logo-image

Hur man väljer rätt golv

Bara för att en möbel eller klädesplagg är vackert så innebär det inte att det är bekvämt. Samma gäller för golven som man väljer till hemmet. De ska vara sköna att gå på under många år framöver.

Ytskikten i ett hem väljs oftast på grund av sitt utseende. Det kan vara att man vill förmedla någon känsla av hemtrevnad, modernitet, lyx eller annat. Men egentligen borde man börja i en helt annan ände. För hur vackert ett golv än är så kommer man vara missnöjd om man får ont i fötterna av att gå på det. Eller om det är så pass känsligt att det blir repor så fort vinden blåser. För att inte tala om golv som minsta lilla dammkorn syns på. Så att man dagligen får dra fram dammsugare och svabb. Att välja rätt golv för rätt användningsområde och städlust är därför nummer ett vid ett golvval. Där skönheten egentligen kommer ganska långt ner på listan. Till och med under funktion, kostnad och hållbarhet.

Som ren magi

Det finns också en annan variabel som kommer före golvets utseende och det är föränderlighet. För om man väljer ett golv som är slipningsbart så har man i längden också skaffat sig ett golv som kommer överleva alla andra golv, utom klinker, med hästlängd. Men man har även skaffat sig ett golv som är oerhört mycket billigare och enklare att förändra. Det är nämligen bara att anlita en golvslipning i Stockholm och sedan välja en annan behandling. Vips så kommer släkt och vänner tro att man lagt många gånger mer i pengar och arbete för att lägga ett helt nytt golv.

Mjukt eller lättstädat

Vill man ha ett golv som är mjukt och lättstädat så är det svårt att uppnå. För enklast att rengöra är klinkergolvet som ju är rejält hårt. Men det går att hitta trägolv som har svikt och mjukhet men som samtidigt har en yta som är enkel att rengöra. Det handlar egentligen om vad man väljer att ha under golvet, vilket golv man väljer samt vilken ytbehandling som man använder sig av. Icke att förglömma är också att man ska använda sig av rätt städverktyg och rengöringsmedel för den behandling som man valt. Har man till exempel ett såpat golv så är det viktigt att man använder sig av en golvsåpa vid rengöring. Och att man inte har en dammsugare som repar golvets yta.

15 Nov 2020