logo-image

Ett trägolv att glädjas åt

Golv kan vara en källa till både glädje och bekymmer. Ett trägolv är fantastiskt, slitstarkt och vackert. Som alla material kräver trä ibland lite omsorg och någon arbetsinsats.

Det blir aldrig snyggare än ett trägolv. Ett gediget golv i trä passar i samtliga av hemmets utrymmen, förutom våtutrymmen. Trä är snyggt och hållbart och snällt att gå på för små och stora fötter. Oftast kan trägolv installeras tillsammans med golvvärme. Mängden träslag och mönster man kan åstadkomma med trä gör att en otrolig variation kan uppnås i utseende. Ett ekgolv ser väldigt annorlunda ut mot ett furugolv. Man kan välja att lägga ett plankgolv, ett skeppsgolv eller tvåstav. Trä ger variation, stil och komfort.

Vad vill du ha ut av ditt golv?

De flesta av oss är intresserade av både utseende och funktion. Med ett riktigt trägolv får du bådadera. Trä är ett hållbart och förnybart material med möjligheter till oändlig variation. I ditt vardagsrum vill du kanske välja ett plankgolv i mörkt trä. Det kommer att ange tonen för hela hemmet - rustikt men ändå elegant, hållbart och skönt att gå på även barfota. Kanske ett elegant valnötsgolv kan vara något för er? Trägolv passar till alla möbler och till alla färger.

Till sovrum kan ek rekommenderas. Ek är en klassiker som aldrig blir omodern. Den honungsgula färgen med toner i ljust brunt är ljuvlig. Välj tvåstav och fundera lite extra över förseglingen. Både olja, lack och vax har sina speciella fördelar och ger ytor av olika hårdhet. Trägolv kräver normalt inte mycket underhåll utöver regelbunden dammsugning. Man kan eventuellt vid behov tork av det med en mycket lätt fuktad trasa.

Oöverträffad hållbarhet

Att välja trägolv är att välja ett hållbart alternativ. Men när golvet promenerats och lekts på ett antal år börjar det naturligtvis att märkas. Repor och märken är golvets åldersrynkor, men då kommer ytterligare en av trägolvets fördelar fram. Det kan slipas till nyskick. Beroende på golvets tjocklek kan skickliga hantverkare gå över det med slipmaskin och sedan återförsegla det. Resultatet blir ett golv som ser ut att vara lagt igår. Ett trägolv läggs bäst av yrkespersoner. Ska golvet exempelvis läggas i mönster krävs vana och skicklighet. Uppföljning med omslipning likaså. Resultatet blir endast riktigt bra för den vana. När du anlitar en golvfirma ska du tänka på ansvarsförsäkring och intresse för service. Ditt trägolv är inget som kan slarvas över, vare sig det ska läggas för första gången eller slipas om.

18 Aug 2020