logo-image

Hur ser en takläggares vardag ut?

Takläggare är ett yrke som inte bara består av att balansera hundratals meter upp och lägga tak. Det är ett varierat yrke som dessutom ställer krav på ett öga för design och sociala kontakter.

En takläggare är lite av en multikonstnär som inte bara är händig, utan ska kunna se till det estetiska. Av logiska skäl kan en takläggare inte vara höjdrädd, utan måste kunna våga sig upp på rejäla höjder. Trots allt är det inte bra om du måste försöka lirka ner personen som ska fixa ditt tak likt en katt som klättrat för högt upp i ett träd. Bra takläggare blir du inte över natten. Det är därför som takläggare går lärlingstid och får lära sig skråets hemligheter av erfarna hantverkare. Vad som lärs ut är kanske lite av yrkeshemligheter men rätt tak och avancerade beräkningar är en del av yrket. För fel tak till fel lutning kan leda till skador på fastigheter.

Takläggaren är viktig för husägare

Vackra tak är som smycken på hus och som dessutom skyddar huset mot väder. Det går inte att komma ifrån att ett vackert tak höjer värdet på villan. För det sista en köpare vill är att investera i ett helt nytt tak i samband med köpet. Takläggaren lägger inte bara nya tak utan ser till att förlänga livet på befintliga tak. Vid takinspektioner bedömer en takläggare vad som behöver åtgärdas. Därför måste också professionen kunna felsöka och ge förslag på alternativ. Takläggare är lite som husens tandläkare helt enkelt. Mer om takläggning på denna webbsida: takläggaren.se

13 Jun 2021