logo-image

Fönsterbyte – så går det till

Börjar det bli dags att byta fönster? Är fönstren dragiga och dåligt isolerade? Kanske drabbas du av kallras, när kall luft tränger in och sjunker ner mot golvet, med resultatet att du fryser om fötterna. Kanske ser man med blotta ögat att fönstren är slitna och behöver bytas ut. I Stockholm finns många gamla vackra hus med fina originaldetaljer kvar, i många fall fina gamla fönster. Men att bo i ett hus med för gamla fönster har flera nackdelar. Dyrbar värme läcker ut och gör huset kallt och dragigt. Bor du nära en gata kan det bli onödigt bullrigt.

Allt eller inget

Ett grundtips när man ska byta fönster är att ta alla på en gång. Det är ett stort jobb men det kommer att bespara dig både tid och pengar i det långa loppet. Vanligt är att man bara tar de värst åtgångna fönstren och tänker att man åtgärdar de andra allt eftersom, men att bara byta ut några fönster gör att problemen med buller och värmeläck fortsätter, om än i något mindre skala. Känner du att arbetsbördan blir dig övermäktig så kontakta en lokal fönsterfirma. I Stockholm finns fönsterfirmor över hela stan och du kan be om offerter från flera håll och få ett pris du är nöjd med.

Men är du händig och känner att du har tid och ork så klarar du av att byta ut dina fönster själv. Det är mycket att tänka på, men är du noggrann och tålmodig och följer anvisningarna noga så kommer det att gå galant.

Gör så här!

Börja med att ta bort de gamla fönstren. Ta loss fodren med ett stämjärn, använd en hammare för att få kraft. Sedan lyfter du ut fönstren och lossar skruvarna som fäster karmarna. Är det svårt att få loss karmarna kan man såga snitt i dem och bända dem loss del för del.

Sedan är det dags för de nya fönstren. Lyft ut glasen ur karmarna så du inte riskerar att de skadas. Sedan lägger du två klossar i nederkanten, kolla med en jämn planka och ett vattenpass att fönsterkarmen kan vila helt jämnt på klossarna. Sedan lyfter du dit karmen och sätter två kilar i överkanten. Kolla så att avståndet är helt jämnt runt om. För att se till att karmen sitter helt i vinkel mäter du båda diagonalerna och ser till att de är på millimetern lika. Sedan borrar du hål i karmarna och fäster dem med karmskruv. Dra inte åt skruvarna alltför hårt i det här läget.

Provhäng fönstret och se till att det hänger rakt och att det går att öppna och stänga utan problem. Antagligen kommer du att behöva justera karmen, detta gör du genom att dra åt och lossa skruvarna runt karmen. När karmen sitter rakt tätar du springorna med mineralull, för detta är det bra att använda en spackel eller något annat smalt föremål. Packa hårt men inte för hårt. Därefter avlägsnar du kilarna och spikar fast nya fönsterfoder runt om. Klart!

Noggrannhet och tålamod

Som du ser är det en del moment och en del att tänka på, men när du kommit igång märker du att det inte är särskilt svårt. A och O är att vara noggrann och att inte ge sig om någonting envisas med att hamna snett. Börjar du känna dig osäker på om du klarar det, kontakta en fönsterfirma som kan göra klart jobbet åt dig, det är viktigt att fönstren sitter alldeles rakt för att de ska gå att öppna och stänga smidigt.

20 Sep 2017