logo-image

Hur funkar det med solceller i Dalarna?

Funderar ni på hur pass effektivt det är med solceller i Dalarna och om antalet soltimmar räcker för att producera el? I så fall är detta en text för er.

Undrar ni om det lönar sig att montera solceller på villan eller sommarstugan och om antalet soltimmar räcker för att producera el? Det korta svaret på frågan är ja. Detta då det finns massor av dagsljus, speciellt på sommaren då dagarna är extra långa. Det behöver inte heller vara sol och vackert väder för att solcellerna ska producera el. Det räcker med att det är ljust.

Solceller producerar nämligen el även då det regnar, snöar eller är molnigt. Det är bara när det är natt eller mörkt ute som solcellerna inte ger någon el. Därför kan det vara svårt att vara helt självförsörjande på el under de mörka vintermånaderna då dagarna är korta. I alla fall om man inte också installerar ett batteri och lagrar el.

Med solceller ökar fastighetsvärdet rejält

Även om man inte kan vara självförsörjande på el under hela året så lönar det sig att installera solceller i Dalarna. Det beror på att man under sommarmånaderna producerar mer el än vad man själv oftast behöver, och då kan sälja den vidare. På så vis jämnar det nästan ut sig och vintermånadernas elräkning blir inte lika kännbar.

Genom att installera solceller gör man också något gott för miljön och bidrar till den gröna omställningen. Men solceller bidrar också till att höja värdet på fastigheten. Det gäller oavsett om det är en villa eller sommarstuga. Inte sällan inspirerar man även grannar och vänner till att ta samma steg.

8 Aug 2022