logo-image

Fasadrenovering för hållbara hus i Enskede

Är det ett nytt fenomen att bry sig mer om fasaden än det inre? Finns det tillfällen då fasaden faktiskt är viktigast? Läs här om fasadrenovering i Enskede.

Man kan hävda att det är många i vårt moderna, västerländska samhälle som bryr sig mer om sin yttre fasad än om det inre själslivet. Vad man än må tro så är det dock inte ett nytt påhitt att ge mest tid och kraft åt det som visas upp utåt.

När kungen på 1700-talet skulle passera Enskede på eriksgata, ville folk att han skulle mötas av ett välvårdat landskap och fina hus målade i Falu rödfärg. Men färgen var dyr så man nöjde sig med att måla den främre fasad som kungen skulle se när han färdades förbi med häst och vagn. Baksidan av husen förblev omålad. Redan då var man alltså mest mån om det yttre.

Fasadrenovering skyddar mot vädrets makter

Nackdelen med att bara måla den sida av husen som vette ut mot gatan, var att träet på de andra sidorna blev oskyddat mot väder och vind och därmed inte höll så länge. Det murknade, föll i bitar och behövde bytas ut alltför fort.

Inverkan av vädrets makter har inte förändrats sedan 1700-talet. Nu, liksom då, är det därför viktigt att tänka på att se över alla väggar vid fasadrenovering i Enskede, även om kungen inte kommer att se mer än framsidan. Även om det kostar mer så lönar det sig i längden, eftersom huset håller längre.

16 Dec 2022