högt. Något annat som kan vara bra att be om är ett munskydd. Vid en golvslipning bildas ofta väldigt mycket damm som inte är bra att andas in under en längre period.

Tänk även på att du bör få utförliga instruktioner från den som hyr ut slipmaskinen till dig. Till exempel bör du känna till hur man byter slippapper. Att byta slippapper är inte särskilt svårt, men det är viktigt att veta hur man gör. Detta eftersom du med stor sannolikhet kommer att vilja byta från grövre till finare sandpapper under slipningens gång.

Priser

Vad en golvslip kostar varierar naturligtvis mycket. För att göra ett exempel har vi tittat på uthyrare på olika platser i landet. En uthyrare i Stockholm hyr till exempel ut en golvslip för 495 kronor (en dag). De flesta som slipar golvet behöver dock två slipar – en ”vanlig” för de större ytorna, och en kantslip för mindre ytor och längs golvets slut. Kanstlipen kostar, hos samma uthyrare i Stockholm, 275 kronor för en dag.

En annan firma vi tittar på hyr ut en golvslip för 480 kronor per dag. Priset gäller, i likhet med uthyraren i Stockholm, endast första dygnet. Efterföljande dygn ges rabatt. En kantslip kostar här 206 kronor för en dag. Båda den vanliga golvslipen och kantslipen är alltså lite dyrare hos uthyraren i Stockholm. Kostnader man kan räkna med är alltså strax under 500-lappen för en vanlig golvslip, och mellan 200 och 300 för en kantslip.

Obs! Priserna ovan syftar till att ge en fingervisning och är endast ett litet axplock av det utbud som finns.

Få rätt slipmaskin

För att du ska få rätt maskin till din golvslipning bör du ge uthyraren detaljerad information om golvet. Bland annat bör de känna till hur hårt slitet det är och hur långt ner du vill slipa. Är virket du ska slipa väldigt hårt, eller om det är hårt slitet, kan du till exempel behöva en slipmaskin med en särskilt stark motor.

17 Jan 2017