logo-image

Fixa asbestsanering i Stockholm, går det att göra själv?

Hur farligt är asbest och när kan man behöva sanera? Får man sanera själv? Går det att hitta asbestsanering i Stockholm? Det en hel del frågor kring asbest som är viktiga att veta och ta hänsyn till.

Asbests användes flitigt vid byggande fram till 1970-talet när man insåg hur farligt det är. Svaret på frågan om det går att göra själv beror på, men man bör också ställa sig frågan om det verkligen är något man vill göra själv. Som privatperson kan du riva asbest själv men det finns en rad råd och rekommendationer som man bör sätta sig in i. Det är viktigt att veta att du måste vara ägare till huset du ska sanera om du ska göra det själv. Är saneringen på ett yrkesmässigt vis måste man ha tillstånd från Arbetsmiljöverket. Dammet från asbests är farligt och ska hanteras mycket försiktigt. Detsamma gäller hanteringen av avfallet. Det bästa är att fixa asbestsaneringen i Stockholm genom att anlita ett företag.

Sanera asbest själv, vad ska man tänka på?

Bestämmer du dig för att ge dig på att sanera själv behöver du vara noggrann och se till att läsa på vad som gäller på Arbetsmiljöverket. Det absolut viktigaste är att undvika att det dammar och att andas in dammet. När man river asbest frigörs stora mängder asbestfibrer och det gäller att ha bra skydd så man inte kommer i kontakt med dammet. Du ska därför ha bra munskydd och även skyddskläder. Avser du nedmontera eternitskivor ska du vattenbegjuta plattorna och helst se till att montera ner dessa så hela som möjligt. Asbest kan finnas i många olika delar av byggnaden. Så är du osäker på om det finns där du planerar riva ska du ta ett prov på materialet och skicka för asbestanalys.

Lagstiftning kring asbest

Även för privatpersoner finns det lagstiftning som påverkar hanteringen. Bland annat har EU lagstiftat kring detta och det finns att läsa i EU:s kemikalielagstiftning. Det är strängt förbjudet att använda asbests eller material som innehåller asbests. Du får heller inte sälja eller överlåta exempelvis eternitskivor. Du får ha eternitskivor på huset men inte sätta upp nya. När det kommer till asbestsanering är det alltid en bra att istället låta ett proffs göra jobbet. Idag är det ungefär 100 personer som dör av asbestrelaterade sjukdomar, så det är helt enkelt inget man ska ge sig på om man är osäker. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.asbestsaneringstockholm.nu/

23 Apr 2020