logo-image

Frågor och svar om trappslipning

Uppdaterad: 8 januari 2021

Att slipa trappa är något som de flesta klarar av att göra på egen hand. Dock kan det i många fall vara värt kostnaden att anlita en firma för jobbet. Detta eftersom att de är vana att slipa trappa och har rätt maskiner, förkunskaper och erfarenheter.

Har man ändå bestämt sig för att jobbet på egen hand är det bra att läsa på om man inte har gjort ett dylikt jobb tidigare. Att slipa trappa är inte som att slipa golv eller något annat trä – det är en lite annan process.

Läs mer om golvslipning här: golvslipningstockholm.net

hundvalp springer i trapp

Varför behöver jag slipolja?

Slipolja är något man inte bör spara in på när man ska slipa en trappa. Det är den som gör att ditt slippapper inte fångar upp så mycket damm att du behöver byta den stup i kvarten. Givetvis behöver slippapperna bytas även om du har mycket slipolja, men inte alls lika ofta.

När du applicerar oljan, gör det då rikligt och låt sedan oljan verka en stund. Hur länge den behöver verka bör stå angivet på förpackningen, men om du är osäker kan du fråga personalen i butiken där du köper det. Att ha mycket av en bra slipolja sparar du pengar på i längden.

Hur mycket hänsyn bör jag ta till träslaget när jag ska slipa min trappa?

Det är bra att ta trappans allmänna skick i beaktning, och även dess träslag i viss mån. Har du till exempel en trappa av ek behöver du knappast oroa dig för att slipa sönder den. Det är ett mycket hårt och tåligt träslag som tål att slipas om och om igen. Om du ska köpa en ny trappa och vet med dig att du kommer vilja slipa den ofta, är ek ett mycket bra material.

Dessutom anser många att ek är ett av de vackraste materialen man kan ha till trappor. Därtill är det ett vanligt träslag som inte är något problem att få tag på, nästan oavsett vilket byggvaruhus du har närmast dig.

Slipa trappa – hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar att slipa en trappa är svårt att svara på utan vidare information om dina förutsättningar. Det beror på faktorer som hur van du är, hur stor trappa du har och vilka verktyg du använder. För ett proffs kan det ta några timmar, men det för en amatör kan ta dagar – allt beroende på faktorerna nämnda ovan.

Behöver jag verkligen en kantslip för stegen?

Det rekommenderas att använda sig av en kantslip för bäst resultat. Dock kan man klara sig på en vinkelslip, men sannolikt kommer resultatet inte att bli lika bra. Dessutom är arbetet överlag lättare att genomföra med en kantslip. Således är det något som rekommenderas än mer om det är en trappa med många steg som du ska slipa.

5 Jul 2017