logo-image

Dolda fel i hus – vad gäller egentligen?

Det är svårt att bevis dolda fel i hus. Lika svårt är det att upptäcka dem på förhand. Därför kan det vara klokt att ta in juridisk hjälp kring dessa frågor.

Många är de som blivit varnade för “dolda fel-hus” när det letar efter ett nytt hem. Den som inte köpt hus förr kan känna sig skrämd av dessa varningar och ställa sig frågan – hur hittar man egentligen dolda fel i hus?

Oftast genomförs en besiktning innan ett husköp går i lås. Denna besiktning är dock, i de allra flesta fall, enbart okulär. Detta betyder att besiktningsmannen bara rapporterar de fel hen ser med blotta ögat, så som mögel på väggar, fuktskador som syns på ytskikt och trasiga element i huset. Sådant som gömmer sig inne i väggar, eldragningar och liknande, syns inte i besiktningsprotokollet.

Dolda fel i hus kan bli kostsamt

För den som upptäcker ett dolt fel i sitt hus kan det kännas väldigt jobbigt. Om felet är av sådan art att det är ytterst dyrt att åtgärda kan det kännas nästintill omöjligt att lösa det. Många har nämligen hört att det är extremt svårt att bevisa att felet är just ett så kallat dolt fel.

Detta är inte helt sant. Hittar man ett dolt fel i sitt nya hem ska man definitivt försöka få ersättning för detta. Det finns faktiskt företag som specialiserat sig på denna typ av tvister och ett sådant kan vara klokt att kontakta om man hamnat i denna sits.

23 Jan 2023