logo-image

Funderar på en kamin hemma?

Har du funderat på att skaffa dig en kamin hemma? Det är ju så mysigt när man kan sitta nära en öppen eld och känna värmen sprida sig, samtidigt gör elden alla som sitter nära den, så lugn och avslappnad. Att ha tillgång till en äkta kamin hemma skänker verkligen en livskvalitet och gör livet rikare. 

Skaffar man sig en kamin, får man en extra värmekälla som man kan starta när man är hemma. När alla är borta, behöver man inte ha så varmt i bostaden. Och på nätterna när man ska sova, räcker det med en rumstemperatur på kring 16-17 grader, men när man är hemma, vill man gärna ha över 22 grader Celsius varmt.

Rot-avdrag för kaminen

Du vet väl att du kan göra Rot-avdraget för att installera din kamin? Att installera en kamin, räknas som ett förbättringsarbete av hemmet och är därmed avdragsgillt för Rot, förutsatt att installatören har en F-skattsedel. Att installera en kamin, förbättrara avsevärt bostaden då du ser till att bli oberoende av el eller av energi för uppvärmningen. En kamin ser till så att du är varm i din bostad oavsett vad som händer i omgivningen. Alla bostäder borde införskaffa en kamin, som fungerar oavsett elavbrott eller andra oförutsedda händelser. Att ha en kamin är det första som kan krävas ifall vårt samhälle skulle råka ut för någon attack. Därför är en kamin till bostaden bland det allra bästa som man kan göra som förbättrar bostadens kvalitet.

Så är en installation av kaminen

Vill man ha en kamin, och bor till exempel i Uppsala, kan man googla "kaminer Uppsala". Gör man så får man en hel lista med förslag av Googles sökmotorer där man kan ta kontakt med olika leverantörer av kaminer. Sedan är det bara att ta kontakt och be om prisuppgifter och information om dem och jämföra. Sedan väljer man den leverantör som är bäst. Har man ingen skorsten, måste man installera en sådan. En leverantör av kaminer kan bygga en sådan åt dig. Och har du redan en skorsten, så kan samma leverantör inspektera den och kanske renovera den, ifall det är nödvändigt. Oftast lägger de endast till ett nytt rör inuti skorstenen så ser de till så att röken från kaminen går ut på rätt sätt ut ur bostaden. Finns det en fungerande och bra storsten redan på plats, gör de inget åt den, utan låter dig använda den som redan finns.

14 Jan 2020