logo-image

Hur skapar man lantliga badrum?

Tänk trämöbler, gammaldags badkar och detaljer i porslin. Här är grundreceptet för dig som undrar hur skapar man lantliga badrum?

Det kan låta konstigt men börja med att tänka på ett utedass. Ett välskött utedass som doftar såpa, träslag och frisk luft. Det är så ett lantligt badrum ska kännas. Naturligt eller i alla fall så nära naturen som möjligt. För dig som vill skapa en lantlig känsla i badrummet är det viktigt att börja med att plocka bort sådant som känns typiskt modernt och lyxigt.

Det lyxiga i den lantliga stilen är det avskalade nakna. Det rena. Så plocka bort metaller som blänker och plastmaterial. Plast må vara hur praktiskt som helst men det ger inte en lantlig känsla. Tvärtom! Det är bättre att använda duschväggar av glas än plastskynken som hänger och prasslar.

Nu är inte heller glasväggar ultimat för dig som vill ha lantligt på toaletten och i badrummet så om du kan hitta duschdraperi som ger en mer textil känsla är det ett bra första steg.

Den som är riktigt hängiven väljer kanske hellre en enkel spetsgardin bara för att hålla vattnet på plats i badrummet. En spetsgardin ger inte optimalt stänkskydd till resten av rummet och är väl transparant för att skydda insynen. Det spelar kanske mindre roll om du bor ensam eller är bra på att låsa toadörren när du duschar. Hur som helst är det ett bra trick för dig som vill ha den där lantkänslan!

Badrums med blommor i

Blommor i badrummet är ett litet steg på vägen.

Kommoder och rena trädetaljer

För möbleringen är det bra att sikta på klassiska inredningsdetaljer. Som träknoppar och handtag i porslin. Du kommer rätt långt med det även om du har hyfsat nya skåp för förvaring. Till och med en enkel ikea-byrå blir rätt om du byter ut handtag av borstat modernt stål till porslinsknoppar.

Allra bäst är det förstås om du kan låta möblerna hjälpa till att bygga den lantliga stilen med hjälp av typiska pjäser som en kommod, en bänk i trä eller lyft in en trasmatta på golvet.

Den lantliga stilen går ofta ut på att ha det avskalat men ändå hemtrevligt ombonat. Det där kan vara en svår balansgång. Men du kommer långt med bara en blinkning åt det lantliga. Återigen - tänk utedass. Det kan räcka med en gammaldags burk såpa, en tvättbräda eller kanske kan du hitta en gammal träkratta på auktion och bygga om till handdukshängare. Det är typiskt lantligt - att återanvända gamla prylar och ge dem en ny funktion.

Om du inte vill ha en trasmatta på golvet i badrummet så skaffa en trave skurdukar, den klassiska modellen med röd kant. Använd en skurduk som matta istället. Den kommer garanterat lyfta in känslan av det rena enkla landet och du kan byta den hur ofta som helst. Skurdukar är rätt tjocka, sköna att stå på och går att tvätta många gånger.

Gröna växter och torkade

En typisk detalj i lantliga badrum brukar vara att låta enkla tvålar, små krus och glasflaskor stå framme i ett eller flera stilében. Glas, både färgat och klart, var ofta ett “fattigmanstrick” för att få lite vackert blänk i de lantliga hemmen.

Titta gärna efter gamla tvålkoppar och medicinflaskor i handeln och på loppis. Fyll sedan flaskor och burkar i glas med små kvistar. Gröna växter som murgröna ger snabbt effekt.

Senaste året har också torkade växter kommit tillbaka och blivit en stark trend. De kan vara ganska dyra i butik men vill du ändå köpa torkat, så kör på sädesslag som veteagn och vips så har du skapat den rätta lantliga känslan i ditt badrum!

På www.badrumsrenoveringigöteborg.se kan du hitta mer inspiration inför badrumsrenoveringen.

18 Feb 2020