logo-image

Ditt hus blir aldrig säkrare än husgrunden

Ska du till att bygga hus? Har du bestämt dig för vilket sätt  du ska bygga ditt hus? Det vill säga, ska du skaffa dig ett modulhus, eller ska du bygga från grunden? Har du redan anlitat det företag som ska bygga huset? Har du begärt ett företag som åtar sig en totalentreprenad? Det finns många för- och nackdelar med de olika valen. När det kommer till pris skiljer det sig egentligen åt särskilt mycket. Det som gör att priset stiger, är dels, var i landet huset ska byggas, vilka material som man väljer, samt husets konstruktion. Det är i princip dyrare att bygga en plans villor, än en och en halvplans villa. Även om du väljer ett företag som gör en totalentreprenad så kan priset sticka iväg. Billigast är att anlita flera olika hantverkare. Det kommer att krävas mer av dig som husägare, eftersom det innebär att du måste ta ett ansvar för att passa ihop de olika hantverkarna.

Hur ser tomten ut där du ska bygga huset?

Andra saker som inverkar på priserna är tomtens utformning. Saker som om man är tvungen att spränga, eller påla huset inverkar också på priset på så sätt att det höjer kostnaderna. Det billigaste är definitivt att bygga med återvunnet material. Då kan man komma undan med cirka 8.000 kronor per kvadratmeter.

Oavsett hur man gör och bygger, behöver man en bra grund. Inget hus blir bättre än den grund som huset står på. När det kommer till den tomt där du har planerat att bygga, är det viktigt med hur du gör med grunden, det kan inte nog betonas. För att vara på den säkra sidan bör du göra en geoteknisk undersökning av tomten. Utifrån den bör du bestämma hur du ska låta grunden konstrueras. När man skapar en husgrund är det viktigt att gjuta en sådan i betong. Antingen gjuter du en platta, eller en krypgrund, eller med pålar. Vilket av dessa alternativ som du bör välja beror på markens beskaffenhet.

Bästa husgrunden är en gjuten platta

En platta på marken, är det vanligaste när man bygger ett nytt hus. En platta på marken är en bra lösning som borgar för att inte bygga in fukt i huset. En krypgrund bygger man när man behöver en fribärande bottenbjälklag. Hus som byggs av moduler har oftast en krypgrund. Det innebär att man använder en grundläggning som inte innebär någon gjutning av grunden alls. Man kan även bygga en hybridgrund, som är en kombination med en platta på marken och ne krypgrund och passar hus som har en fribärande bleklagt, eller ett flytande golv. Då får man en bra isolering i grunden och slipper att ventilera kryputrymmet.

Många väljer att gjuta sitt hus i betong för att få en stabil konstruktion. Sedan kan man beklä den med träpaneler, men då har man en en bra grund och konstruktion som man kan lita på att den består.

husgrund

15 Mar 2018